ZM veiks auditu PVD; atlaisti divi veterinārārsti (48)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma šodien pēc tikšanās ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektoru Māri Balodi uzdevusi Zemkopības ministrijas (ZM) Iekšējā audita nodaļai sākt pārbaudi PVD, lai novērtētu gaļas un citu pārtikas ražošanā izmantojamo izejvielu izsekojamību uzraudzības posmos.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja ministre, tāpat saistībā ar zirgu gaļas skandālu patlaban no darba atlaisti divi reģionālie veterinārārsti, kas strādāja skandālā iesaistītajā kautuvē «Aibi».

«PVD ģenerāldirektoru gan es negrasos upurēt. Tomēr pēc atklātajiem pārkāpumiem jāmeklē risinājumi, kā uzlabot pārtikas produktu ražošanas izejvielu izsekojamību un normatīvo aktu ievērošanu pārtikas nozarē, tādēļ visā PVD tiks veikts audits,» sacīja Straujuma.

Kā ziņots, iepriekš Straujuma «Nozare.lv» atzina, ka saistībā ar zirga gaļas skandālu drīzumā varētu tikt veiktas izmaiņas PVD vadībā.

«Tas nenozīmē, ka būtu jāaiziet PVD ģenerāldirektoram. Tomēr zināmas pārmaiņas un rotācijas PVD vadībā tiks veiktas. Esam izvērtējuši, kas notiek PVD saistībā ar zirga gaļas skandālu. Tā nav tikai Latvijas problēma, bet gan visas Eiropas jautājums, jo atklāj nepietiekamu kontroli pār pārtikas produkcijas izsekojamību,» sacīja Straujuma.

Viņa arī norādīja, ka PVD darot visu, lai kontrolētu zirga un liellopu gaļas izsekojamību kautuvēs.

«Tas, ko PVD dara kautuvē, - uzspiež zīmogu, ka attiecīgā gaļa ir liellops vai zirgs. Jautājums ir, kas notiek tālāk ar pavadzīmēm un cik lielā mērā savu izejvielu pārbauda pats ražotājs,» sacīja Straujuma.

Kā ziņots, līdzšinējās pārbaudēs konstatēts, ka zirga gaļu, nenorādot to marķējumā, ražošanā izmantojuši trīs Latvijas ražotāji - SIA «Forevers», kura desmit produktu, pārsvarā desu, paraugos tika konstatēts zirga DNS, SIA «Kuršu zeme», kuras divos produktu veidos - liellopu gaļas konservos «Nostaļģija» un «Militārā kvalitāte» - zirga gaļas klātbūtni konstatēja Vācijas un Lietuvas pārtikas apriti uzraugošās iestādes, kā arī SIA «Rēzeknes gaļas kombināts», kura ražotajos liellopu gaļas konservos «Tūristu brokastis» zirga gaļas klātbūtni konstatēja Lietuvas atbildīgais dienests.

Kā vēstīts, pēc PVD iesnieguma Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par iespējamo krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopu gaļu.

Patlaban Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ir uzsākta resoriskā pārbaude. Atkarībā no šīs pārbaudes rezultāta tiks lemts jautājums par kriminālprocesa sākšanu vai atteikšanos ierosināt lietu. Kriminālprocess tiks sākts, ja pārbaudes laikā konstatēs noziedzīga nodarījuma sastāvu, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Sintija Virse.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu