Šokējošais notikums Jaunjelgavā: Ko izgaismo šis gadījums (834)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļa nodaļas vadītāja Laila Grāvere, runājot par šokējošo gadījumu skolā Jaunjelgavā, kas izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, norādīja uz pašvaldību neizdarību prevencijas nodrošināšanā.

Grāvere sarunā Latvijas Radio pauda, ka katrai pašvaldībai likumā ir noteikts pienākums veikt uzvedības korekcijas pasākumus tiem bērniem, kuru uzvedība varētu apdraudēt citus.

«Vai šis bērns 2011.gada nogalē uzvedās priekšzīmīgi?» - retoriski vaicāja Grāvere, atklājot, ka saņemtā atbilde no Jaunjelgavas novada liecina - novadā neviens bērns nav iesaistīts uzvedības korekcijas programmā.

Grāvere norādīja, ka tādā veidā pašvaldības ignorē likumā noteikto pienākumu veikt uzvedības korekciju šādiem bērniem. «Viņi [pašvaldības] saka - mums nav tādu bērnu. Kā var nebūt tādu bērnu!» - sašutusi Tiesībsarga biroja pārstāve.

Tāpat viņa sarunā atzina, ka vardarbības problēma skolās ir ļoti izplatīta un pirms dažiem gadiem veiktā pētījumā secināts, ka katrs trešais bērns cieš no vardarbības skolā.

Grāvere pauda, ka skolas iekšējās kārtības noteikumos jābūt skaidri atrunātam, ko kurš dara, proti, kas ir jādara izglītojamajam, gadījumos, ja viņš jūtas apdraudēts, un kā šādos gadījumos jārīkojas pedagogiem. «Skolas iekšējās kārtības noteikumiem jābūt kā rokasgrāmatai,» sacīja speciāliste, norādot, ka bērni ar tiem tiek iepazīstināti, viņi parakstās, taču ir jautājums, cik šis normatīvais akts ir dzīvs un tiek piemērots.

Tāpat viņa norādīja, ka skola Jaunjelgavā pēc notikušā nekavējoties neizsauca medicīnisko palīdzību. Savukārt ārstniecības iestādei, konstatējot vardarbības gadījumu, būtu jāziņo policijai, taču šajā lietā tas neesot izdarīts.

Vaicāta, kā jārīkojas šajos gadījumos, viņa sacīja, ka palīdzība vispirms jāmeklē policijā un tas jādara pirmajam, kurš to konstatē - ja tas ir pedagogs, tad tas jādara pedagogam, ja skolas vadība, tad skolas vadībai, ja vecāki, tad vecākiem. Viņa uzsvēra, ka policija jāiesaista uzreiz, kamēr viss ir svaigā atmiņā.

Jau ziņots, ka Jaunjelgavas vidusskolā noticis šokējošs incidents - 11 gadus vecs piektklasnieks kādu pirmās klases zēnu līdz asinīm ar kāju sitis pa kailu kājstarpi skolas tualetē. Kopš notikuma pagājis jau mēnesis, taču lietas izmeklēšana vēl nav uzsākta, un varmāka turpina šantažēt skolēnus un skolotājus.

Komentāri (834)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu