Toms Šmēdiņš: Ja pludmalē viss aizies, tad zālē vairs nespēlēšu (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Gan pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm, gan pēc Londonas Olimpiādes pludmales volejbola līdzjutēji pārdzīvojuši duetu šķiršanās, taču krietni mazāk cilvēku pievērsuši uzmanību tam, ka ārpus Latvijas bīčvolejbola elites bija palicis Jāņa Šmēdiņa vecākais brālis, 27 gadus vecais Toms Šmēdiņš.

Pirms desmit gadiem Toms kopā ar tagadējo Mārtiņa Pļaviņa pārinieku Jāni Pēdu izcīnīja zelta medaļas Eiropas U-20 čempionātā, turklāt tajā pašā gadā kopā ar brāli ieguva sudraba godalgas Eiropas U-18 čempionātā. Nākamajā gadā Toms kopā ar Valteru Rammu bija otrie pasaules U-21 čempionātā, bet vēl pēc gada kopā ar brāli triumfēja Eiropas U-20 čempionātā. Ņemot vērā, ka panākumi tika izcīnīti ar trim dažādiem pāriniekiem, nerodas šaubas par vecākā brāļa lomu uzvarās. Tagad Toms spēlēs duetā ar bijušo Aleksandra Samoilova pārinieku Ruslanu Sorokinu.

«Mani ļoti interesē, kā veiksies Ruslanam [Sorokinam] un Tomam. Ļoti gribētos, lai viņi pārsteigtu un pierādītu, ka par Tomu visi bija par agru aizmirsuši,» saka treneris Genādijs Samoilovs. «Manuprāt, Tomam spēlei aizsardzībā ir pat labākas īpašības nekā Mārtiņam, kurš tika atzīts par labāko aizsardzības spēlētāju pasaulē. Taču pēdējos četrus gadus Toms bija palicis aiz borta

«Pēc Londonas olimpiskajām spēlēm teicu Ruslanam, ka, lūk, dodu tev jaunu pārinieku. Domāju, ka pēc Pekinas olimpiskajām spēlēm un jauno pāru izveidošanās Toms pazuda. Viņš ir ļoti labs spēlētājs, aizsardzībā, iespējams, pat labākais Latvijā, jo viņam ir čujs (nojauta, spēja paredzēt - krievu val.),» uzskata treneris.

«Ja Ēģiptē mums pirmdienās, otrdienās, trešdienās, piektdienās un sestdienās bija pa trim treniņiem dienā, tad tā būs atbilde uz jautājumu, cik nopietni esmu pievērsies pludmales volejbolam,» smaidot saka Toms. «Domāju, ka, ja pludmalē viss aizies, tad zālē vairs nespēlēšu, jo Pasaules kausa posmi ir līdz pat decembra vidum. Protams, ir arī finansiālais jautājums, taču jāspēlē gana labi, lai varētu atļauties nespēlēt klasisko volejbolu.»

«Cik mums līdzekļi atļaus, tik startēsim. Pagaidām izskatās, ka līdzekļu pietiks līdz vasaras vidum, bet tā nav pat puse sezonas. Meklējam sponsorus jau no novembra, taču situācija nav spīdoša. Ruslanu visi jau zina, bet man sevi vēl būs tikai jāpierāda. Cerams, ka būs rezultāti un tad finansiālā situācija uzlabosies,» piebilst Toms.

«Turnīri šosezon būs visās pasaules malās. Lielākā sāpe ir aizlidot un netikt pamatturnīrā. Ja mači nav Eiropā, tad lidojam trīs līdz piecas dienas iepriekš, taču organizatori viesnīcas apmaksā tikai pamatturnīra dalībniekiem. Turklāt nevari taču pirkt biļetes atpakaļ jau nākamajai dienai, jo brauc ar mērķi spēlēt pamatturnīrā. Bet mainīt biļetes uz tālajiem posmiem sanāk dārgi,» skaidro pludmales volejbolists.

Pēc Pekinas Olimpiādes cilvēki satraucās par Samoilova un Pļaviņa dueta izjukšanu, taču Londonas olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēja divi pāri, no kuriem abi iekļuva desmitniekā, bet viens pat izcīnīja medaļas. Jā, uz 2016. gada Riodežaneiru olimpiskajām spēlēm kvotu dēļ trīs Latvijas dueti neaizbrauks, taču citos turnīros Latvijai varētu būt trīs spēcīgi pāri, kas spēlētu pamatturnīros. Tas nebūtu vienkārši labs sasniegums. Ar Latvijas cilvēku resursiem tas būtu unikāls panākums.

<span class="username js-action-profile-name">@<b>Apollo_sport</b></span>

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu