Viņķele: Nevajag maldināt pensionārus, ka pensiju indeksācija ļaus nomaksāt komunālos rēķinus (267)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Pensiju indeksācija šogad ir atsākama, tas ir pavisam reāli, jautājums ir vienīgi par periodu, par kuru tā tiks veikta. Tomēr nevajadzētu maldināt pensionārus, ka viena pensiju indeksācija spēs palielināt pensijas apjomu tik ļoti, lai trūcīgākie pensionāri varētu nomaksāt komunālos rēķinus, tā intervijā Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» sacīja labklājības ministre Ilze Viņķele.

Ministre uzsvēra, ka svarīgi arī, kā tiks kontrolēts elektrības cenu pieaugums, un kas notiks ar gāzes tarifiem.

«Lūkosimies plašāk, un es ceru, ka Latvijas Pensionāru federācija (LPF) būs labs un konstruktīvs partneris arī attiecībā uz citu jautājumu risināšanu,» sacīja ministre.

LPF vadītājs Andris Siliņš gan norādīja, ka viņš neatbalstot «šādu loģiku - kam jāmirst, tas lai mirst nost». Siliņš, vienlaikus piekrita ministres paustajam viedoklim, ka kopīgi ir jāmeklē risinājumi arī bez pensiju indeksācijas - arī attiecībā uz atvieglojumiem medikamentiem, komunālajiem maksājumiem un pārtikai.

Siliņš norādīja, ka par to, vai un kad pensionāri rīkos protesta akcijas, būšot skaidrs pirmdien pēc LPF valdes sēdes.

Valsts pensiju indeksācija ir iesaldēta no 2009.gada un tādu to plānots atstāt līdz 2014.gada 1.janvārim. 2014.gadā plānots atsākt visu pensiju indeksāciju vienu reizi gadā - 1.oktobrī, ņemot vērā tikai patēriņa cenu (inflācijas) indeksu.

Februārī LPF dome nolēma negaidīt 2014.gada janvāri un vienojās sākt parakstu vākšanu par pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra. Ja pensiju indeksēšana nenotiks, pensionāri maijā Rīgā sola rīkot protesta akcijas.

Premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) pagājušajā nedēļā pēc tikšanās ar LPF žurnālistiem paziņoja, ka jautājumu par pensiju indeksēšanu jau šogad varētu pārskatīt pēc pirmā pusgada, kad būs redzams, kāda situācija ir sociālajā budžetā. Taču pensiju indeksēšana, ja tam būs līdzekļi, varētu notikt tikai ar noteikumu, ka indeksētas tiek mazās pensijas. Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (V) izteicās, ka pensiju indeksācijai šogad varētu atvēlēt tikai dažus miljonus latu, tādējādi šāds solis šogad būtu vairāk pozitīvs žests.

Tikmēr labklājības ministre Viņķele iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka pensiju indeksācijas atsākšana šogad ir iespējama tikai tādā gadījumā, ja sociālā budžeta deficīta sarukuma tendences būs līdzīgas kā pagājušajā gadā. Līdz ar to nepieciešams sagaidīt pusgada datus par sociālā budžeta izpildi. Viņa skaidroja, ka janvāris un februāris tradicionāli ir mēneši, kad sociālo iemaksu iekasēšana sokas lēnāk, tāpēc runāt par tendencēm pēc pirmā ceturkšņa rezultātiem nevarēs.

Turpmākajos gados pensiju indeksācija plānota atbilstoši inflācijai. Šogad gada vidējā inflācija varētu būt starp 1% un 1,5%, lēsa Vilks. Ja inflāciju skata griezumā gads pret gadu, tad tā ir 0,6%, «principā nulle», vērtēja ministrs un atzīmēja, ka arī pērn inflācija bija mazs skaitlis.

Pensiju indeksācija ar atpakaļejošu datumu nav plānota.

Komentāri (267)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu