Sievietei, kas ar bērniem ielēca Ventā, veiks psihiatrisko ekspertīzi (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ken_Mayer, CC BY-SA 2.0

Valsts policija nozīmēs tiesu psihiatrisko ekspertīzi apcietinātajai sievietei, kura 19.jūnija naktī, visticamāk, ielēca Ventā pie Ventspils apvedtilta kopā ar diviem maziem bērniem, kuri upē noslīka.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāve Signe Šteinberga aģentūrai LETA apstiprināja, ka izmeklēšanas gaitā šāda ekspertīze tiks veikta, taču pagaidām nav zināms, cik ātri būs rezultāti.

Kā aģentūru LETA informēja Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis, sieviete, kas sākotnēji bija ievietota slimnīcā Ventspilī, vakar pēcpusdienā pārvesta uz psihoneiroloģisko slimnīcu Liepājā. Pēc policijas sniegtās informācijas, pašlaik viņa jau ievietota īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Policijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 118. panta 2. daļas par slepkavību, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas. Bargākais sods par šādu noziegumu ir mūža ieslodzījums, taču situācija var mainīties atkarībā no psihiatriskās ekspertīzes rezultātiem.

Likums paredz, ka personām, kas izdarījušas noziegumus, bet sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir atzītas par nepieskaitāmām vai ierobežoti pieskaitāmām, var noteikt šādus medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus - ambulatoriska ārstēšana medicīnas iestādē, ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā, ārstēšana specializētā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi.

Ja persona pēc izdarītā nodarījuma rakstura un sava psihiskā stāvokļa dēļ nav bīstama sabiedrībai, tiesa var nodot to tuvinieku vai kopēju gādībā un medicīnas iestādes uzraudzībā. Personām, kuras atzītas par ierobežoti pieskaitāmām, var noteikt ārstēšanu arī tai piemērotās brīvības atņemšanas vietās.

Par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu var lemt tiesa. Piespiedu ārstēšanu un ārstniecības iestādes tipu nosaka tiesa atkarībā no tā, ar kādu psihisku slimību attiecīgā persona ir saslimusi un kāds ir šīs personas nodarījuma raksturs.

Medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu izbeidz vai to groza tiesa pēc ārstniecības iestādes atzinuma, ja persona izveseļojusies vai saslimšanas raksturs mainījies tiktāl, ka nav nepieciešams šādus līdzekļus piemērot.

Jau ziņots, ka traģēdija notikusi 19.jūnija naktī ap plkst.3 Ventspilī pie apvedtilta. Upē ielekušo 1986.gadā dzimušo sievieti izglābuši robežsargi, kuriem pie Apvedtilta ir atbalsta bāze ar laivu. Bērnus izglābt nav izdevies - 2010.gadā dzimušā zēna mirstīgās atliekas atrastas īsi pēc traģēdijas, bet jaunākais, 2011.gadā dzimušais zēns atrasts miris dažas stundas vēlāk.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 118. panta 2. daļas par slepkavību, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas.

Ventspils Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe aģentūru LETA iepriekš informēja, ka upē ielekusī sieviete iepriekš bijusi depresijā un vērsusies sociālajā dienestā pēc palīdzības saistībā ar situāciju ģimenē.

Noskaidrots, ka cietušās sievietes ģimene ir bijusi Ventspils pašvaldības Sociālā dienesta redzeslokā kopš 2011.gada augusta kā sociālās palīdzības saņēmēja.

Kā skaidroja Kaņepe, sieviete bijusi depresijā un krīzes situācijā saistībā ar situāciju ģimenē - nesen oficiāli šķirta viņas laulība, bet faktiski kopdzīve ar vīru izjukusi jau agrāk. Laika periodā, kamēr sieviete bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā - no 2011.gada augusta līdz 2013.gada janvārim -, viņai bija piešķirts trūcīgās personas statuss. Šī gada februārī sieviete atsākusi strādāt, līdz ar to zaudējusi trūcīgās personas statusu. Tiesa, šī gada aprīlī viņa pārtraukusi darba attiecības. Kaņepes rīcībā nav informācijas, kas bijis par iemeslu darba attiecību pārtraukšanai.

Jūnijā sieviete Sociālajā dienestā bijusi vairākas reizes. Pēdējā reizē, 14.jūnijā, viņa teikusi, ka nu jau jūtoties daudz labāk, par ko liecinājis arī viņas izskats. «Grūti pateikt, kas ir noticis šo dienu laikā,» atzina Kaņepe.

Sievietei piedāvāta psihologa palīdzība, bet viņa no tās atteikusies, taču piekritusi pieteikties kursos Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Kaņepes rīcībā ir informācija, ka vēl nesen sieviete bijusi uz NVA kursiem. Tāpat sieviete piekritusi ar bērniem apmeklēt dienas centru.

Kā informēja Kaņepe, gluži bez ienākumiem ģimene nav bijusi - māte saņēmusi gan bērna kopšanas pabalstus, gan uzturlīdzekļus no uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu