Vecāki satraukti par vardarbību Jaunjelgavā; esot arī citi gadījumi, kad skolas mēģinājušas slēpt notiekošo (80)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Latvijas Vecāku foruma» dalīborganizācijas - biedrība «Izglītība un atbalsts Latvijas ģimenēm» un biedrība «Vecāki par izglītību» ir satrauktas par notikušo Jaunjelgavas vidusskolā un atklātā vēstulē vērsušās pie tiesībsarga un vairākām ministrijām, aicinot notikušo izvērtēt un rīkoties, portālu «Apollo» informēja organizācijas pārstāvji.

<strong><em>Nežēlība Jaunjelgavā: vecāki aizstāv vainīgo un nostājas pret skolu; risinājuma nav</em></strong>

Paužot savu satraukumu par notikušo Jaunjelgavas vidusskolā, organizācijas vērsušās pie tiesībsarga Jura Jansona, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), Labklājības ministrijas, Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas ar aicinājumu izvērtēt notikušo, lai noskaidrotu, vai tiek darīts viss nepieciešamais bērna interesēs, kā arī izvērtētu iesaistīto pušu rīcību un atbildību.

«Skola ilgstoši piecieš atsevišķu skolēnu agresiju un vardarbību un neīsteno preventīvus pasākumus tās novēršanai, pakļaujas vecāku spiedienam veikt izmeklēšanu pašiem, nevis informē tiesībsargājošās institūcijas, un neizsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, kad bērnam nodarīti nopietni miesas bojājumi. Kad mēnesi pēc notikušā mediju uzmanības un sabiedrības līdzdalības rezultātā ģimene nonākusi palīdzošo organizāciju uzmanības lokā, tai tiek draudēts par neslavas celšanu,» norāda organizācijas.

Diemžēl šis nav izņēmuma gadījums. Pasaules Veselības organizācijas 2012.gadā publiskotais pētījumus par skolēnu veselības ieradumiem 39 valstīs atklāj, ka Latvijas skolās ir vieni augstākajiem vienaudžu vardarbības rādītājiem, arī Tiesībsarga 2009.gadā veiktais pētījums «Vardarbība jeb mobings Latvijas skolās» atklāj dramatisku ainu.

Vecāki vērš uzmanību uz to, ka no preses mēs uzzinām vien par dažiem nežēlīgākajiem notikumiem - kā šo gadījumu Jaunjelgavā, salīdzinoši nesen arī Ozolnieku vidusskolā. Tāpat vecāki esot stāstījuši arī par citiem gadījumiem, kad skolas mēģinājušas slēpt notiekošo un kad vardarbība tikusi ignorēta.

«Pēdējo gadu laikā līdz ar citām vecāku organizācijām esam atkārtoti vērsuši IZM uzmanību, ka nepieciešams īstenot sistemātiskus risinājumus, lai nodrošinātu bērnu drošību skolā. 2012.gada novembrī sadarbībā ar Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekciju organizējām konferenci, lai apzinātu problēmas un pieejamos risinājumus Latvijā, kā arī labo praksi valstīs, kurās vardarbība skolā ir reta parādībā,» atzīmē organizācijas, aicinot vecākus nebaidīties runāt par problēmām sava bērna skolā, lai pavērtu iespēju risinājumiem.

Komentāri (80)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu