Plūdos smagi bojātu mājokļu remontam Ogrē plāno paredzēt vienreizēju pabalstu līdz 10 000 latu (11)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Ogres novada domes ārkārtas sēdē šodien nolemts plūdos cietušajiem iedzīvotājiem mājokļu remontam paredzēt līdz 10 000 latu lielu pabalstu un vienreizējo pabalstu ģimenēm ārkārtas situācijā palielināt līdz 250 latiem, savukārt plūdu seku likvidēšanas darbiem piešķirti papildu 30 000 latu no pašvaldības izdevumiem neparedzētiem gadījumiem, aģentūru LETA informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Nikolajs Sapožņikovs.

Ja sākotnēji atkarībā no bojājumu pakāpes pabalsts tika plānots 10 līdz 40 latu apjomā par kvadrātmetru, maksimālo summu nosakot no 1000 līdz 4000 latu, sēdes gaitā deputāti vienojās vienreizējā atbalsta griestus noteikt daudz augstākus.

Saistošajos noteikumos vienreizēja pabalsta apmērs par dzīvojamās telpas apbūves kvadrātmetru ir noteikts atkarībā no bojājumiem. Viegli bojātai dzīvojamai telpai, ja tā applūdusi līdz 1.stāva grīdas līmenim, pabalsts būs 20 lati par kvadrātmetru, bet ne vairāk kā 2000 latu. Vidēji bojātai telpai, ja dzīvojamā telpa applūdusi virs 1.stāva grīdas līmeņa, - 50 latu par kvadrātmetru, bet ne vairāk kā 5000 latu.

Savukārt smagi bojātai dzīvojamai telpai, ja dzīvojamā telpa applūdusi virs 1.stāva grīdas līmeņa un telpai ir ledus radīti mehāniski bojājumi, pabalsts sasniegs 100 latu par kvadrātmetru, bet ne vairāk kā 10 000 latu.

Pabalstu paredzēts attiecināt uz šā gada aprīļa plūdiem bojātajiem mājokļiem, par kuriem nav noslēgts apdrošināšanas līgums par atlīdzības saņemšanu plūdu radīto zaudējumu segšanai un kurus iespējams atjaunot. Pretendēt uz pabalstu varēs tikai tie dzīvojamo telpu īpašnieki, kuru dzīvesvieta no 2013.gada 15. līdz 19.aprīlim plūdu laikā bija deklarēta tieši šajā dzīvojamā telpā.

Vienlaikus nolemts, ka pašvaldība sniegs palīdzību arī tām ģimenēm, kuru mājokļi apdrošināti par niecīgu summu un apdrošināšanas prēmija ir daudz mazāka par to, ko citiem iedzīvotājiem piešķirs dome.

Sapožņikovs uzsvēra, ka pabalsta apmērs tiks noteikts, balstoties uz remontdarbu tāmēm. Pabalsta summa varēs sasniegt 70% no kopējām remonta izmaksām, bet trešdaļa nepieciešamā finansējuma iedzīvotājiem būs jāsedz no saviem līdzekļiem. Pusi pabalsta summas segs valsts, pusi - pašvaldība.

Aptuvenās aplēses liecina, ka plūdi pilsētai nodarījuši postījumus 125 000 latu apjomā, tomēr precīzāka informācija būs zināma pēc 10.maija, kad noslēdzas termiņš, kurā ogrēnieši pašvaldībā var iesniegt aprēķinus par zaudējumiem. Tādējādi pagaidām tiek lēsts, ka pabalstu summa varētu būt aptuveni 87 500 latu.

Saistošie noteikumi pieņemti, lai pašvaldība varētu sniegt finansiālu palīdzību plūdu laikā bojāto privāto dzīvojamo māju īpašniekiem, izmaksājot vienreizēju pabalstu 2013.gada aprīļa plūdu laikā bojāto dzīvojamo māju vai dzīvokļu atjaunošanai.

Sapožņikovs norādīja, ka pabalsts mājokļa atjaunošanai tiks piešķirts papildus vienreizējam pabalstam ārkārtas situācijā nonākušām ģimenēm, kas tiek piešķirts stihiskas nelaimes vai iepriekš neparedzamu apstākļu dēļ. Šo pabalstu šodien Ogres novada domes ārkārtas sēdē nolemts palielināt līdz 250 latiem līdzšinējo 150 latu vietā.

Kā trešais ārkārtas sēdes darba kārtībā iekļautais jautājums saistīts ar papildu finansējuma piešķiršanu plūdus seku likvidēšanai. 19.aprīlī no izdevumiem neparedzētiem gadījumiem civilajai aizsardzībai jau tika piešķirti 10 000 latu, taču šī summa ir neatbilstoša lielajam darba apjomam. Ārkārtas sēdē plūdu seku likvidēšanas darbiem plānots piešķirt 30 000 latu no pašvaldības budžeta «Izdevumi neparedzētiem gadījumiem».

Kā ziņots, papildus palīdzībai, kas tiks sniegta iedzīvotājiem, palu postījumu novēršanai un dambja pārbūvei Ogrē varētu būt nepieciešams vismaz pusmiljons latu. Pašvaldības īpašumu sakārtošanai bez jau pieminētajiem izdevumiem ievērojamas summas nākšoties izlietot dambja rekonstrukcijai atbilstoši hidrotehnisko būvju prasībā, kas varētu izmaksāt vismaz ap pusmiljonu latu. Komunikāciju tilta balstu remontam orientējošā izmaksu tāme ir 86 000 latu, bet Ogres upes gultnes tīrīšana virs Ogres HES varētu izmaksāt 96 000 latu.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu