No izmaiņām maksātnespējas likumā lielākie ieguvēji būtu lielie parādnieki (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Reinis Oliņš/Apollo

Komercbankas iebilst pret Saeimas Tautsaimniecības komisijā šobrīd izskatītajām izmaiņām maksātnespējas procesā, kas paredz, ka lielie parādnieki no savām saistībām varētu atbrīvoties ātrāk.

Komisija piedāvā neatkarīgi no parāda summas parādsaistības dzēst līdz pusotru gadu ilgā laika periodā, bet tiem, kam parāds ir līdz 5000 latiem, nav iespējams ierosināt maksātnespēju vispār. Pašreizējais regulējums paredz - ja parāds ir līdz 100 tūkstošiem latu, tas dzēšas divu gadu laikā, ja vairāk, tad 3,5 gadu laikā.

Intervijā Latvijas Radio Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis sacīja, ka bankas vienmēr uzsvērušas - jābūt lielai atšķirībai starp situācijām, kad tiek runāts par vienkāršām mājsaimniecībām, kurām ir vienīgais mājoklis vai vispār nav nekustamā īpašuma, un personām, kas uzņēmušās lielas saistības, ejot uz daudz lielākiem riskiem.

«Ir jābūt atšķirībai, vai runājam par personām, kas uzņēmušās lielas saistības, ejot uz daudz lielākiem riskiem, vai par cilvēkiem, kas dzīvo «no rokas mutē». Šīm personām ar lielajām saistībām jābūt lielākam laika periodam, kurā viņām ir iespēja dzēst vismaz daļu parādsaistību. Otrkārt, jābūt zināmam taisnīgumam, jo ātri uzņemties lielas saistības un no tām izmukt pusotra gada laikā, nav samērīgi,» uzskata Bičevskis.

Bez tam, Bičevskis norādīja, ka nereti ir situācijas, kad pat patēriņa kredīta dēļ cilvēks kļuvis savas saistības pildīt nespējīgs, bet līdz 5000 latiem maksātnespējas process izmaiņās nav paredzēts.

«Bet šodien mēs redzam pietiekami daudz situāciju, kad cilvēks, kura kopējās parādsaistības nepārsniedz 3000 latu, ir ļoti dziļos parādos, jo viņa mēnešalga ir ļoti neliela, un viņš nevar šīs saistības nokārtot. Šie cilvēki ir vēl lielāki potenciālie aizbraucēji nekā citi,» sacīja Bičevskis.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu