Maizītis norāda, kādiem jautājumiem SAB vadītāja amatā pievērsīsies vispirms (37)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ieva Čīka/LETA

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatā šodien ieceltais Jānis Maizītis pēc lietu pārņemšanas un iejušanās jaunajā amatā plāno pievērsties jautājumiem, kas saistīti ar Operatīvās darbības likumu un valsts noslēpuma pielaižu sistēmu.

Maizītis pēc iecelšanas amatā žurnālistiem sacīja, ka pozitīvi vērtē to, ka SAB direktors ievēlēts savlaicīgi, līdz ar to iespējama loģiska lietu pārmantojamība. Maizītis vispirms plāno tikties ar pašreizējo SAB vadītāju Jāni Kažociņu, kā arī plāno iepazīties ar SAB darbiniekiem, jo visus nepazīst.

Maizītis pieļāva, ka jaunajā amatā varētu iejusties pusgada laikā, tad arī sāks strādāt pie Operatīvās darbības likuma un valsts noslēpumu pielaižu sistēmas. Tāpat Maizītis solīja pārdomāt visus deputātu izteiktos vēlējumus. Šodienas debašu laikā dzirdētos deputātu kritiskos izteikumus Maizītis komentēt nevēlējās, norādot, ka tas ir parlamentāriešu viedoklis, kuru viņiem ir tiesības izteikt.

Atbildot uz deputātu vēlējumu vairāk komunicēt ar sabiedrību un kritiku par pārliecinošas vīzijas trūkumu par SAB nākotni, Maizītis skaidroja, ka biroja darbība nosaka slepenību, līdz ar to tas ir jautājums par samērojamību - ko var pateikt un kādā kontekstā.

Maizītis jau iepriekš norādījis, ka SAB direktora lēmumu par pielaides valsts noslēpumam nepiešķiršanu būtu jāļauj pārsūdzēt divreiz - abas reizes gan Ģenerālprokuratūras līmenī. Viņš arī uzskata, ka personas, kurām tiek atteikta pielaide valsts noslēpumam, vajadzētu «kaut kādā mērā informēt par argumentiem», kamdēļ pieņemts šāds lēmums.

Jaunieceltais SAB vadītājs iepriekš paudis viedokli - ja par kādu SAB darbinieku publiski parādās šaubas raisoša informācija, tad noteikti ir jāveic pārbaude. Gadījumā, ja pēc pārbaudes darbinieks turpina veikt darbu, tad iespēju robežās sabiedrībai ir jāpaskaidro, kāpēc viņam ir iespēja turpināt darbu.

Jaunieceltais SAB direktors tāpat iepriekš izteicis pieļāvumu, ka nepieciešams veidot jaunu operatīvās darbības regulējošu likumu.

SAB preses sekretāre Baiba Rāta-Saliņa aģentūrai LETA šodien atzina, ka birojs ir pateicīgs Nacionālās drošības padomei un Saeimai par to, ka jaunais SAB vadītājs izvirzīts un iecelts savlaicīgi. Līdzšinējais SAB direktors Jānis Kažociņš savus amata pienākumus pildīs līdz 1.maijam, bet Maizītis jaunajā amatā stāsies 2.maijā, paskaidroja Rāta-Saliņa.

Kā ziņots, Saeimas deputāti šodien SAB direktora amatā iecēla bijušo ģenerālprokuroru Maizīti.

Par Maizīti balsoja 59 deputāti, pret bija 31. Pret balsoja tikai apvienības «Saskaņas centrs» pārstāvji un divi Zaļo un zemnieku frakcijas deputāti - Iveta Grigule un Jānis Vucāns.

Komentāri (37)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu