Saistībā ar vardarbības gadījumu Jaunjelgavas vidusskolas direktorei piespriež sodu (140)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: chefranden, CC BY-SA 2.0

Saistībā ar vardarbības gadījumu Jaunjelgavas vidusskolā Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) piespriedusi administratīvo naudas sodu skolas direktorei Laumai Mīlīgai.

Kā ziņots, 22.aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā skolas tualetē smagi piekauts kāds pirmklasnieks. Sākotnēji izskanēja, ka vainīgs kāds 5.klases skolnieks, taču vēlāk atklājies, ka Jaunjelgavas vidusskolā piekautajam pirmklasniekam bijuši vairāki uzbrucēji.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja IKVD vadītāja Inita Juhņēviča, šonedēļ notika administratīvās lietas izskatīšana, un inspektori atzina direktori par vainīgu pēc Administratīvā pārkāpumu kodeksa par izglītojamo tiesību uz drošu vidi nenodrošināšanu un piesprieda naudas sodu. Juhņēviča neatklāja precīzu soda naudas apmēru, bet tas ir līdz 100 latiem.

Jaunjelgavas vidusskolā saistībā ar vardarbības gadījumu konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi.

Veicot pārbaudi skolā, dienests ieguvis informāciju gan no izglītības iestādes vadītājas, gan klases audzinātājas, kā arī izvērtējis skolas iekšējās kārtības noteikumus un citus dokumentus. Dokumentu izvērtēšanas rezultātā un ņemot vērā dienesta rīcībā esošo informāciju, IKVD uzsāka administratīvo pārkāpuma lietvedību pret skolas direktori par pienākumu nepildīšanu un par izglītojamo tiesību uz drošu vidi nenodrošināšanu.

Pārbaudēs konstatējuši, ka skolas iekšējās kārtības noteikumos nav noteikta kārtība, kā skolotājiem un skolas vadībai būtu jārīkojas vardarbības gadījumā. Tāpat konkrētajā situācijā skolas vadītāja neesot ievērojusi MK noteikumos noteiktās normas attiecībā uz rīcību, kā skolai jārīkojas, ja notikusi smaga trauma vai vardarbības gadījums.

Tāpat pārkāptas Izglītības likumā noteiktās tiesības izglītojamam uz drošu vidi, līdz ar to skolas direktorei varēja piemērot administratīvo sodu līdz 100 latiem. Direktore esot arī novēloti rīkojusies saistībā ar palīdzības sniegšanu un ziņošanu atbildīgajām institūcijām.

IKVD nerosinās pašvaldību izvērtēt direktores atbilstību amatam. Dienests esot saņēmis arī atbalsta vēstules no izglītības iestādes skolotājiem. Izvērtējot visus lietas apstākļus nolemts piespriest tikai naudas sodu.

Direktore šo lēmumu var pārsūdzēt IKVD vadītājai.

Lai arī Jaunjelgavas novada domes vairākums atbalstīja rīkojumu skolas direktorei atskaitīt vardarbībā vainoto skolēnu no Jaunjelgavas vidusskolas ar šā mācību gada beigām - no 31.maija, par to informējot Vecumnieku novada bāriņtiesu un Vecumnieku novada sociālo dienestu, skolas direktore to nav izdarījusi. Juhņēviča atklāja, ka skolas direktore informējusi, ka nav izslēgusi bērnu un IKVD par to arī pārliecinājies.

Dienests ieteicis direktorei sazināties ar ar Vecumnieku pašvaldību, kur bērns ir reģistrēts, lai risinātu jautājumu, kurā izglītības iestādē bērnam būtu labākā vieta mācīties, sazināties arī ar psihologu un sociālo pedagogu. «Tikai tad, ja šis bērns tiek reģistrēts kādā citā izglītības iestādē, tad no šīs skolas viņš varētu tikt izslēgts,» uzsver Juhņēviča, kas arī direktorei izskaidrots.

Šonedēļ IKVD izsūtīja vēstules visām pašvaldībām, kurā aicina izglītības pārvaldes iesaistīties skolu iekšējo normatīvo aktu sakārtošanā tieši saistībā ar vardarbības un drošības jautājumiem.

No IKVD puses Jaunjelgavas vidusskolai būs noteikti uzdevumi pastiprināt preventīvo darbu. «Mēs esam konstatējuši, ka skolā nav nodrošināts sociālais pedagogs, kas šajā gadījumā ir būtisks trūkums. Konstatējām, ka psihologs skolā strādā vienu dienu,» klāstīja Juhņēviča, norādot, ka skolai uzdoti vairāki pasākumi sava darba pilnveidei.

Sazinoties ar skolu, IKVD informēts, ka pirmās klases skolēns atrodoties krīzes centrā, bet piektās klases skolēnam, kurš apsūdzēts par vardarbību, tiek nodrošināta mājmācība. Viņa gan uzsvēra, ka svarīgi ir nodrošināt divas būtiskas lietas - dzīvībai drošu vidi skolēniem un atbilstošu izglītību agresīvajam bērnam.

Komentāri (140)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu