Vai Fetels ir «īsts» čempions? (76)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Neskatoties uz trim pasaules čempiona tituliem, virkni rekordiem - jaunākais uzvarētājs, jaunākais F1 pasaules čempions, visvairāk uzvaru kvalifikācijā vienā sezonā - netrūkst cilvēku, kuri uzskata, ka Sebastjans Fetels tomēr nav «īsts» čempions.

Arī pagājušajā sezonā, neskatoties uz Fetela izcīnīto titulu, par labāko pilotu tika uzskatīts Fernando Alonso. «Ferrari» līderis arī pats atzina, ka aizvadījis savā karjerā labāko sezonu, kas nozīmē, ka pat 2005. un 2006. gadā, kad Alonso izcīnīja divus pasaules čempiona titulus, viņš nebija braucis tik labi. Fetela uzvaras pārsvarā tika norakstītas uz «Red Bull» pārākumu – bez Adriana Ņūija formulām Sebastjans nekur tālu netiktu.

Arī šīs sezonas sākumā Fetels izcīnīja uzvaras Malaizijā un Bahreinā varbūt ne ar ātrāko formulu, tomēr lielā mērā pateicoties Alonso neveiksmēm. Taču aizvadītās nedēļas nogalē vācietis triumfēja 2011. gada sezonas stilā - Fetels uzvarēja kvalifikācijas sacensībās, bet sacīkstē viņa panākumu reāli neviens neapdraudēja. Lai gan «Ferrari» boss Stefāno Domenikali izteicās, ka Alonso būtu pacīnījies par uzvaru, ja vien kvalifikācijā būtu ieguvis augstāku starta vietu, šo apgalvojumu nav iespējams pārbaudīt – pēdējos apļos Alonso, gan reizēm bija ātrāks, tomēr Fetels varēja atļauties nebraukt uz savas un formulas spēju robežas. Turklāt pēdējā aplī «Red Bull» pilots gandrīz uzrādīja labāko apļa laiku, un vienīgi pēc komandas vadītāja Kristiāna Hornera pavēles pēdējā sektorā samazināja ātrumu.

Un tas viss Monreālā, kur līdz šim ne Fetelam, ne «Red Bull» nebija izdevies izcīnīt pirmo vietu. Garās taisnes un lēnie līkumi nav piemēroti Ņūija formulām. Vai vismaz nebija līdz šim.

Saprotams, ka F1 līdzjutēju gaumes ir atšķirīgas - vienam patīk pilots A, otram - pilots B, bet trešajam - pilots C. Taču jau šobrīd Fetels karjeras laikā ir izcīnījis 29 uzvaras, tikai par divām atpaliekot no Naidžela Mansela, bet par trim - no Alonso. Vēl vairāk uzvaru ir tikai Mihaelam Šūmaheram, Alēnam Prostam un Airtonam Sennam. Turklāt biežāk nekā Fetels kvalifikācijā uzvarējuši vienīgi Šūmahers un Senna. Un tas - tikai 25 gadu vecumā.

Tāpat derētu atcerēties, ka savu pirmo uzvaru F1 karjerā vācietis 2008. gadā izcīnīja Moncas trasē ar «Toro Rosso» formulu, kuru nekādi nevarēja un nevar ierindot starp ātrākajām.

Ja atskatāmies uz pēdējo teju 20 gadu pasaules čempioniem, tad ne par vienu nevar teikt, ka viņš būtu uzvarējis ar lēnāku formulu. Iespējams, pēdējoreiz tas notika 1986. gadā, kad savstarpējās cīņās punktus zaudēja «Williams» piloti Nelsons Pikē un Mansels, bet par čempionu kļuvu Alēns Prosts, kuru gan tamdēļ neviens nesauca par necienīgu titula īpašnieku.

Pieņemsim, ka 2010. gadā Fetelam uzvaru čempionātā uzdāvināja «Ferrari». Nākamajā sezonā Fetels dominēja, bet 2012. gada izšķirošajā posmā vācietis par čempionu kļuva, ja ne pretēji, tad par spīti fizikas likumiem. Pēc sadursmes pirmajā aplī ar Bruno Sennu, kas atmeta viņu uz pēdējo vietu, Fetels ar bojāto formulu tomēr spēja izcīnīt vajadzīgos punktus un izcīnīja savu trešo titulu.

Ne tikai skaitļi un cipari liecina, ka jau šobrīd Fetels ir viens no visu laiku labākajiem F1 pilotiem. Un tas, ka spāņi (un ne tikai) nekad nepiekritīs vāciešiem, ka Fetels varētu būt labāks par Alonso, nemaz nav slikti.

Bet mēs varam būt priecīgi, ka arī šī sezona mums sola interesantas un aizraujošas sacīkstes, kurās favorīti cīņā par čempiona titulu ir divi lieli čempioni – Fetels un Alonso.

Komentāri (76)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu