Alonso sāk trešā čempiona titula medības (15)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Fernando Alonso izcīnījis savu pirmo uzvaru šosezon un 31. karjerā, tādējādi atkārtojot slavenā Naidžela Mansela sasniegumu, taču galvenais ir tas, ka Alonso ir izvirzījis ļoti nopietnu pieteikumu, lai iegūtu savu trešo pasaules čempiona titulu.

Fernando Alonso

Foto: AFP/Scanpix

Iepriekšējā posmā Malaizijā kļūdījās gan pats pilots, gan komanda - Alonso piebrauca pārāk tuvu Fetelam un sabojāja formulas priekšējo antispārnu, bet pēc tam komanda riskēja un kļūdījās, laikus neiesaucot viņu boksos. Ķīnā spānis aizvadīja perfektus treniņus un kvalifikāciju, kurā nobrauca tik ātri, cik ātri ar pašreizējo «Ferrari» formulu iespējams nobraukt, iegūstot maksimāli augstāko vietu, bet nedēļu pabeidza ar tikpat lielisku sacīksti.

31. uzvara ir dalīts ceturtais rādītājs F-1 vēsturē. Mansels savu 31. uzvaru izcīnīja jau pēc karjeras pārtraukšanas, kad 1994. gadā atgriezās, lai aizvadītu trīs pēdējos posmus «Williams» komandā. Savu pēdējo uzvaru brits izcīnīja sezonas pēdējā posmā Austrālijā, kas gan vairāk palika atmiņā ar Mihaela Šūmahera un Deimona Hila sadursmi, pēc kuras vācietis ieguva savu pirmo čempiona titulu.

Vairāk uzvaru ir tikai Šūmaheram, Alēnam Prostam un Airtonam Sennam. Ņemot vērā, ka Alonso ir spēkā līgums ar «Ferrari» līdz 2016. gada, gandrīz pilnu četru sezonu laikā viņam ir reālas iespējas pārspēt Sennas (41 uzvara) un varbūt pat Prosta (51) iespēto. Par Šūmahera stratosfērisko rekordu - 91 uzvara «Grand Prix» posmos - pagaidām gan neviens nedomā.

Pēc uzvaras Šanhajas trasē Alonso izteicies, ka «Ferrari», «Mercedes GP», «Red Bull» un «Lotus» pašlaik ir vienā līmenī un nevienai no komandām nav priekšrocību. Tā tas ir arī matemātiski, jo pilotu kopvērtējumā pirmo no ceturtās vietas šķir tikai 12 punkti, turklāt pirmajā četriniekā ir četru dažādu komandu pārstāvji. Bet ņemot vērā pirmajos posmos notikušās sadursmes situācija kopvērtējumā varēja būt vēl interesantāka.

Tāpat izskatās, ka arī «McLaren» ir tikuši pāri drausmīgajam sezonas sākumam, kad Austrālijā komanda vienkārši nebija konkurētspējīga. Tas nozīmē, ka augstāk minētajam četriniekam varētu piepulcēties arī piektā komanda.

Tomēr jāatceras arī fakti, kas nerunā par labu «Ferrari» pilotam. Arī 2007., 2010. un 2012. gadā Alonso bija ļoti tuvu savam trešajam čempiona titulam, taču allaž pietrūka vienas uzvaras vai vismaz veiksmīgas sacīkstes, turklāt līdz titulam neļāva aizsniegties komandas pieņemtie lēmumi un darbības.

2007. gadā spānis cīnījās ar savu komandas biedru Lūisu Hemiltonu un palaida garām Raikonenu, kurš kļuva par čempionu. 2010. gadā pēc «Red Bull» pilota Marka Vēbera iebraukšanas boksos «Ferrari» nolēma tūlīt boksos sūtīt arī Alonso, kā rezultātā austrālieti apsteigt izdevās, taču Alonso iestrēga aiz Vitālija Petrova muguras un čempiona titulu izcīnīja Sebastjans Fetels. Savukārt pērn gan Alonso, gan komanda izdarīja visu, tomēr arī ar to bija par maz, jo Fetelam laimīgā kārtā izdevās izvairīties no nopietnākām sekām pēc sadursmes ar Bruno Sennu, kas vācu pilotam ļāva nosargāt uzvaru kopvērtējumā.

Lai nu kā, pagājušās sezonas piemērs - Niko Rosberga uzvara Ķīnā - apliecina, ka tas, kāds esi pirmajos sezonas posmos ārpus Eiropas trasēm, vēl neparāda to, kāds būs vietu sadalījums sezonas izskaņā. Arī šobrīd priekšā esošajām komandām būs svarīgi uzlabot savas formulas visas sezonas garumā. Ja «Ferrari» tas izdosies, Alonso ir labas izredzes beidzot tikt pie sava trešā titula.

<span class="username js-action-profile-name">@<b>Apollo_sport</b></span>

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu