Pētījums: iespējams, ka tavas pirmās bērnības atmiņas ir meli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši, ka teju 40 procentiem cilvēku pirmās atmiņas ir fiktīvas. Tas ir lielākais pētījums, kas pievērsies šādai tēmai.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Psychological Science», rakstīts, ka lielākā daļa cilvēku savas pirmās atmiņas iegūst aptuveni trīs gadu vecumā. Savukārt nespēja atsaukt atmiņā notikumus pirms trīs gadu vecuma tiek dēvēta par bērnības amnēziju.

Tomēr pētnieku komanda no trīs britu universitātēm atklāja, ka 38,6 procenti no 6641 pētījuma dalībnieka apgalvoja, ka tiem ir atmiņas no divu vai mazāk gadu vecuma.

Visiem dalībniekiem bija jāapraksta savas pirmās atmiņas, kā arī jāpasaka, kurā laikā tās veidojušās. Pēc tam zinātnieki izanalizēja atmiņu aprakstus.

Tā kā daudzi pētījuma dalībnieki apgalvoja, ka viņu pirmās atmiņas iesniedzas mazāk nekā trīs gadu vecumā, zinātnieki izvirzīja teoriju, ka tās patiesībā ir veidojušās, vizualizācijām un emocijām sajaucoties ar faktiem un zināšanām par savu bērnību, kas iegūtas no fotogrāfijām vai sarunām.

«Kad mēs izpētījām pētījuma dalībnieku atbildes, atklājās, ka daudzas atmiņas ir saistītas vēl ar zīdaiņa vecumu. Bieži vien šīs atmiņas fokusējās uz bērnu ratiņiem. Attiecīgajam indivīdam šāda atmiņa varētu būt veidojusies, kad kāds pateica, piemēram: «Mātei bija lieli un zaļi rati.» Cilvēks uzreiz iztēlojas, kā tie varētu izskatīties, un laika gaitā šie iztēles fragmenti kļūst par fiktīvām atmiņām,» komentēja pētījuma autors Martins Konvejs (Martin Conway).

Cilvēka dzīves laikā šīs mentālās reprezentācijas tiek vairākas reizes atdzīvinātas, papildinātas, cilvēkam neapzinoties, ka tās patiesībā ir fiktīvas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu