Viņķele prasību indeksēt pensijas līdz 250 latiem pielīdzina šantāžai (149)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Prasība indeksēt pensijas līdz 250 latiem ir pielīdzināma šantāžai, uzskata labklājības ministre Ilze Viņķele (V).

Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» ministre skaidroja, ka pensiju indeksācijas atsākšana šogad jau ir kompromiss, ko šī gada valsts budžets neparedz. «Ja vidējā pensija ir 168 lati, tad, pēc elementāras loģikas, mazs ir kaut kas, kas ir mazāks par vidējo,» skaidroja ministre.

Viņķele uzsvēra, ka minimālā alga valstī ir 200 lati, tādēļ ļoti grūti argumentēt, ka maza pensija ir 250 latu. «Ir cilvēki, kas strādā par minimālo algu, kura ir mazāka par 250 latiem. Līdz ar to prasīt indeksēt šīs pensijas ir mazliet šantāža,» teica ministre.

Kā ziņots, Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valde šodien nolēma atbalstīt Senioru konsultatīvās padomes priekšlikumu indeksēt pensijas ar indeksu 1,04, tomēr ar nosacījumu, ka tiek indeksētas visas pensijas līdz 250 latiem, nevis līdz 200 latiem, kā tika runāts iepriekš.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo federācija ir nobažījusies par to pensionāru labklājību, kuriem pensijas kaut par latu pārsniedz 200 latus. Šis variants no valsts budžeta 2013.gadā prasītu 12,3 miljonus latu, bet 2014.gadā - 37,2 miljonus latu, skaidroja Labklājības ministrijas pārstāvji.

Sākotnējais vienošanās variants paredzēja šogad ar indeksu 1,04 indeksēt tās pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.

Valdošās koalīcijas partneri piesardzīgi vērtē iespēju indeksēt visas pensijas līdz 250 latiem, kā arī norāda uz nepieciešamību sagaidīt precīzus aprēķinus šajā jautājumā un izskatīt to budžeta kontekstā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien pēc koalīcijas padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka Labklājības ministrijas piedāvājums indeksēt pensijas līdz 200 latiem bija kompromisa variants, taču LPF prasību indeksēt visas pensijas līdz 250 latiem varētu vērtēt budžeta kontekstā.

Komentāri (149)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu