Pirms galvojuma sniegšanas «Liepājas metalurgam» Repše brīdināts (145)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Lita Krone/LETA

 Valsts kase pirms galvojuma sniegšanas AS «Liepājas metalurgs» (LM) toreizējo finanšu ministru Einaru Repši brīdinājusi par iespējamajiem riskiem, svētdien vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Kā norāda raidījums, pirms vairāk nekā trīs gadiem, piešķirot LM valsts galvojumu, Valsts kase visai precīzi bijusi apzinājusi draudošos riskus. Piemēram, to, ka tagad grūtībās nonākušā LM iesniegtās biznesa plāna prognozes nesakrīt ar uzņēmuma un nozares darbības tendencēm un, ka «turpinot ilgstoši strādāt ar zaudējumiem var tikt apgrūtināta arī apgrozāmo līdzekļu pieejamība, kas var vēl vairāk apgrūtināt uzņēmuma darbības iespējas», kas tagad arī noticis.

Atzinums toreiz bijis adresēts toreizējam Valda Dombrovska (V) valdības partijas «Jaunais laiks» finanšu ministram, pašreizējam biedrības «Latvijas Attīstībai» līderim Repšem, kuram bija jāpieņem galīgais lēmums.

Jautāts, kāpēc izšķīries par galvojuma piešķiršanu, Repše raidījumam atsūtījis īsziņu, kurā norādījis, ka «nekas par to neliecināja. Uzņēmumam tiešām bija vajadzīga modernizācija. Valsts kase un Finanšu ministrijas speciālisti deva labas atsauksmes un ķīla tika paņemta tāda, kas ar uzviju sedza izsniegto garantiju (to nodrošināja Valsts kase). Līdz ar to nebija nekāda pamata budžetā paredzēto garantiju neizsniegt».

Pretēji Repšem, Valsts kases speciālisti «Nekā personīga» apstiprinājuši - toreiz sagatavoto atzinumu nekādi nevar nosaukt par «labām atsauksmēm» galvojuma sniegšanai.

Pirms dažiem gadiem neizskatījās, ka LM varētu rasties šādas problēmas, un iespējams, ka uzņēmuma vadība pieļāvusi kļūdas tā darbības stratēģiskajā plānošanā, aģentūrai LETA iepriekš atzina Repše.

Finanšu ministrs 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par «Liepājas metalurga» saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā, lai nodrošinātu prasījumus, kas var rasties no aizdevuma līguma, kas noslēgts starp «Liepājas metalurgu» un «UniCredit S.p.A». Šā gada 25.janvārī izsniegtā, valsts galvotā aizdevuma apmērs bija 73,6 miljoni eiro (51,52 miljoni latu).

«Nozare.lv» jau ziņoja, ka saskaņā ar audita ziņojumu uzņēmums ir tuvu maksātnespējai, kā arī tam ir būtiskas likviditātes problēmas. Auditora «Ernst&Young» veiktā jutīguma analīze paredz naudas līdzekļu trūkumu «Liepājas metalurgā» 2013.gada beigās aptuveni 96,1 miljona latu apmērā atkarībā no dažādu apstākļu īstenošanās.

«Liepājas metalurgam» aprīlī jāveic kārtējais maksājums Itālijas bankai «UniCredit S.p.A» 7 780 450 eiro jeb 5 468 130 latu apmērā. Ja «Liepājas metalurgs» nevarēs veikt maksājumu, tad to darīs Valsts kase, atzinis finanšu ministrs Andris Vilks (V).

LM 11.aprīlī pārtrauca pamatražošanu, kuru plāno gan atjaunot pirmdien. Uz vairākām dienām tika pārtraukta pamatražošana tēraudkausēšanas kompleksā un velmētavā. No kopumā 2300 rūpnīcas darbiniekiem dīkstāvē bija 600 velmētavas strādnieki un 400 tēraudkausēšanas ceha darbinieki.

Komentāri (145)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu