PVD: Konservos konstatē 15,6%, bet kupātu sastāvā - 4% zirgu gaļas (48)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Četros liellopu gaļu saturošos produktu paraugos «Genon» laboratorijā Lielbritānijā konstatēta zirgu gaļa, portālam «Apollo» pavēstīja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD).

Laboratoriski konstatēts, ka Lietuvas uzņēmuma «Grimeda» ražotās auksti kūpinātās desas «Exclusive» sastāvā ir 9% zirgu gaļas, Igaunijas uzņēmuma «Nõo Lihatööstus» (preču zīme Latvijā - «Noo Cepeškungs») ražotās pilndūmu desas «Parmezāna» sastāvā ir 10% zirgu gaļas.

Latvijas uzņēmuma «Kuršu zeme» ražotā konserva «Sautēta liellopu gaļa» sastāvā konstatēts 15,6% zirgu gaļas, bet uzņēmuma «Forevers» ražoto kupātu sastāvā - 4% zirgu gaļas.

PVD ir uzdevis atsaukt no tirdzniecības «NÖÖ Cepeškungs» ražoto pilndūmu desas «Parmezāna» partiju, kurā konstatēta zirgu gaļas klātbūtne.

SIA «Kuršu zeme» un SIA «Forevers» produkti, kuros konstatēta zirgu gaļa, tirdzniecībā nav pieejami, jo to izplatīšana jau ir apturēta pašos uzņēmumos. Arī Lietuvas uzņēmuma «Grimeda» desas «Exclusive» partija, kurā konstatēta zirgu gaļa, tirdzniecībā nav pieejama, norāda PVD.

Par konstatēto PVD ziņos Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā un kaimiņvalstu uzraudzības dienestiem.

Ņemot vērā laboratorisko izmeklējumu rezultātus, PVD, veicot pārbaudes tirdzniecības vietās, turpmāk pastiprinātu uzmanību pievērsīs Lietuvas ražotāja «Grimedas» un Igaunijas ražotāja «NÖÖ Cepeškungs» produktu marķējumam, kā arī ņems paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem no citiem šo ražotāju produktiem.

Kā jau esam informējuši iepriekš, kopumā uz Lielbritāniju laboratoriskajiem izmeklējumiem ir nosūtīti 48 liellopu gaļu saturošu pārtikas produktu paraugi.

PVD vēl gaida septiņu paraugu padziļinātu laboratorisko izmeklējumu rezultātus. Tostarp atbildi par uzņēmumā «Kuršu zeme» ņemto Polijas izcelsmes izejvielas paraugu, kurā laboratoriski jau ir konstatēts zirgu DNS.

Tāpat tiek gaidīta atbilde par vienu tirdzniecības posmā ņemtu Polijas izcelsmes produkta paraugu, kā arī atbildes par pieciem SIA «Forevers» ražotās produkcijas paraugiem.

Kā jau informējām iepriekš, PVD padziļinātiem laboratoriskajiem izmeklējumiem uz Lielbritāniju nosūtīja desmit SIA «Forevers» ražoto produktu paraugus, kuros Vācijas laboratorijā tika konstatēts zirgu DNS. Atbildes ir saņemtas par pieciem paraugiem. Trijos no tiem atkārtoti ir konstatēts zirgu DNS, taču zirgu gaļas daudzums produktos nepārsniedz 1% robežu, savukārt kupātu sastāvā, kā iepriekš minēts, konstatēti 4% zirgu gaļas.

Komentāri (48)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu