«Nordea Rīgas maratons» gatavojas maija lielajam skrējienam (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdz Nordea Rīgas maratonam 19.maijā atlikušas vēl tikai 8 nedēļas. Šodien Rīgas domē notika oficiālā preses konference, kurā Nordea Rīgas maratona organizatori un partneri – Nordea banka un Lattelecom, informēja par 19.maija pasākuma sagatavošanās procesu, plānoto norisi, jaunumiem, kā arī iezīmēja 2014.gada plānus, kad Rīga kļūs par Eiropas Kultūras galvaspilsētu un Nordea Rīgas maratona ietvaros norisināsies «Brīvības skrējiens», viena no Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmas sastāvdaļām.

Preses konferencē piedalījās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Nordea Rīgas maratona organizatoru komandas vadītājs NECom valdes priekšsēdētājs Aigars Nords un maratona partneri - Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks un Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

19.maijā Nordea Rīgas maratons notiks jau 23.reizi. Nordea Rīgas maratonā 2013 dalībniekiem būs pieejamas jau ierastās 4 distances: maratons jeb 42,195 km, pusmaratons jeb 21,0975 km, 10 km un 5 km distances, saglabājot iepriekš izstrādāto un starptautiski sertificēto trasi. Kopš Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) «Bronzas» kvalifikācijas zīmes atkārtotas iegūšanas, Nordea Rīgas maratons joprojām ir vienīgais maratons Ziemeļeiropā un viens no tikai 44 maratoniem pasaulē ar augsto IAAF novērtējumu. Paredzams, ka atkārtoti iegūtā IAAF kvalifikācijas zīme vēl vairāk nostiprinās Nordea Rīgas maratona starptautisko atpazīstamību, veicinot ārvalstu maratona tūristu piedalīšanos. 2012. gada Maratonā piedalījās gandrīz 2000 ārvalstnieku no 59 pasaules valstīm.

«Nordea Rīgas maratons pēdējo gadu laikā ieguvis plašu starptautisku popularitāti, tas atved uz Rīgu arvien vairāk «sporta tūristu», ne tikai no Eiropas, bet arī citiem kontinentiem. Šī ir lieliska Rīgas reklāma pasaulē. Taču pats galvenais – maratons kļuvis par nozīmīgu notikumu rīdzinieku gada ritmā, tam gatavojas gan bērni un jaunieši, gan cilvēki jau gados; saviem spēkiem atbilstošu distanci var atrast gan profesionāli skrējēji, gan iesācēji. Un tas dara Nordea Rīgas maratonu tik pievilcīgu, azartisku un demokrātisku!» – saka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Pēdējo sešu gadu laikā Maratons piedzīvojis strauju izaugsmi, 2012.gadā kopā pulcējot 18180 aktīva un veselīga dzīvesveida mīļotājus. Ņemot vērā skriešanas popularitātes pieaugumu, viena no organizatoru lielākajām prioritātēm 2013.gadā ir dalībnieku izglītošana, sagatavošana startiem un turpmāka skriešanas kultūras veidošana.

«Viena no organizatoru prioritātēm šogad ir atbalsts dalībniekiem sagatavošanās procesā. 2013.gada sākumā izveidojām Nordea Rīgas maratona Skriešanas skolu, kas jau paspējusi iegūt negaidīti lielu atbalstu skrējēju vidū. Kopš janvāra ik mēnesi apmācam un iedvesmojam simtiem skrējēju - Skriešanas Skolas «darbnīcās» dalībnieki var saņemt padomus no profesionāļiem gan par treniņu programmu, gan veselību, pareizu uzturu un inventāru, kā arī gūt uzmundrinājumu un iedvesmu no citiem skrējējiem. Neskatoties uz ieilgušo ziemu, 24.martā uzsāksim tradicionālos kopīgos treniņus Mežaparkā,“ stāsta Nordea Rīgas maratona organizatoru komandas vadītājs un NECom valdes priekšsēdētājs Aigars Nords.

Runājot par īpašo 2013.gada maratonā, Aigars Nords atzīmē: «2014.gadā Rīga būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta, tāpēc jau 2013.gada Maratonu veidosim kā sava veida ģenerālmēģinājumu 2014.gadam. Jau šogad dubultosim mūziku, izklaidi un kultūras programmu trasē, kā arī, domājot par līdzjutēju un skatītāju atbalstu, veidosim īpašu «mūzikas un kultūras kilometru» Rīgas centrā. Savukārt 2014.gadā Maratonu ievadīs unikāls «Brīvības skrējiens», kas iekļausies oficiālajā Kultūras galvaspilsētas programmā un Rīgā norisināsies pirmoreiz.»

Nordea banka ir ilggadējs Rīgas maratona atbalstītājs, tostarp aktīvi iesaistot skrējienā darbiniekus no filiālēm dažādās pasaules valstīs.

Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks: «Nordea ir svarīgas ilgtermiņa attiecības, jo tikai tādās varam gūt patiesus panākumus. Kopā ar maratonu esam jau septiņus gadus, kuros svinētas uzvaras un spēcināta skriešanas kultūra Latvijā. Priecājamies, ka Nordea Rīgas maratons iemanto arī starptautisku popularitāti, piesaistot arvien vairāk skrējējus no dažādām valstīm. Arī Nordea komanda aug līdz ar katru maratonu, tā kļūstot par starptautiskāko komandu ar skrējējiem no vismaz 10 valstīm. Šogad esam padomājuši arī par efektīvu veidu, kā skriešanas prieku dāvināt un nodot tālāk, Nordea mājas lapā izveidojot īpašu maratona dalības dāvināšanas «mehānismu». Aicinām skrējējus dāvināt maratonu un skriešanas prieku saviem draugiem un tuvajiem, jo kuram gan nepatīk saņemt dāvanas? Arī Nordea Rīgas maratons ir kā liela dāvana Rīgas pilsētai.»

Jaunums 2013.gada Nordea Rīgas maratonā ir Lattelecom Komandu kauss, kas radīts ar mērķi noteikt atraktīvākās un ātrākās Nordea Rīgas maratona 2013 komandas, kā arī stiprināt komandu garu un veselīgu konkurenci. Lattelecom Komandu Kauss tiks piešķirts, balstoties uz Nordea Rīgas maratona rezultātiem 19.maijā.

Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis: «Lattelecom komanda ir bijusi lielākā Nordea Rīgas maratona komanda jau 4 gadus, un dalība maratonā jau kļuvusi par mūsu kolektīva neatņemamu komandas veidošanas pasākumu. Veidojot Lattelecom Komandu kausu, mēs vēlējamies veicināt veselīgu konkurenci, dot iespēju sacensties un stiprināt komandas garu kā lielām, tā mazām Nordea Rīgas maratona komandām. Lai kvalificētos Lattelecom Komandu Kausa izcīņai, komandām, kas jau reģistrējušās dalībai Nordea Rīgas maratonam, atliek tikai izveidot apakškomandas 4 dalībnieku sastāvā.»

Lattelecom komandu kausa uzvarētāji, balvu saņēmēji un Lattelecom Komandu Kausa Grand Prix ieguvēji tiks noteikti, summējot četru apakškomandas dalībnieku rezultātus.

Preses konferences laikā visi klātesošie varēja iepazīties arī ar Nordea Rīgas maratona oficiālo skriešanas kreklu kolekciju, kas, pateicoties pasākuma starptautiskajai atpazīstamībai, ieguvusi popularitāti arī ārpus Latvijas. Jau tradicionāli kopš 2008.gada, katru gadu Latvijā pazīstams mākslinieks sagatavo darbu ar savu Rīgas pilsētas redzējumu, kas tiek izmantots krekla dizainam. Šogad krekla dizaina autors ir Krišs Salmanis, kurš Latviju pārstāvēs starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē šā gada jūnijā.

Jautāts, kas mākslinieku iedvesmoja krekla dizaina idejai, Krišs Salmanis atbild: «Klasiskā Rīgas panorāma šķiet tik klišejiska, ka nereti uzvedos kā iedomīgs tūrists pats savā pilsētā. Sak, tā taču pastkarte, uz to skatīties ir gandrīz slikta gaume. Bet daudzām pilsētām izmēra, arhitektūras vai topogrāfijas dēļ tādas panorāmas vispār nav. Un mūsējā izskatās allaž atšķirīgi. Šķiet, ka torņi slepus pārvietojas. Varbūt, kamēr neviens tos neuzmana, tie izmet kādu loku un atgriežoties ne vienmēr nosēžas tajā pašā vietā.»

Nordea Rīga maratona balvu fonds – naudas balvas 18 000 EUR apmērā (TOP 5 vietu ieguvējiem maratona un TOP 3 vietu ieguvējiem pusmaratona distancē). Ikviens finišētājs saņems arī Nordea Rīgas maratona piemiņas medaļu, uz kuras šogad attēlots Vanšu tilts.

Reģistrēties iespējams Nordea Rīgas maratona mājas lapā «nordearigasmaratons.lv» un Nordea bankas filiālēs visā Latvijā. Reģistrācija turpināsies līdz pat pasākumam, bet, tuvojoties maratonam, dalības maksa pakāpeniski paaugstināsies.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu