Vaidere: ES jāatceļ cukura kvotas pēc 2015.gada (36)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Eiropas Savienībā (ES) nepieciešams atcelt patlaban noteikto cukura ražošanas kvotu sistēmu pēc 2015.gada 30.septembra, pirms trešdien Eiropas Parlamentā (EP) paredzēta balsojuma aģentūrai LETA sacīja EP deputāte Inese Vaidere (V).

Eiropas Komisija (EK) nākusi klajā ar priekšlikumu cukura kvotas saglabāt līdz 2015.gada 30.septembrim, bet EP Lauksaimniecības komiteja rosina esošo kvotu sistēmu pagarināt līdz 2019.-2020.gadam.

Vaidere uzsver, ka EP būtu jāatbalsta EK priekšlikums, kas Latvijai ir izdevīgs un dotu iespēju veidot pašiem savu cukurrūpniecību. «Atceļot kvotu, pieaugtu cukurbiešu platības, un līdz ar to, protams, samazinātos ES cukura cenas. Nozare kļūtu efektīvāka, mēs varētu veidot arī paši savu cukurrūpniecību,» saka deputāte.

Politiķe ir pārliecināta, ka uzņēmēji Latvijā būtu gatavi būvēt jaunu cukurfabriku, kā arī šādu lēmumu atbalstītu saldumu ražotāji, kuri ir ieinteresēti zemākās cukura cenās. Savukārt EP Lauksaimniecības komitejas priekšlikumu Vaidere vērtē kā netaisnīgu «pret mūsu eventuālajiem cukura ražotājiem un cukurbiešu audzētājiem».

Pirms gaidāmā balsojuma noskaņojums EP esot ļoti dažāds, jo valstu intereses ir radikāli atšķirīgas. Balsojuma iznākumu patlaban esot grūti prognozēt, bilda Vaidere.

Kā ziņots, ES cukura nozares reformu sāka 2005.gadā, divos reformas gados piedāvājot maksimālo atbalstu - 730 eiro (513 lati) par tonnu kvotas cukura fabrikām, kas saistībā ar reformu nolems pārtraukt savu darbību.

Reformas iznākumā Latvijā tika slēgtas cukura ražotnes Jelgavā un Liepājā, savukārt cukurbiešu audzētājiem kopš 2006.gada kompensācijās izmaksāti vairāk nekā 18 miljoni latu. Kompensāciju izmaksa tiek turpināta vēl joprojām.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu