Vienpadsmit Rīgas baznīcas piedalīsies Muzeju naktī (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sestdien 18. maijā Rīgā un visā Latvijā norisināsies gadskārtējā Muzeju nakts. Jau vairākus gadus Muzeju naktī līdzās muzejiem apmeklētājiem durvis ver arī citas ievērojamas vietas ar kultūrvēsturisku vai sabiedrisku nozīmi. To vidū ir arī baznīcas. Šogad, sekojot vadmotīvam «Zaļā krāsa – mežs», Rīgā Muzeju naktī piedalīsies 10 dažādu konfesiju dievnami. Tas ir rekordliels skaits kopš 2011. gada, kad Rīgas dievnami pirmo reizi piedalījās Muzeju naktī.

Atnākot uz baznīcām, Muzeju nakts apmeklētāji būs aicināti iepazīt dievnamu vēsturi, mākslas vērtības un uzzināt vairāk par kristīgo draudžu dzīvi. Dievnamos notiks dažādu stilu mūzikas koncerti, būs ekskursijas gida vadībā, iespēja uzkāpt arī vairāku baznīcu torņos. Vairākos dievnamos būs arī īpaši sagatavotas izstādes par Bībeli un fotoizstādes. Sv. Jāzepa katedrālē varēs apskatīt liturģisko tērpu un sakrālo priekšmetu izstādi. Rīgas Mārtiņa baznīcā notiks radošā darbnīca. Savukārt Rīgas Jēzus ev. lut. baznīcā būs arī nodarbības bērniem.

Viena no Muzeju nakts visiem pazīstamām realitātēm ir ļoti lielais apmeklētāju skaits Rīgas centra muzejos un citās vietās. Baznīcas Muzeju naktī solās būt miera oāzes, kas aicina lielus un mazus, jaunus un ne tik jaunus apmeklētājus doties ārpus centra, lai iepazītu Rīgas dievnamu vērtības un pavadītu kādu daļu Muzeju nakts mierīgā gaisotnē, piedaloties jauna veida Muzeju nakts «piedzīvojumos» un uzlādējot garīgās baterijas. Vairākos dievnamos ap pusnakti būs īpašs laiks klusumā un sveču gaismā, kas aicinās, līdzīgi kā tas ir zaļā mežā, apmeklētājus ieklausīties savās garīgajās un dvēseles kustībās un mierīgā noskaņā pusnaktī sagaidīt Vasarsvētku dienu.

Varētu jautāt, kāpēc baznīcām arī jāpiedalās Muzeju naktī? Baznīcas ir nozīmīgas mūsu tautas un Rīgas vēstures liecinieces. Tās ir bijušas un ir joprojām «garīgās bākas» dzīves ceļā daudziem cilvēkiem. Baznīcas glabā un nes tālāk kristīgo mantojumu, kas ir viens no Latvijas un Eiropas kultūras pamatiem. Katram dievnamam ir īpašas kultūrvēsturiskas un garīgas vērtības, ko parādīt apmeklētājiem, un katrai draudzei ir īpaši stāsti, ko izstāstīt par tās cilvēku – rīdzinieku – vēsturi un dzīvi šodien. 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta, ir iecerēts pirmo reizi Rīgā sarīkot atsevišķu «nakts» pasākumu dievnamos – Baznīcu nakti.

  • Apmeklētāji ir aicināti pievērst uzmanību tam, ka ne visi dievnami būs atvērti līdz pulksten 01.00. Daži no tiem durvis būs atvērti īsāku laiku.

Taču tie Muzeju nakts viesi, kuriem nenāks miegs arī pēc 01.00 ir aicināti doties uz Sv. Pāvila ev. lut. baznīcu, jo tā būs vaļā līdz pat 4.00 no rīta. Informāciju par baznīcām, kas piedalās Muzeju naktī, var uzzināt internetā: «muzeju-nakts.lv» un «svetdienasrits.lv».

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu