Carnikavā applūdis Siguļu ciems (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ūdens līmenim Gaujā pie Carnikavas sasniedzot 2,17 metrus, Siguļu ciemā applūdušas ap 90% māju, aģentūrai LETA pastāstīja Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica.

Kopumā applūdušas vairāk nekā 100 mājas, 29 mājokļiem atslēgta elektrība. Savukārt ciema centrālo ielu - Dzirnupes ielu - dziļākajā vietā klāj 80 centimetri ūdens. Šķērsielās, kas ved uz Gauju, ūdens līmenis ir vēl augstāks.

Jurēvica atzina, ka tuvākajā laikā ir gaidāma ūdens līmeņa turpmāka celšanās, ko vēl vairāk varētu veicināt ziemeļrietumu vējš, kas ūdeni no jūras dzen atpakaļ upē. Tomēr novada vadītāja norādīja, ka Carnikavu no plūdiem sargā dambis un līdz kritiskajai robežai vēl ir tālu.

Īsi pēc plkst.20 situācija Carnikavas novadā nebija mainījusies. «Ūdens ceļas lēnām,» sacīja Jurēvica, bilstot, ka tālāko situācijas attīstību patlaban ir grūti prognozēt.

Kā ziņots, pārplūstot Dzirnupei un Gaujas attekai, Siguļos ievērojama ūdens līmeņa celšanās uz visām Pārgaujas ielām sākusies jau ceturtdienas vakarā. Ieradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji un saņēma Carnikavas pašvaldības ārkārtas situācijām sagatavotos smilšu maisus, ar kuriem tika izveidots aizsargvalnis uz ielas, lai apturētu nekustamo īpašumu nopludināšanu, tomēr apdzīvoto vietu nav izdevies pasargāt.

Jurēvica atzina, ka Siguļos plūdi ik pavasari ir regulāra parādība, tāpēc pašvaldība plāno būvēt dambi arī šajā apkaimē.

2011.gadā, kad ūdens līmenis Gaujā sasniedzis 2,25 metrus, situācija Siguļos bijusi vēl sliktāka - ūdens līmenis uz galvenās ielās sasniedzis 1,70 metrus.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis nedaudz cēlies Gaujā un Salacā, bet pārējās upēs pārsvarā notiek ūdens līmeņu pazemināšanās, aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi.

Siguldā ūdens līmenis Gaujā cēlies par 23 centimetriem, bet Carnikavā - par 11 centimetriem, savukārt Salacā pie Mazsalacas ūdens līmenis cēlies par astoņiem centimetriem, bet pie Lagastes līmenis aizvadītajā diennaktī cēlies par pieciem centimetriem.

Nokrišņu ietekmē arī Bārtā par sešiem centimetriem cēlies ūdens līmenis.

Ūdens līmenis Daugavā posmā no Staļģenes līdz Piedrujai krities par 28 centimetriem, pie Krāslavas - par 18 centimetriem, bet posmā no Daugavpils līdz Jēkabpilij līmenis pazeminājies par pieciem līdz deviņiem centimetriem.

Carnikavas novada mājaslapā publicētā informācija liecina, ka pagājušās nakts laikā ūdens līmenis Gaujā ir paaugstinājies un patlaban ūdens mērījuma skalā tas sasniedzis 212 centimetru atzīmi.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu