Starptautiskā projektā strādā pie neaizsargāto sociālo grupu iekļaušanas sabiedrībā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vermario, CC BY-NC-SA 2.0

Latvijas Universitāte (LU) piedalās projektā «Nodarbinātība Plus», kurā tiek izstrādāts jauns darbības modelis sabiedrības mazāk aizsargāto sociālo grupu integrēšanai darba tirgū, portālam «Apollo» pastāstīja Romāns Putāns, projekta koordinators un LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskā centra pētnieks.

Projekta «Nodarbinātība Plus» sanāksmē Padovā, Itālijā, jūnija sākumā tika apspriesta jauna mazāk aizsargāto sociālo grupu iekļaušanas modeļa izveide, kuru varētu izmantot dažādu Eiropas Savienības valstu pašvaldības sociālās iekļaušanas veicināšanai. Latvijas Universitātes Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs ir viens no šī projekta partneriem.

Ekspertu sanāksmē tika prezentēta un apspriesta projekta Ziemeļīrijas partneru piedāvātā mazāk aizsargāto sociālo grupu iekļaušanas modeļa struktūra un tās piemērotība kontekstā ar projekta iepriekšējiem rezultātiem - dažādu valstu labāko integrācijas prakšu analīzi, kuru veica Latvijas Universitāte sadarbībā ar projekta partneriem no Spānijas - Altempordas provinces pašvaldību. Piedāvātā modeļa pamatā ir esošo integrācijas pieredžu strukturēta un detalizēta apkopošana gan projekta ietvaros, gan ārpus tā, kas papildināta ar informācijas tehnoloģiju risinājumiem, ļaus kompetentajiem pašvaldību darbiniekiem identificēt piemērotāko integrācijas prakses risinājumu atbilstoši situācijai.

Savukārt, Itālijā notikušajā projekta seminārā tika prezentētas Padovas provinces, Altempordas provinces (Spānija) un Nīvegeinas (Nīderlande) pilsētas pašvaldības pieredzes imigrantu, īpaši jauniešu, iekļaušanai nacionālajā izglītības sistēmā un darba tirgū. Projektā iepazītas dažādas pieredzes romu tautības cilvēku integrācijai izglītībā un darba tirgū, atbalstam jauniešu integrācijai darba tirgū, imigrantu sociālajai iekļaušanai, kā arī ar starpkultūru komunikācijai un sadarbībai kopumā, integrēti strādājot ar vairākiem mazāk aizsargāto sociālo grupu dzīves aspektiem, tai skaitā, izglītību, nodarbinātību, dzīvesvietas nodrošināšanu, psiholoģisko atbalstu un cita veida palīdzību. Pētījums un sociālās integrācijas veiksmīgo prakšu piemēri jau tuvākajā laikā būs pieejami projekta jaunizveidotajā mājaslapā www.labourplus.eu .

Turpmākās projekta aktivitātes var iedalīt trīs galvenajās grupās:

1) piecu integrācijas prakšu identificēšana, kuras tiks pārņemtas citās projekta partnervalstīs. Latvijas situācijai šobrīd atbilstošākās būtu atsevišķi principi no projekta partneriem Vācijā un Nīderlandē saistībā ar apmācību organizēšanu jauniešiem bezdarbiekiem.

2) Darba turpināšana pie mazākaizsargāto sociālo grupu iekļaušanas modeļa principu izstrādes, kuri iespēju robežās tiks pārbaudīti visās projekta partnervalstīs.

3) Projekta turpmāko aktivitāšu organizēšana - izglītojošs seminārs ar fokusu uz romu tautības cilvēku integrāciju Sofijā, Bulgārijā, kā arī projekta partneru sanāksmes un semināra organizēšana Ungārijā.

Latvijas institūcijas un pašvaldības, kuras būtu ieinteresētas saņemt papildu informāciju par projektu, sociālās integrācijas prakšu pārņemšanas iespējām un mazākaizsargāto sociālo grupu iekļaušanas modeļa pielietošanu, lūdzam sazināties ar LU projekta koordinatoru Romānu Putānu (tel. 29442854; e-pasts: romansputans@gmail.com).

Viens no projekta galvenajiem mērķiem ir cīnīties pret īpaši neizsargātu sabiedrības grupu sociālo atstumtību darba tirgū. Latvijas partnera loma projektā ir sniegt atbalstu projekta pētījumu īstenošanā, piedalīties citās projekta aktivitātēs, kā arī gūt un analizēt citu valstu pieredzi imigrantu integrācijai darba tirgū. Līdz šim projekta gaitā ir veikts darbs pie partneru izvēlētu mazākaizsargāto sabiedrības grupu integrēšanas un iekļaušanas labāko prakšu identificēšanas un to savstarpējās analīzes. Latvijas fokuss projekta ietvaros ir uz jauniešu bezdarba samazināšanas un jauniešu sociālās integrācijas, kā arī uz projekta galvenā fokusa - romu tautības cilvēku sociālās iekļaušanas labo prakšu piemēriem.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu Interreg 4C programmas ietvaros.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu