Viņķele: Daļa ekspertu baida sabiedrību un vieš neuzticību sociālās apdrošināšanas sistēmai (125)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Izskanējušais viedoklis, ka otrais un trešais pensiju līmenis ilgtermiņā ir apšaubāma spēlīte, ir bezatbildīgs un grauj iedzīvotāju uzticēšanos sociālās apdrošināšanas sistēmai Latvijā.

To intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Ministre norādīja, ka otrajam pensiju līmenim pašlaik ir uzkrāts aptuveni viens miljards latu.

«Tas ir ļoti solīds uzkrājums, kas garantē pensijas nākotnes pensionāriem. Arī pensiju fonda uzraudzība Latvijā ir gana stingra,» sacīja Viņķele, norādot, ka pašlaik tiek strādāts pie tā, lai nākotnes pensionāriem tiktu palielināta šo ieguldījumu ienesība, lai pensiju līdzekļus varētu vairāk izlietot Latvijā tautsaimniecības attīstīšanai.

Attiecībā uz vairāku ekspertu izteikto pieņēmumu, ka pavisam drīz pensionēšanās vecumu varētu palielināt līdz 70 gadiem, labklājības ministre sacīja, ka tās ir tikai spekulācijas, jo tikai pagājušajā gadā pieņemts lēmums par pensionēšanās vecuma palielināšanu līdz 65 gadiem, kas tiks uzsākts nākamgad.

«Paredzēts pietiekami lēzens periods, līdz ar to šīs runas ir tikai spekulācijas,» sacīja ministre.

Viņķele gan pieļauj, ka daļa ekspertu, labu nodomu vadīti, tomēr sabiedrību par daudz baida. «Tas vieš neuzticību valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai, kas principā var kļūt par destabilizējošu faktoru» atzina ministre.

Jau ziņots, ka praktiskās grāmatvedības speciāliste Maija Grebenko uzskata, ka mūsu valsts iedzīvotāji neprot taupīt un uzkrāt. «Pastāv 2. un 3. pensijas līmenis, bet tā ir ilggadīga un pamatoti apšaubāma spēlīte vai nu ar valsti, vai ar privātām struktūrām. Zinot, kā veidojās pensijas kapitāls un ar kādu gadu skaitu tas ir dalāms, diemžēl neceru uz to, ka nākotnē no tā būs īpašs labums,» žurnālā «Bilance» uzsver Grebenko.

Komentāri (125)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu