Zirga gaļas skandālā iesaistītajai kautuvei - 150 latu sods (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:AFP/Scanpix

Rugāju novada lopkautuvei SIA «Viļumene» saistībā ar zirga gaļas skandālu Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) piemērojis 150 latu naudas sodu. Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja PVD pārstāve Ilze Meistere, sods piemērots par pavaddokumentu nenodrošināšanu liellopu gaļas apritē.

«Savukārt saistībā ar citu skandālā iesaistīto kautuvi - SIA «Aibi» - lēmuma pieņemšanas termiņš ir pagarināts, jo uzņēmums PVD ir sniedzis paskaidrojumus un papildinformāciju, kas ir jāizvērtē un jāpārbauda,» sacīja Meistere.

Viņa arī informēja, ka joprojām no Lielbritānijas laboratorijas tiek gaidīti rezultāti saistībā ar Latvijā ražoto SIA «Kuršu zeme» un SIA «Rēzeknes gaļas kombināts» gaļas konservu paraugiem, kuros tiek pārbaudīta iespējamā zirga gaļas klātbūtne.

«No Lielbritānijas gaidām rezultātus ne tikai par «Rēzeknes gaļas kombinātu» un «Kuršu zemi», bet arī par 26 mazumtirdzniecībā ņemtajiem dažādu valstu gaļas izstrādājumu paraugiem un desmit SIA «Forevers» ražojumu paraugiem, kurus papildus arī izmeklē Lielbritānijā,» norādīja PVD pārstāve.

Kā ziņots, 27.februārī gaļas pārstrādes uzņēmumā SIA «Forevers» PVD konstatēja aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Uzņēmumam izejvielu piegādāja lopkautuve «Aibi», piegādāto zirga gaļu uzdodot par liellopu gaļu. Pārkāpumus PVD konstatēja arī «Viļumenē», kā arī divās citās kautuvēs - ZS «Kalnpierbes» un SIA «Musino» -, kurās nebija nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Drīz pēc tam - 1.martā - Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedza valstī tirgot Latvijā ražotos SIA «Kuršu zeme» un SIA «Rēzeknes gaļas kombināts» gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

Pēc PVD iesnieguma Valsts policija (VP) sākusi pārbaudi par iespējamo krāpšanu, zirga gaļu pavaddokumentos norādot kā liellopu gaļu.

Patlaban Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ir sākta resoriskā pārbaude. Atkarībā no šīs pārbaudes rezultāta tiks lemts jautājums par kriminālprocesa sākšanu vai atteikšanos ierosināt lietu. Kriminālprocess tiks sākts, ja pārbaudes laikā konstatēs noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Tikmēr Zemkopības ministre Laimdota Straujuma 11.martā pēc tikšanās ar PVD ģenerāldirektoru Māri Balodi uzdevusi Zemkopības ministrijas (ZM) Iekšējā audita nodaļai sākt pārbaudi PVD, lai novērtētu gaļas un citu pārtikas ražošanā izmantojamo izejvielu izsekojamību uzraudzības posmos.

Kā biznesa portālu «Nozare.lv» informēja ministre, tāpat saistībā ar zirga gaļas skandālu patlaban no darba atlaisti divi reģionālie veterinārārsti, kas strādāja skandālā iesaistītajā kautuvē «Aibi».

«PVD ģenerāldirektoru gan es negrasos upurēt. Tomēr pēc atklātajiem pārkāpumiem jāmeklē risinājumi, kā uzlabot pārtikas produktu ražošanas izejvielu izsekojamību un normatīvo aktu ievērošanu pārtikas nozarē, tādēļ visā PVD tiks veikts audits,» sacīja Straujuma.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu