OCTA nozare joprojām strādā ar zaudējumiem (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļu apdrošināšanas (OCTA) nozare turpina strādāt ar zaudējumiem - šogad pirmais ceturksnis noslēgts ar negatīvu bilanci gandrīz pusmiljona latu apmērā, informē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (LTAB).

Šā gada pirmajā ceturksnī apdrošināšanas atlīdzību izmaksas kopā sastādīja 5 118 760 latus, kas ir par 16% vairāk nekā 2012.gada pirmajā ceturksnī. Savukārt ienākumi, kas gūti no pārdotajām OCTA polisēm, bija 6 881 010 lati, uzrādot nepilnu 5% pieaugumu.

Ienākumi, kuri gūti no transportlīdzekļu apdrošināšanas, nespēj segt OCTA atlīdzību izmaksu apmērus, kā arī apdrošināšanas sabiedrību darbību nodrošināšanai nepieciešamos izdevumus, tādējādi OCTA nozare kopumā vēl joprojām turpina strādāt ar zaudējumiem, noslēdzot pirmo ceturksni ar negatīvu bilanci gandrīz pusmiljona latu apmērā, skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Saskaņā ar OCTA apdrošināšanas nozares darbības rādītājiem kopējais pirmajā ceturksnī notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits, par kuriem iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās, bija 7370, salīdzinājumā ar 2012.gada pirmo ceturksni pieaugot par 9%. Vērojams arī iesniegto zaudējumu pieteikumu apjoma palielinājums un pieņemto lēmumu par apdrošināšanas atlīdzību izmaksām skaits. Šogad pirmajā ceturksnī pieņemti 10 270 lēmumi par apdrošināšanas atlīdzības izmaksām par kopējo summu 6,6 miljoni latu, kas ir par 10,5% vairāk nekā pērn pirmajos trīs mēnešos.

Pirmajos trīs mēnešos apdrošināšanas sabiedrībās un LTAB iesniegti 10 250 zaudējumu pieteikumi, kas ir par 15% vairāk nekā 2012.gada trīs mēnešos.

Par Latvijā notikušiem satiksmes negadījumiem pieņemti 9330 lēmumi par kopējo atlīdzību summu 4,855 miljoni latu. Vairāk nekā puse jeb 5370 lēmumu pieņemti par Rīgā notikušiem satiksmes negadījumiem, kopējai lēmumu summai veidojot 2,48 miljonus latu.

Vidējās atlīdzības izmaksas lielums uz vienu apdrošināšanas gadījumu šī gada trīs mēnešos bija 726 lati.

Par 17% audzis ārvalstīs izraisīto avāriju skaits, kas ietekmējis ne tikai vidējās atlīdzības apmēru, bet arī kopējos izmaksāto atlīdzību rādītājus gada pirmajā ceturksnī. Par ārvalstīs notikušiem satiksmes negadījumiem vidējās atlīdzības lielums pirmajā ceturksnī bija 2044 lati, kas ir aptuveni 3,5 reizes vairāk nekā izmaksu apmērs par Latvijā notikušiem negadījumiem. Vislielākā atlīdzību summa tika izmaksāta par transportlīdzekļu bojājumu un bojāejas zaudējumu atlīdzināšanu, kas veidoja 81% no kopējās atlīdzību summas. Transportlīdzekļu bojājumi veido vairāk nekā 80% no visām atlīdzībām, tādējādi kopējo izmaksu pieaugumu nozarē būtiski ietekmē arī izmaksas par transportlīdzekļu bojāeju, kur vērojams pieaugums 26% apmērā un izmaksas tuvojas viena miljona latu atzīmei.

OCTA apdrošināšanas nozares pirmā ceturkšņa rādītāji liecina, ka pieaudzis kā kopējais satiksmes negadījumu skaits, tā arī apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits. Vērojams arī izmaksātās atlīdzības pieaugums par tādiem zaudējumu veidiem kā pārejoša darbnespēja, pensijas apgādājamajiem, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pensijas, pabalsti invalīdiem un apgādājamajiem. Tādējādi tendence, kas ir vērojama pēdējos gados, ka personu atlīdzību izmaksu apmēri par satiksmes negadījumos cietušajai personai nodarītajiem zaudējumiem pieaug, liecina par sabiedrības informētības pieaugumu par zaudējumu veidiem, kas tiek atlīdzināti no OCTA, skaidro Stengrevics.

Saskaņā ar OCTA likumu, notiekot satiksmes negadījumam un personai zaudējot darbspējas, OCTA paredz atlīdzināt cietušajai personai nesaņemtos ienākumus, ko persona būtu varējusi saņemt, ja turpinātu strādāt, un apgādnieka zaudējumu pensiju, ja avārijā iet bojā apgādnieks. Savukārt valsts iestādēm OCTA atlīdzina satiksmes negadījumos cietušai personai izmaksātos slimības pabalstus un invaliditātes pensijas, kā arī satiksmes negadījumos bojā gājušās personas apgādājamiem valsts izmaksātās apgādnieka zaudējuma pensijas un pabalstus.

Saistībā ar neapdrošinātu transportlīdzekļu izraisītiem satiksmes negadījumiem šī gada pirmajā ceturksnī no Garantijas fonda izmaksāti 179 770 lati. Vidējās izmaksas lielums uz vienu apdrošināšanas gadījumu - 950 lati, kas ir par 5% vairāk nekā pērn pirmajos trīs mēnešos. Vidējās izmaksas augušas galvenokārt ārvalstīs notikušo satiksmes negadījumu dēļ.

Kā ziņots, 2012.gadu OCTA nozare noslēdza ar turpat divu miljonu latu zaudējumiem.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu