Gulbja mājasdarbs pirms Vimbldonas (9)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Nākamajā nedēļā Vimbldonā sāksies sezonas trešais «Grand Slam» turnīrs, kurā piedalīsies arī labākais latviešu tenisists Ernests Gulbis. Uz zālāja Gulbi redzējām jau Halles turnīrā Vācijā, bet tagad viņam būs bijusi pusotra nedēļa laika, lai patrenētos uz šī seguma un uzlabotu divas lietas, kuras dūrās acīs Hallē.

Pirmkārt, serve, kas viņam ir teicama, taču uz zālāja biežāk jābūt labai pirmajai servei, turklāt jābūt pēc iespējas mazāk dubultkļūdām. Halles turnīrā pret Markosu Bagdati viņam bija 0-40, tomēr viņš prata labi saservēt un izglābt geimu, pateicoties kam vēlāk izdevās uzvarēt arī maču. Bet otrajā kārtā pret Tomiju Hāsu pretiniekam bija 17 breikbumbas, no kurām 16 Gulbis atspēlēja. Citreiz tik daudz breikbumbu atspēlēt var arī neizdoties. Serve Ernestam ir laba, tomēr jāuzlabo stabilitāte. Pie savas serves visi punkti jāspēlē uzmanīgi, nedrīkst pirmos divos nospēlēt nevērīgi un pēc tam cīnīties, lai atspēlētos.

Otrkārt, sitiens no labās puses jeb forehand. Uz hārda viņš šo sitienu jau ir uzķēris - kopumā spēlē labi, bet kļūdās izšķirošajos punktos. Turpretī uz zālāja, manuprāt, viņš vispār nevarēja dabūt bumbu laukumā un nesaprata, kā to izdarīt, bet Hāss tieši to izmantoja. Atšķirība starp māla un zālāja segumu ir tāda, ka uz zālāja bumba no zemes atlec daudz ātrāk un daudz zemāk, tādēļ Gulbis ar savu pārtverto tvērienu vienkārši nepaspēj «paiet apakšā» zem bumbas un dabūt to laukumā. Ja viņš šīs pusotras nedēļas laikā būs šo problēmu atrisinājis, tad varētu klāties daudz labāk.

Ja Gulbis uzlabos serves stabilitāti un atradīs sitienu no labās puses, tad viņš var būt bīstams jebkuram, jo servē viņš spēcīgi, pie tīkla spēlē teicami un ar refleksiem viņam viss ir kārtībā, kas uz zālāja ir svarīgi. Pacietība uz šī seguma nav vajadzīga, jo viss notiek ātri - visu izšķir refleksi un reakcija.

Tāpat noteikti liela nozīme būs izlozei, kurai uz zālāja seguma ir vēl lielāka nozīme nekā citos turnīros, jo ir vesels pulks māla speciālistu, kuri labi spēlē arī uz hārda, bet uz zālāja ir bezpalīdzīgi. Piemēram, «French Open» finālists Davids Ferrers Hertogenbošas turnīrā zaudēja jau pirmajā kārtā. Māla seguma speciālistu ir daudz, tādēļ var paveikties, ka pirmajās divās kārtās tiecies ar šiem tenisistiem un salīdzinoši mierīgi iekļūsti trešajā kārtā.

Taču, ņemot vērā, ka Ernests nebūs starp izliktajiem tenisistiem viņam pirmajā kārtā pretiniekos var trāpīties jebkurš. Vissliktāk būtu, ja pretī nāktu Novaks Džokovičs vai Endijs Marejs, jo mani māc šaubas, vai Gulbim izdotos tikt pāri šiem tenisistiem. Lai gan Rodžers Federers šogad it kā spēlē neveiksmīgi, tomēr uz zālāja viņš būs bīstams, ko apliecina arī uzvara turnīrā Hallē.

Tāpat ir virkne spēlētāju, kuriem ir stipra serve, kuri daudz iet pie tīkla un pabeidz izspēli no gaisa - kanādietis Milošs Raoničs, polis Jerži Janovičs, dienvidāfrikānis Kevins Andersons u.c., kā arī reitingā zemāk esošie tenisisti, kuri daudz spēlē dubultspēles un labi spēlē no gaisa, piemēram, francūži Mišels Lodrā, Nikolā Maū un Žiljēns Beneto, čehs Lukāšs Rosols un polis Ļukašs Kubots. Reintingā viņi nav augstu, taču uz zālāja šie tenisisti ir bīstami, jo īpaši, pirmajā kārtā.

Tādēļ jāgaida pirmā spēle, lai redzētu, vai Gulbim būs izdevies uzlabot savas vājās vietas. Tad arī varēsim vērtēt, vai varam no viņa gaidīt uzvaras vai viss beigsies jau pirmajā kārtā.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu