Lielbritānija un Ekvadora Asanža lietā nepanāk nekādu progresu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ekvadora arī turpmāk savā vēstniecībā Londonā nodrošinās patvērumu tīmekļa vietnes «WikiLeaks» dibinātājam Džūljenam Asanžam, pirmdien pavēstīja ārlietu ministrs Rikardo Patinjo, ar šo paziņojumu nākot klajā pēc sarunām ar britu pusi, kurās nekāds progress Asanža lietā netika panākts.

Asanžs, ja tas būs nepieciešams, esot gatavs palikt vēstniecībā vēl piecus gadus, līdz tiek atrasts diplomātisks atrisinājums, sacīja ministrs, vienlaikus uzsverot, ka Asanžam neesot plānu bēgt.

Patinjo ar šo vēsti nāca klajā pēc sarunām ar Lielbritānijas ārlietu ministru Viljamu Heigu. Trešdien apritēs gads, kopš Asanžs patvēries Ekvadoras vēstniecībā, šādi paglābjoties no izdošanas Zviedrijai, kur viņš ir apsūdzēts dzimumnoziegumos.

Abi ministri 45 minūtes ilgušo sarunu gaitā vienojušies «saglabāt atvērtus komunikāciju kanālus», teikts Lielbritānijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

«Ministri vienojās, ka amatpersonām ir jāizveido darba grupa, lai Džūljena Asanža lietā rastu diplomātisku risinājumu, bet nekāds būtisks progress panākts netika,» teikts paziņojumā.

«Ministrs [Heigs] no jauna apliecināja, ka jebkuram atrisinājumam ir jābūt Apvienotās Karalistes likumu ietvaros.»

Lielbritānijas varasiestādes atsakās garantēt 41 gadu vecajam austrālietim tiesības netraucēti izceļot no valsts, līdz ar to viņš uz nenoteiktu laiku iestrēdzis pieticīgajā miteklī Ekvadoras diplomātiskajā misijā.

LETA jau ziņoja, ka Austrālijas pilsonis Asanžs jau kopš 2012.gada jūnija ir patvēries Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai pretotos tiesas lēmumam izdot viņu nopratināšanai Zviedrijā saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm. Asanžs noliedz apsūdzības izvarošanā, apgalvojot, ka seksuālās attiecības ar abām sievietēm notikušas pēc abpusējas piekrišanas. Asanžs uzstāj, ka apsūdzības pret viņu ir politiski motivētas un ka ASV vēlas panākt viņa tiesāšanu par valsts noslēpumu izpaušanu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu