Krievija nosoda Vaideres rīkoto konferenci par mazo tautu likteni (543)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) nosodījusi Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Ineses Vaideres Briselē rīkoto starptautisko konferenci «Dāvids un Goliāts: Mazās tautas totalitāro režīmu jūgā», paužot viedokli, ka tas esot mēģinājums falsificēt vēsturi, jo vairāki EP deputāti pielīdzinājuši komunistisko ideoloģiju nacismam.

«Uzskatām, ka tāda pieeja ir vēstures falsifikācijas mēģinājums, atklāts cinisms un zaimošana attiecībā pret tiem, kas atbrīvoja pasauli no «brūnā mēra» šausmām. Tamlīdzīgi gājieni aizskar Nirnbergas tribunāla nosodīto noziegumu pret cilvēci miljoniem upuru,» ceturtdien paziņoja Krievijas Ārlietu ministrija.

«Rodas iespaids, ka brīžiem konferences organizatoru spriedumi bija ārpus realitātes adekvātas uztveres rāmjiem un bija tieša iejaukšanās mūsu valsts iekšējās lietās. Konkrēti runa ir par eirodeputātes Vaideres izteikumiem, Čečenijas Republiku nosaucot par «paverdzinātu Eiropas valsti»,» norādīja Krievijas ĀM.

Paziņojumā ieteikts EP deputātiem no Baltijas valstīm jo īpaši «uzmanību pievērst kliedzošajiem faktiem par Hitlera un viņa vietējo kolaborantu noziegumu heroizāciju». «Uzskatāms pierādījums tam ir bijušo «Waffen SS» vienību leģionāru un viņu tagadējo līdzskrējēju ik gadu Latvijā notiekošie gājieni un Igaunijā notiekošie saieti, 2012.gada septembrī Latvijas pilsētā Bauskā atklātais piemineklis esesiešiem. Un tas viss notiek uz oficiālās Rīgas un Tallinas veikto mazākumtautību pamattiesību un pamatbrīvību kliedzošo pārkāpumu fona,» uzsvēra Krievijas Ārlietu ministrija.

Paziņojumā piebilsts, ka Krievija «sagaida no Eiropas Parlamenta un Eiropas Tautas partiju deputātu grupas spēju parādīt veselo saprātu, lai distancētos no tamlīdzīgiem ekstrēmistiskiem un bezatbildīgiem paziņojumiem».

Konferencē 19.martā EP deputāti no Igaunijas, Lietuvas un Ungārijas un vēstures eksperti diskutēja par Eiropas mazo tautu likteņiem.

Vaidere paskaidroja, ka konference ir turpinājums kopīgas Eiropas vēstures izpratnes veidošanai, lai nepieļautu 20.gadsimta traģēdiju atkārtošanos, un uzsvēra, ka komunistiskā režīma noziegumi ir pelnījuši tikpat stingru starptautisku nosodījumu kā nacistiskais režīms.

Komentāri (543)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu