Nolemj izslēgt no skolas pirmklasnieka piekaušanā vainoto zēnu (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:David Clow, CC licence

Jaunjelgavas novada domes deputātu vairākums šodienas sēdē nolēma izslēgt no Jaunjelgavas vidusskolas pirmklasnieka piekaušanā vainoto zēnu, kurš dzīvo Vecumnieku novadā.

Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks aģentūru LETA informēja, ka domes deputātu vairākums nolēma iekļaut sēdes dienaskārtībā iepriekš neplānoto lēmumprojektu par šā zēna atskaitīšanu no skolas. Lēmums tika akceptēts, paredzot rīkojumu skolas direktorei atskaitīt skolēnu no Jaunjelgavas vidusskolas ar šā mācību gada beigām - no 31.maija, par to informējot Vecumnieku novada bāriņtiesu un Vecumnieku novada sociālo dienestu.

Šī bija sasaukuma pēdējā kārtējā Jaunjelgavas novada domes sēde, kurā tika skatīti arī daudzi citi pašvaldības kompetences jautājumi.

Puiša māte, kura jau iepriekš bija sazinājusies ar aģentūru LETA, skaidroja, ka arī viņa bija aicināta uz domes sēdi, taču darba dēļ netika, tāpēc par lemšanas gaitu nebija informēta. Par turpmāko rīcību - apstrīdēt lēmumu vai rīkoties atbilstoši lemtajam un situācijai - ģimenē domāšot tad, kad būs informācija par domes pamatojumu šim lēmumam.

«Atklāti sakot, esmu nogurusi no saceltās ažiotāžas, kura, manuprāt, ir nepelnīta un nepamatota. Es vēlētos, lai visas puses tagad piebremzētu ar sacelto ažiotāžu, jo daudz kas publiski izskanējušajos apgalvojumos ir pretrunīgs un sagrozīts, bet cieš no tā bērns,» pauda māte.

Viņa pastāstīja, ka, palasot dažādas publikācijas, viņa esot apjukusi, kā skolas direktore mainot pašas teikto. «Mani tagad pasniedz kā kādu traku mammu, lai gan esmu apmeklējusi visas sapulces, uz kurām mani aicināja, esmu visur piedalījusies. Ne tik sen tie paši skolas pedagogi, kaut arī atzina, ka ar manu dēlu neesot viegli, sacīja, ka viņš esot tāds smaidīgs, atvērts, pozitīvs, bet tagad viņu pataisa par nezin ko,» pauda zēna māte.

Māte vispirms vēlas sagaidīt policijas izmeklēšanā noskaidroto un atbilstošo policijas lēmumu.

Vecumnieku novada pašvaldības izglītības metodiķe Vija Beļūna aģentūru LETA informēja, ka Vecumnieku novada Valles pagastā atrodas arī Valles vidusskola, kurā zēns varētu turpināt mācības, taču ģimene dzīvojot tādā pagasta vietā, ka Jaunjelgavas vidusskola atradusies tuvāk mājām.

Vecumnieku izglītības metodiķe atturējās komentēt turpmāko rīcību, jo arī Vecumnieku novadā vispirms būšot jāizvērtē situācija un jāapzina, ko vispār šādā gadījumā darīt. «Manā praksē šāds gadījums ir pirmoreiz, tāpēc uzreiz mums nav zināma plāna, kā rīkoties,» skaidroja Beļūna, paužot, ka Vecumnieku novada pašvaldība lems un rīkosies atbilstoši normatīviem.

Izglītības un kvalitātes valsts dienesta (IKVD) ieskatā šobrīd nav tiesiska pamata atskaitīt bērnu no skolas, aģentūrai LETA pauda dienesta vadītāja Inita Juhņēviča. To nosaka gan Satversme, gan Izglītības likumā noteiktais pamatizglītības obligātums. Tādējādi bērnu obligātajā izglītības vecumā, ja viņš nav ieguvis pamatizglītību, atskaitīt nedrīkst. Ierēdne norādīja, ka noris pārbaudes un vēl nav zināms, kāds būs to iznākums. Juhņēviča sacīja, ka skolēnu var atskaitīt ar direktores rīkojumu. «Mūsuprāt, skolas direktore nevar atskaitīt, un, ja direktore pieņems šādu lēmumu, mēs noteikti atbilstoši savai kompetencei to izvērtēsim,» sacīja Juhņēviča.

Jau ziņots, ka Vecumnieku novada bāriņtiesa tika informēta par iepriekš notikušo un tā noskaidro visus apstākļus.

Kā ziņots, komentārā laikrakstam «Diena» Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča norādīja, ka šāda pašvaldības rīcība būtu prettiesiska.

«Šajā gadījumā izslēgt bērnu no skolas liedz gan Satversme, gan Izglītības likums, jo pamatizglītība valstī ir obligāta,» laikrakstam sacīja Juhņēviča. Viņa atzīst, ka pašreizējais apmācības veids vardarbīgajam skolēnam nav piemērotākais, jo rada apdraudējumu citiem. Tomēr tā vietā, lai izslēgtu no skolas, esot jāpiedāvā alternatīva apmācības forma. Juhņēviča šādā gadījumā iesaka izmantot citus pašvaldības rīcībā esošus līdzekļus, proti, ja vecāki atsakās sadarboties, vietējā vara var piemērot administratīvo sodu vai piesaistīt bāriņtiesu.

Pašvaldības vadītājs iepriekš akcentēja, ka valsts iestāžu publiskajos komentāros, neiedziļinoties problēmā, tiek noklusēts, ka problēma ir saistīta ar divām pašvaldībām - starp vienas pašvaldības izglītības iestādi un citas pašvaldības iedzīvotāju.

Libeks uzsvēra, ka Izglītības likums pašvaldībai uzliek par pienākumu nodrošināt pamatizglītību savas teritorijas bērniem, taču likumā nav noteikts, ka jebkurai pašvaldībai šī prasība būtu saistoša attiecībā uz citas pašvaldības bērnu.

«Mūsu pienākums ir nodrošināt izglītību Jaunjelgavas novada bērniem, un tādiem, kuri mācās citas pašvaldības teritorijā, mēs to apmaksājam, savukārt konkrētais skolēns nav no Jaunjelgavas novada, un mēs neesam šīs ģimenes pašvaldība, tāpēc alternatīvas izglītības iestādes vai programmas gadījumā viņi var lūgt palīdzību savai Vecumnieku novada pašvaldībai,» skaidroja Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs.

«Diemžēl ir tā, ka lielākas grūtības mums ir ar vecāku nostāju nekā ar pašu bērnu. Turklāt mēs dzīvojam demokrātiskā sabiedrībā, un situācijā, kad viena bērna intereses ir pretnostatītas 200 bērnu interesēm, mūsu prioritāte ir 200 bērnu intereses,» iepriekš pauda Libeks.

Jau ziņots, ka aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā noticis incidents, kurā smagi piekauts 1.klases skolēns. Kā aģentūrai LETA iepriekš stāstīja vidusskolas direktore, incidentā bija vairāki uzbrucēji, nevis tikai viens. Galvenokārt aizdomas krīt uz kādu piektklasnieku.

Vainotā zēna māte aģentūrai LETA stāstīja, ka zēns ir hiperaktīvs, tāpēc viņam jau vairākus gadus ir piemērota sociālās korekcijas programma. Māte uzskata, ka minētā iemesla dēļ zēnu vaino dažādos pārkāpumos, lai arī neesot skaidri zināms, ka viņš tiešām pastrādājis ko sliktu.

Libeks aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka skola ar konkrēto agresīvo skolēnu cīnoties jau trīs gadus un šo problēmu par grūti atrisināmu padara tas, ka vecāki nesadarbojas un šādā situācijā arī likums neparedzot citādu rīcību. Tā kā agresīvā skolēna ģimene dzīvo citā novadā, Jaunjelgavas novada pašvaldība par šīm problēmām ir informējusi arī kaimiņu novada bāriņtiesu.

Valsts policijas (VP) Aizkraukles iecirknī tiek veikta pārbaude, lai lemtu jautājumu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu skolēnam, kurš Jaunjelgavas vidusskolā piekāvis pirmklasnieku. VP tiek arī izvērtēta vecāku atbildība par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu. Tāpat policija noskaidro, vai no vardarbības skolā nav cietuši vēl citi bērni. VP tiek gaidīts tiesu medicīniskās ekspertīzes atzinums par miesas bojājumu smaguma pakāpi.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu