Politiķi ar KNAB strīdas par Repšes reklāmas kampaņu (44)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas deputāti šodien ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) amatpersonām izvērsa spraigu diskusiju par Einara Repšes biedrības «Latvijas attīstībai» izvērsto reklāmas kampaņu.

Uz apakškomisijas sēdi ziņot pa KNAB pagājušā gada darbības rezultātiem bija ieradusies KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe un KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Soloveja.

Apakškomisijas deputāts Kārlis Seržants (ZZS) interesējās, vai birojam ir skaidrība par Repšes biedrības reklāmām un vai tā nav kāda pozitīvisma kampaņa.

Soloveja paziņoja, ka KNAB šobrīd nekādus pieņēmumus par pārbaudes rezultātiem nevarot izteikt, jo šī reklāmas kampaņa vēl tiek izvērtēta tāpat kā visas citas, kuras sākušās priekšvēlēšanu aģitācijas periodā, līdz ar to secinājumu konstatēšanai nepieciešams laiks.

Uz to reaģēja deputāts Valdis Zatlers (RP), pēc kura domām, KNAB par pārkāpumiem paziņos, kad vēlēšanas jau būs beigušās. «Šeit ir viens partijas biedrs (Repše gan pirms pāris dienām uzrakstījis iesniegumu par izstāšanos no «Vienotības»), kurš priekšvēlēšanu laikā parādās dažādos medijos, un šobrīd nekas netiek darīts novēršanas virzienā,» uzsvēra Zatlers.

Soloveja atcirta, ka secinājums par KNAB kūtrumu pārkāpumu novēršanas virzienā ir «balstīts ne uz ko», Tajā brīdī iejaucās Strīķe, kura par Zatlera repliku pauda vēl striktāku viedokli, proti, demokrātiskā valstī noziegumu varot izdarīt piecās minūtēs, taču tā izmeklēšanai vajadzēs vairākus gadus, un ar pārbaudēm par reklāmas kampaņām ir līdzīgi.

Zatlers par šādu reakciju ieteica Strīķei nesatraukties.

Tajā brīdī diskusijai atkal pievienojās Seržants, kuram Ventspils mērs Aivars Lembergs neesot autoritāte, taču iztērēto naudu par reklāmu, kas bija vērsta pret pašvaldības vadītāju, KNAB pieskaitīja ZZS priekšvēlēšanu izdevumiem. Tas, pēc deputāta domām, bija absurdi. «Jocīgi sanāk - cilvēks iztērējis 100 000 latu un jūs vēl nodomu neesat ieraudzījuši,» uzsvēra Seržants.

Soloveja deputātam atkal atgādināja, ka jebkuras pārbaudes veikšanai nepieciešami pierādījumi un juridiskais pamatojums, jo KNAB lēmumus nevar balstīt uz emocijām un reklāmas materiālu vizuālo noformējumu. Savukārt KNAB priekšnieka vietniece piebilda, ka uzreiz sodīt varot «diktatūrā vai sporta laukumā», nevis demokrātiskā valstī.

Diskusija starp parlamentāriešiem un KNAB amatpersonām tika pārtraukta pēc apakškomisijas vadītāja Alekseja Loskutova (V) iejaukšanās.

Jau ziņots, ka KNAB pagājušajā nedēļā paziņoja, ka biroja redzeslokā ir nonākusi arī Einara Repšes biedrības «Latvijas attīstībai» izvērstā reklāmas kampaņa un to izvērtēs saistībā ar citām partiju aģitācijas kampaņām.

Partija «Vienotība» arī solīja vērsties KNAB, lai skaidrotu, ka tā nav saistīta ar Einara Repšes biedrības «Latvijas attīstībai» izvērsto reklāmas kampaņu. Pats Repše gan šajās dienās iesniedzis partijai «Vienotība» iesniegumu par izstāšanos no partijas.

Biedrība «Latvijas attīstībai» tika izveidota 2012.gada martā ar mērķi iniciēt diskusiju par Latvijai un tās cilvēkiem nozīmīgiem jautājumiem. Biedrības dibināšanā piedalījās Repše, Jaunups, Dans Titavs, uzņēmēji Olafs Berķis un Valērijs Belokoņs un citi. Biedrība varētu pārtapt politiskā partijā un startēt 2014.gada 4.oktobrī plānotajās 12.Saeimas vēlēšanās.

Komentāri (44)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu