Viņķele: EK nosacījumu dēļ var nākties papildināt NAP ar sociālajiem jautājumiem (19)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nacionālais attīstības plāns 2014.-2020.gadam» (NAP), kura vadmotīvs ir «ekonomikas izrāviens», iespējams, būtu jāpapildina ar sociālajiem jautājumiem, šāds viedoklis izskanēja biznesa portāla «Nozare.lv» rīkotajā diskusijā.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) norādīja, ka Eiropas Komisija (EK) kā naudas devējs NAP novērtējusi kā labi padarītu darbu, tomēr Eiropas Savienībā (ES) sociālā joma ir viens no aktuālākajiem dienaskārtības jautājumiem.

«Iespējams, var nākties NAP papildināt vai pārskatīt sociālo lietu aspektā. Mēs varam domāt, ko gribam, bet var iestāties strikti naudas devēju nosacījumi,» norādīja Viņķele.

Vaicāta, ko NAP vajadzētu pārskatīt, labklājības ministre sacīja, ka viņa NAP neko nevēlas pārskatīt, tomēr uzsvēra, ka pastāv tendences, kuras nevar ignorēt, «peroties pa savu nelielo teritoriju». «Latvijai ir jāstiprina akcents uz sociālo dimensiju,» uzsvēra Viņķele.

Savukārt ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts piebilda, ka EK Latvijas NAP nav nekādā veidā saistošs. «EK nekad nav slēpusi, ka viņiem ir svarīgs Nacionālais reformu plāns. Premjers bija tas, kurš ierosināja un aicināja NAP virsrakstā minēt «ekonomikas izrāvienu». Tas, kā veidojam mūsu attīstības plānu un līdzsvarojam attīstību, ir mūsu rokās,» teica ekonomikas ministrs.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsvēra, ja 34 organizācijas ir vienojušās par NAP, tad Latvijas pārstāvjiem Briselē ir jāaizstāv šis plāns un jāsaka, ka Latvijā tā esam vienojušies un arī plānojam strādāt.

Savukārt Viņķele piebilda, ka turpmāk Latvijā atslēgas vārds būs «līdzsvara meklējums», un, pēc viņas teiktā, aktuāla būs gatavība mērķa vārdā pārskatīt lēmumus. «Atvainojiet, arī konstitūcijas mēdz pārskatīt,» piebilda labklājības ministre.

«Ja sāksim runāt, ka NAP jāparedz arī nauda nevienlīdzības mazināšanai, tad NAP nosaukums jāpaplašina kā «Nacionālais attīstības un pārdalīšanas plāns»,» pauda viens no Reformu partijas līderiem izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu