Viņķele neizpratnē par deputātu sašutumu saistībā ar NVA bukletiem (145)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputāti aicina Labklājības ministriju vērtēt, vai tās pakļautībā esošā Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), izplatot informāciju par darba iespējām ārzemēs, netieši nepopularizē aizbraukšanu, aģentūrai BNS pavēstīja Saeimas preses dienestā.

Labklājības ministre Ilze Viņķele aģentūrai BNS par šādu apakškomisijas prasību pauda neizpratni, norādot, ka nesniegs vērtējumu par šādu NVA rīcību, bet deputāti, kuri to pieprasījuši, acīmredzot neizprot ES pamattiesību normas.

Sēdes laikā apakškomisijas deputāti pauda sašutumu par NVA sagatavoto informatīvo materiālu klāstu, kas bija veltīts darba iespējām ārvalstīs un ko aģentūra izplatīja 19. Starptautiskajā izglītības izstādē «Skola 2013».

Deputāti norādīja, ka valsts interesēs ir pēc iespējas samazināt latviešu emigrāciju uz ārvalstīm, veicināt repatriāciju un ierobežot jaunus imigrācijas riskus nākotnē.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība) sacīja, ka ir saprotams, ka ekonomiskās krīzes apstākļos daudziem tautiešiem darbs ārzemēs bija vienīgā izdzīvošanas iespēja. Tomēr viņš teica, ka valsts iestādēm jāaicina tautiešus palikt Latvijā. «Pārlieku centīga darba iespēju reklāma ārvalstīs var noskaņot par labu aizbraukšanai arī tos pilsoņus, kuri par šādu lēmumu nav izšķīrušies. Diemžēl daudzi aizbraucēji tēvzemē neatgriežas, kas Latvijas iedzīvotājiem nozīmē mūsu tautsaimniecībā neieguldītu darbu un līdzekļus,» uzsvēra deputāts.

Savukārt Viņķele pastāstīja, ka komisijas vadītājs vai nu neizprot, vai negrib saprast, ka līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā (ES) Latvijai ir saistoši trīs punkti – par brīvu kapitāla, preču un arī darbaspēka kustību. «NVA kopā ar citām radniecīgāk organizācijām ES darbojas EURES tīklā, un izstādē izplatītie materiāli galvenokārt bija domāti, lai Latvijas iedzīvotāji būtu informēti, kā, sākot strādāt ārvalstīs, nenonākt nelegālo rekrutētāju tīklos, un zinātu savas darba tiesības,» paskaidroja Viņķele.

Ārlietu ministrija uzskata, ka pašlaik Lielbritānijā dzīvo 100 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, ASV – 100 tūkstoši Latvijas valstspiederīgo, Īrijā – 25 līdz 30 tūkstoši, bet Vācijā – aptuveni 30 tūkstoši latviešu.

Komentāri (145)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu