Lai pieveiktu Nadalu, Gulbim jākrāj pieredze (11)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Tuvojas sezonas otrais «Grand Slam» turnīrs - Francijas atklātais čempionāts, kurā bukmeikeri starp favorītiem min arī latviešu tenisistu Ernestu Gulbi. Kāpēc tā?

Viņš spēlē mežonīgā tempā un viņa sitieni ir ārkārtīgi spēcīgi. Romas turnīrā varējām redzēt, ka neviens cits tenisists tik spēcīgi nesit. Pat turnīra uzvarētājam Rafaelam Nadalam mačs pret Gulbi bija vienīgais, kurā viņš sēdējā dziļā aizsardzībā, ķēra laukā bumbas no stūriem un meta «sveces». Visos pārējos mačos Nadals bija tas, kurš veidoja spēli, dodoties uzbrukumā, «sadalot» bumbas un dzenājot pretiniekus. Taču pret Gulbi spānis visu laiku bija zem spiediena un cīnījās ar pēdējiem spēkiem.

Ernests spēlē ļoti lielā tempā, daudz iet pie tīkla un labi servē. Tas viņu padara ļoti bīstamu. Vienīgais ko manā izpratnē viņam būtu jāuzlabo un ko viņš cenšas uzlabot, ir sitiens no labās puses (forehand). Tieši šajos sitienos viņam gadās kļūdas izšķirošajos brīžos. Tomēr jāatceras, ka vēl pirms gada viņš sitienus no labās puses vispār nevarēja trāpīt. Gadu vai pusotru atpakaļ viņš kardināli izmainīja raketes tvērienu.

Agrāk viņš spēlēja ar tādu tvērienu, ar kuru ir vieglāk iesist, bet sitiens nav tik spēcīgs. Turpretī tagad viņa raketes tvēriens ļauj izdarīt spēcīgākus sitienus, taču ir vienlaikus ir arī lielāka iespēja pieļaut kļūdas. Tas ir grūts sitiens un pie tā ir grūti pierast. Manuprāt, sākumā viņš pat īsti nesaprata, kā ar šādu sitienu dabūt bumbu laukumā, taču viņš pie tā ir nopietni strādājis un sitiens ir kļuvis arvien labāks, turklāt arī kļūdas gadās arvien retāk.

Spēlējot pret Nadalu, pietiek ar pāris brīžiem, kuros spēle mainās. Otrajā setā viņam neizdevās paņemt divas breikbumbas, kas Nadalu «atdzīvināja», bet vēlāk tika zaudēta arī sava serve, kas radīja pavērsienu un lika Ernestam cīnīties nevis par uzvaru, bet pret zaudējumu. Kāda ir uzvaras formula cīņā ar Nadalu? Manuprāt, ir nepieciešams krāt pieredzi, lai nekļūdītos svarīgākajos brīžos. Varbūt reizēm piezogas maza nevērība, taču šādos mačos to nevar atļauties, jo pretinieks to vienkārši nepiedod.

Uz māla laukuma Ernesta sitieni nav tik asi, jo tie nedaudz bremzējas, taču no otras puses - ņemot vērā, ka spēle rit nedaudz lēnāk, viņam ir laiks sagatavoties sitieniem, kas ir ļoti svarīgi. Neticu, ka Francijas atklātajā čempionātā viņam izdosies apspēlēt kādu no vadošajiem tenisistiem, jo «Grand Slam» turnīros tomēr ir piecu setu mači un uz šiem turnīriem lielie spēlētāji koncentrējas maksimāli.

Tāpat domāju, ka viņam problēmas varētu rasties arī pret mazāk zināmiem Spānijas tenisistiem, kuri velk ārā bumbas un ilgi turas spēlē. Ja Ernestam viņus izdosies pieveikt ātri, tad viss kārtībā, bet, ja mačs ievilksies, tad var rasties problēmas. Tieši tādēļ svarīga loma būs arī izlozei. Domāju, ka Rodžeru Federeru viņš pat varētu uzvarēt, jo šveicietis pēdējos turnīros nav atstājis labu iespaidu, bet bīstamākie noteikti ir Novaks Džokovičs un Nadals, arī Žo-Vilfrīds Tsonga.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu