Piebalgs: Latvijā eiro ieviešana ies ļoti gludi (98)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā eiro ieviešana ies ļoti gludi, aģentūrai LETA prognozēja Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Saskaņā ar Piebalga rīcībā esošiem «Eurobarameter» datiem, šobrīd Latvijā 43% iedzīvotāju atbalsta eiro ieviešanu, bet pretēji noskaņots ir 51% sabiedrības. Tas liecina, ka atbalsts Eiropas vienotajai valūtai audzis par 8%, bet pretēji noskaņoto skaits sarucis par 5%.

«6% nav viedokļa. Tos es skaitītu drīzāk kā par. Ja tev nav viedokļa, tad tu īstenībā esi par, jo valdība ir par,» teica Piebalgs, bilstot, ka Latvijā sabiedrība pietuvojusies situācijā, kad domas par atbalstu eiro dalās uz pusēm.

Igaunijā eiro ieviešanu atbalsta 73% iedzīvotāju, bet Lietuvā - 40%. «Tendence ir, ka tās valstis, kas ir eirozonā, ir diezgan izteikti pozitīvas par to. Tās, kas ir ārpusē, ir negatīvas. Tas ir psiholoģisks fenomens, ko grūti pat izskaidrot.»

Arī kopumā ES eiro atbalsta 51% iedzīvotāju, bet eirozonā - 62%. «Valstis, kuras atrodas eirozonā, ir daudz pozitīvākas par eiro kā tās, kas ir ārpus eirozonas,» secināja Piebalgs. Līdzīga situācija kā Latvijā saistībā ar iedzīvotāju atbalstu eiro bijusi arī Igaunijā. «Tas nozīmē, ka Latvija nav īpašs fenomens. [..] Attieksme ir piesardzīga pirms ieviešanas, bet pozitīva pēc ieviešanas.»

Vienīgās bažas, kas māc Piebalgu saistībā ar eiro ieviešanu, ir fakts, ka lata vērtība pret eiro ir lielāka. «Viss cenās eiro izskatīsies vairāk nekā latos,» skaidroja komisārs, uzsverot, ka vienlaikus ļoti daudzi Latvijas pilsoņi pazīst eiro, tādēļ lielām problēmām nevajadzētu rasties.

«Es domāju, ka Latvijā eiro ieviešana ies ļoti, ļoti gludi. Nebūs ilgs periods, kad arī veci cilvēki būs pilnīgi mierā ar eiro,» prognozēja Piebalgs.

Viņš uzskata, ka valdība rīkojusies pareizi, nerīkojot Latvijā tautas nobalsošanu par eiro ieviešanu. «Referenduma rīkošana vienmēr ir ļoti riskanta lieta. Ja tu rīko referendumu un dabū negatīvu atbildi, tu vari no tās iziet, tikai rīkojot nākamo referendumu. Bieži vien referendumā cilvēki balso ne par to, kas īstenībā ir prasīts,» teica komisārs.

«Formāli 9.jūlijs ir tā diena, kad tiek pieņemts formālais lēmums, tad tikai durvis īstenībā atveras. Līdz tam mēs neparedzam grūtības, bet lēmums tiek pieņemts tikai tad, kad tas tiek pieņemts, un tas ir 9.jūlijs.»

LETA jau ziņoja, ka 26.jūnijā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) devies uz Briseli, lai piedalītos 27.jūnija un 28.jūnija Eiropadomes sanāksmē, kur uzmanības centrā būs ar ekonomiskās izaugsmes veicināšanu saistītie jautājumi, tostarp Latvijas mērķis ieviest eiro 2014.gada 1.janvārī.

Kā ziņots, Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas 5.jūnijā publicētie konverģences ziņojumi bija Latvijai pozitīvi, apliecinot, ka valsts izpilda visus kritērijus, lai ieviestu eiro.

27.jūnijā un 28.jūnijā Briselē Eiropadome lems par politisku atbalstu eiro ieviešanai Latvijā. No 1.jūlija līdz 4.jūlijam Strasbūrā Eiropas Parlamenta plenārsesijā tiks apstiprināta rezolūcija par eiro ieviešanu Latvijā.

9.jūlijā Briselē ES finanšu ministru padome pieņems formālu lēmumu par eiro ieviešanu 2014.gada janvārī.

Komentāri (98)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu