Latvijas teātra balvai «Spēlmaņu nakts» pievienojas jauna nominācija (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šogad, kad Latvijas teātra balvai «Spēlmaņu nakts» apritēs 20 gadu jubileja, iepriekšējo gadu nominācijām pievienosies jauna, nosakot labāko gaismas un video mākslinieku.

Kā šodien atzina paši aktieri, aizvadītajā sezonā par darba trūkumu nevarēja sūdzēties, un izrāžu spēlēšana bijusi tik bieža, ka nav bijusi izdevība doties uz citiem teātriem novērtēt kolēģu veikumu.

«Spēlmaņu nakts 2012/2013» žūrijas pārstāve Henrieta Verhoustinska minēja, ka aizvadītajā teātra sezonā bijuši vairāk nekā 125 jauniestudējumi. Raksturojot aizvadīto teātra sezonu, viņa skaidroja, ka bijušas redzamas divas tendences. Viens bijis tas, ka teātros liela nozīme bijusi viesrežisoriem. Teātri piesaistījuši spilgtus viesus, kas teātra ainavu padarīja daudzkrāsaināku. Savukārt otra tendence bijusi, ka teātra iestudējumos uzmanības centrā bija nevis lielie varoņi, bet gan mums līdzīgie cilvēki, kuri nokļuvuši uzmanības fokusā.

Patlaban žūrija 17 nominācijās izvirzījusi vairākus balvas pretendentus, bet jau rudenī būs jālemj, kam piešķirt balvas. Tāpat rudenī žūrijas locekļi, pēc atkārtotas vairāku izrāžu noskatīšanās, lems, vai piešķirt arī žūrijas balvu.

Latvijas Teātru darbinieku savienības (LTDS) priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa informēja, ka «Spēlmaņu nakts 2012/2013» balva tiks pasniegta 23.novembrī Dailes teātrī un notikumiem līdzi tiešraidē varēs sekot gan Latvijas Televīzijā, gan Latvijas Radio. Šis ir balvas 20 jubilejas gads, tādēļ īpašs prieks tā rīkotājiem ir par to, ka, sākot ar šo sezonu, turpmākās trīs sezonas balvas sagatavošana un norise notiks ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu.

Šoreiz balvas žūrijā darbojas tās priekšsēdētāja Ingrīda Vilkārse un žūrijas locekļi Latvijas Televīzijas raidījuma «100 g kultūras» vadītājs un «Neatkarīgās Rīta Avīzes» kultūras nodaļas redaktors Arno Jundze, žurnāla «Ir» izpildredaktore Dace Smildziņa, teātra režisore un pedagoģe Anita Sproģe, teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska, režisors un kustību konsultants Modris Tenisons, teātra zinātniece Maija Svarinska, teātra un dejas kritiķe Dita Eglīte un teātra kritiķe Līvija Dūmiņa.

Jaunajai nominācijai «Gada gaismas un video mākslinieks» izvirzīti gaismu mākslinieki Igors Kapustins par izrādi «Finita la comedia!» un «Oņegins» Dailes teātrī, «Zeme un mīlestība» Latvijas Nacionālajā teātrī (LNT), Lauris Johansons - «Pirmie aplausi» Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) un Lienīte Slišāne - «Zudušo laiku citējot» un «Rudens Pēterburgā» LNT, savukārt kā video mākslinieki balvai izvirzīti Artis Dzērve par izrādi «Oņegins» Dailes teātrī un Uldis Jancis, Aleksandrs Grebņevs un Linda Ģībiete - «Zudušo laiku citējot» LNT.

Nominācijai «Gada teātra izrāde» izvirzīta Vladislava Nastavševa LNT iestudētā izrāde «Vecene», Ināras Sluckas LNT iestudētā izrāde «Zudušo laiku citējot», Dž.Dž.Džilindžera Dailes teātrī iestudētais «Oņegins», Aleksandra Morfova Dailes teātrī iestudētais «Finita la comedia!» un Konstantīna Bogomolova Liepājas teātrī iestudētā izrāde «Stavangera (Pulp people)».

Nominācijai «Gada latviešu autora darba iestudējums» izvirzīta izrāde «Klaidoņa lūgšana» Valmieras Drāmas teātrī, kuru iestudējis Varis Brasla, «Raudupiete» Valmieras Drāmas teātrī, kuru iestudējis Elmārs Seņkovs, kā arī šī paša režisora LNT iestudētā izrāde «Meitenes», izrāde «Piemiņas diena» LNT, kuru iestudējis Mihails Gruzdovs, un izrāde «Nacionālais attīstības plāns» teātrī «Dirty Deal Teatro», kuru iestudējis režisors Valters Sīlis.

Nominācijai «Gada izrāde bērniem vai jauniešiem» izvirzīta režisora Ģirta Šola «Divas Lotiņas» Latvijas Leļļu teātrī, Ruslana Kudašova «Mazais princis» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Vijas Blūzmas «Trakulīte sandalīte» Latvijas Leļļu teātrī un Laura Gundara iestudētā izrāde «Minga rēgi» teātrī «Teātrī TT».

«Gada režisora» pretendenti šoreiz ir Konstantīns Bogomolovs par izrādi «Stavangera (Pulp People)» Liepājas teātrī, Jevgeņijs Arjē par izrādi «Jakišs un Pupče» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Elmārs Seņkovs par izrādi «Meitenes» LNT un «Raudupiete» Valmieras Drāmas teātrī, Aleksandrs Morfovs par izrādi «Finita la comedia!» Dailes teātrī un Ināra Slucka par izrādi «Zudušo laiku citējot» LNT.

Nominācijai «Gada aktrise» izvirzīta Ieva Segliņa par Tatjanas lomu izrādē «Oņegins» un Hārperes Ameitijas Pitas atveidošanu izrādē «Eņģeļi Amerikā» Dailes teātrī, Elīna Vāne - par Raudupietes lomu izrādē «Raudupiete» un Esteres lomu izrādē «Klaidoņa lūgšana» Valmieras Drāmas teātrī, Sandra Zvīgule - par Lauras lomu izrādē «Tēvs» JRT, Kristīne Nevarauska par Salomes lomu izrādē «Salome» un Skārletas O’Hāras lomu izrādē «Vējiem līdzi» Dailes teātrī, kā arī Lolita Cauka - Indrānu māte lomu izrādē «Indrāni» LNT.

Savukārt nominācijai «Gada aktieris» izvirzīts Artūrs Skrastiņš par Semjona Semjonoviča Podsekaļņikova lomu izrādē «Finita la comedia!» Dailes teātrī, Uldis Anže par Indreka Pāsa lomu izrādē «Zeme un mīlestība» LNT, Ivars Puga par Fjodora Mihailoviča Dostojevska lomu izrādē «Rudens Pēterburgā» un Sašas lomu izrādē «Piemiņas diena» LNT, Mārtiņš Meiers par Artura Skujas lomu izrādē «Klaidoņa lūgšana» Valmieras Drāmas teātrī un Imants Strads par Semjonoviča Remōnta-Zosa lomu izrādē «Zojkina kvartira» un Filipo Fanti lomu izrādē «Aprēķina laulības» Valmieras Drāmas teātrī.

Nominācijai «Gada aktrise otrā plāna lomā» izvirzīta Lidija Pupure par Serafimas Iļjiņičnas lomu izrādē «Finita la comedia!» Dailes teātrī, Māra Mennika par Jeļenas lomu izrādē «Mežainis» Valmieras Drāmas teātrī, Daiga Gaismiņa-Šiliņa par Ievas lomu izrādē «Indrāni» LNT, Ilze Rudolfa par Svetas lomu izrādē «Piemiņas diena» LNT un Ilze Ķuzule-Skrastiņa par Olgas lomu izrādē «Oņegins» Dailes teātrī.

Savukārt nominācijai «Gada aktieris otrā plāna lomā» izvirzīts Harijs Spanovskis par Roja M.Kona/ Praiora 2 lomu izrādē «Eņģeļi Amerikā» Dailes teātrī, Kaspars Dumburs par loma izrādē «Vecene» LNT, Andris Keišs par Pētera Stokmana lomu izrādē «Tautas ienaidnieks» JRT, Artis Robežnieks par Vladimira Ļenska lomu izrādē «Oņegins» Dailes teātrī un Ivars Auziņš par Džozefa Portera Pita/ Praiora 1/ Eskimosa lomu izrādē «Eņģeļi Amerikā» Dailes teātrī.

Nominācijai «Gada debija skatuves mākslā» izvirzīts Konstantīns Zaics par Smuta lomu izrādē «Vosorys saulgrīžu burvesteibys» Daugavpils teātrī, Marija Linarte par Matrjenu izrādē «Rudens Pēterburgā» LNT, Ance Strazda par Matrjenu izrādē «Rudens Pēterburgā» LNT un Jolanta Znotiņa par Keitas lomu izrādē «Sabojātie» Dailes teātrī.

«Gada jaunais skatuves mākslinieks» izvirzīti Zane Dombrovska par Agneses lomu izrādē «Zudušo laiku citējot» LNT, Dārta Daneviča par Marijas Lukjanovnas lomu izrādē «Finita la comedia!» Dailes teātrī, Jurģis Spulenieks par Edžiņa lomu izrādē «Indrāni» LNT un lomu izrādē «Minga rēgi», Rolands Beķeris par Jukuma lomu izrādē «Minhauzena precības» Liepājas teātrī un Kristaps Ķeselis par lomu izrādē «Minga rēgi» «Teātrī TT».

Balvas pretendenti nominācijā «Gada scenogrāfs» ir Reinis Dzudzilo par darbu izrādē «Raudupiete» Valmieras Drāmas teātrī, Mārtiņš Vilkārsis par darbu izrādē «Finita la comedia!» Dailes teātrī, «Zojkina kvartira» un «Klaidoņa lūgšana» Valmieras Drāmas teātrī, Aigars Ozoliņš par darbu izrādē «Venēcijas tirgotājs» LNT, Kristīne Abika par darbu izrādē «Rudens Pēterburgā» un «Zudušo laiku citējot» LNT, kā arī Andris Freibergs par darbu izrādē «Zeme un mīlestība» LNT.

Savukārt nominācijai «Gada kostīmu mākslinieks» izvirzīti Ilze Vītoliņa par lellēm izrādē «Ronja - laupītāja meita» Latvijas Leļļu teātrī, kostīmiem izrādē «Finita la comedia!» un «Salome» Dailes teātrī, Kristīne Abika par veikumu izrādē «Zudušo laiku citējot» LNT, Anna Heinrihsone par darbu izrādē «Zojkina kvartira» Valmieras Drāmas teātrī, Kristīne Pasternaka par darbu izrādē «Zeme un mīlestība» un «Venēcijas tirgotājs» LNT, kā arī Liene Rolšteina par paveikto izrādē «Sieviete, kura nav uzmanības vērta» LNT un izrādē «Minhauzena precības» Liepājas teātrī.

Nominācijā «Gada kustību mākslinieks» izvirzīta Inga Krasovska par paveikto izrādē «Lukrēcija Bordžija» Liepājas teātrī, «Finita la comedia!» un «Oņegins» Dailes teātrī, Elīna Lutce par darbu izrādē «Eņģeļi Amerikā» Dailes teātrī, Irina Saveļjeva par darbu izrādē «Vosorys saulgrīžu burvesteibys» Daugavpils teātrī un Valērijs Olehno par darbu izrādē «Rudens Pēterburgā» LNT.

Latvijas Nacionālā opera un Latvijas Profesionālā Baleta asociācija nominācijai «Gada sasniegums baleta mākslā» izvirzījusi savus pretendentus, un šoreiz uz balvu pretendē Baiba Kokina par lomu izrādē «Apburtā princese», «Riekstkodis», «Mesija» un «5 Tango», Andris Pudāns par Jago lomu baleta izrādē «Otello», Alise Prudāne par lomu izrādē «Gulbju ezers», «Bajadēra», «Otello» un «Mesija», kā arī Sabīne Guravska par lomu izrādē «Gulbju ezers», «Otello» un «5 Tango».

Savukārt Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija nominācijai «Gada sasniegums laikmetīgajā dejā» izvirzījusi iestudējumu «Stundas» teātrī » Dirty Deal Teatro», «Pietiekami labs» Ģertrūdes ielas teātrī un «Inside» LNT.

Savukārt nominācijas «Gada mūzikas autors» pretendenti ir Kārlis Lācis par mūziku «Oņegins» Dailes teātrī, Aleksejs Peguševs par mūziku izrādē «Antigone» Dailes teātrī, Goran Gora par mūziku izrādē «Raudupiete» Valmieras Drāmas teātrī, Kārlis Auzāns par mūziku izrādei «Mēdeja. Teātris» Dailes teātrī un Laima Jansone par mūziku «3/4 ūdens» Ģertrūdes ielas teātrī.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu