VIAA direktore disciplinārlietā pret sevi saskata politisko uzstādījumu (89)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktore Dita Traidās pret viņu ierosināto disciplinārlietu uzskata par politisko uzstādījumu.

«Saskatu te politisku uzstādījumu un politiskās intrigas, jo, kā zināms, šī projekta rezultāti tika izmantoti akreditācijā ar Ministru kabineta lēmumu,» sarunā ar aģentūru LETA sacīja Traidās. Viņasprāt, tas saskanot ar dažādu bijušo amatpersonu un vēl citu personu viedokļiem, kam šī projekta rezultāti neder pēc būtības, tas kaut kādā veidā bijis jāpadara par nevērtīgu un jāpadara miljons iztērēto līdzekļu par neattiecināmiem.

Vaicāta, vai izteiktie pārmetumi ir pamatoti, viņa atbildēja noraidoši. «Disciplinārlieta ierosināta man par to, ka es neesmu veikusi kvalitatīvu uzraudzību, ka es neesmu atradusi neatbilstības un neattiecināmas izmaksas, neesmu valsts budžetu attiecīgi sodījusi ar nepareizi iztērētas naudas lēmumu. Tas faktiski nozīmē meklēt iemeslu, kā padarīt projektu par neizdevušos, jo tikai ar finansiālu seku atrašanu šobrīd var degradēt šī projekta iznākumu,» uzsver Traidās.

Viņa arī akcentē, ka aģentūras īstenotās struktūrfondu uzraudzības un kontroles kvalitātes apšaubīšana iedragā visu valstī pastāvošo struktūrfondu uzraudzības sistēmas prestižu, jo VIAA esot visu fondu vadības sistēmas posms. «Ja tiek pateikts, ka šobrīd aģentūra neprot uzraudzīt struktūrfondus, tas nozīmē, ka šajā nozarē naudu faktiski vairāk nevar dot, jo aģentūra netiek galā ar uzraudzīšanu. Tad ir vai nu jāaptur maksājumi šai nozarei, vai VIAA īstenotās funkcijas ir jāpārņem kādam citam,» sacīja VIAA direktore. Viņa arī piebilst, ka apšaubīt un teikt, ka šo projektu aģentūra nav uzraudzījusi kvalitatīvi, nozīmē teikt, ka viss aģentūras darbs nav kvalificējams kā profesionāls.

«Tanī brīdī, kad neattiecināmās izmaksas šajā projektā tiek meklētas piespiedu kārtā un ar varu tiek mēģināts pateikt, ka projekts nav bijis veiksmīgs, tas nozīmē pateikt, ka visa līdzšinējā akreditācija ir īstenībā neleģitīma. Ja tādu plāno rezultātu, tad tiešām šobrīd izvēlētie līdzekļi šim uzstādījumam ir precīzi,» izteicās Traidās.

Viņa atgādina, ka projekts apstiprināts un radīts pirms trīs gadiem un tas esot izveidots tāds, kā tanī brīdī pastāvošais viedoklis un sistēma par augstskolu studiju programmu akreditāciju darbojās. Projektā bijusi arī pietiekami kompetenta un spēcīga uzraudzības komisija, kura regulāri sekoja norisēm projekta gaitā.

Saistībā ar «Deloitte» audita ziņojumu viņa min, ka daļa no konstatējumiem esot apstiprinājušies, taču daudziem konstatējumiem nav finansiālas ietekmes uz projektu. «Šī acīmredzot ir tā mana kļūda, ka esmu uzraudzījusi šo projektu regulējuma noteiktajā kārtībā un neesmu atzinusi finansiālus zaudējumus, kas izskatās, ka nepatīk attiecīgi konkrētiem politiskajiem spēkiem,» teica Traidās.

Viņa atklāja, ka 25.jūnijā ministram iesniegts 153 lappušu dokuments par «Deloitte» ziņojumā konstatētajiem faktiem. Traidās uzskata, ka divu dienu laikā ar šo informāciju nav bijis iespējams detalizēti iepazīties, lai pieņemtu lēmumu. «Es uzskatu, ka tas bija jau sagatavots iepriekš,» saka VIAA direktore.

Projekta lieta sastāvot no 17 kastēm dažādu dokumentu, viņasprāt, tikai personas, kas arī ar to ir iepazinušās, varētu atļauties teikt, ka aģentūra uzraudzību nav veikusi pietiekami kvalitatīvi. Tādēļ lēmums par disciplinārlietām viņai un Zondakai neesot pamatots. «Mēs nevarējām pielemt nevienu finansiālu neatbilstību, jo vienkārši struktūrfodu regulējums par tādām lietām mums neļauj to darīt. Mēs esam spiesti sekot regulējumam, nevis uzstādījumiem,» uzsver Traidās.

Viņa klāsta, ka aģentūrai projekts bija jāuzrauga tāds, kā ir, un nevarēja apšaubīt ne metodoloģiju, ne projekta gaitas scenāriju, ko apstiprinājusi ministrija. «Ja scenārijs un uzstādījums nav mūsdienu izpratnē, iespējams, atbilstošs, es nevaru nest atbildību, bet, kā izskatās, tieši par to šobrīd esmu nosodīta,» saka Traidās. Viņa arī atgādina, ka projekta mērķis nebija veikt akreditāciju, bet izvērtēt augstākās izglītības studiju programmu kvalitāti. «Par to, ka projekts nav nesis vajadzīgo rezultātu šīs dienas ministra izpratnē, es nevaru nest atbildību,» teica Traidās.

Saistībā ar «Deloitte» konstatējumiem - VIAA neattiecināmās izmaksas nekonstatē un projekta mērķis esot sasniegts, rezultātus izmanto akreditācijā. Turklāt kļūdas projektā bijušas formālas, nav bijušas būtiskas, principiālas, lai ietekmētu paveikto darbu. Tāpat Uzraudzības komiteja strādājusi labi un bijusi par visu informēta. «Mums nav pamata neattiecināt neko no tā, ko esam pārbaudījuši «Deloitte» konstatējumu sarakstā,» uzskata VIAA direktore.

Kā ziņots, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ierosinājis disciplinārlietas pret Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktori Ditu Traidās, VIAA direktora vietnieci, Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta direktori Elitu Zondaku, kā arī pret Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietnieci Laumu Sīku. Disciplinārlietas pret visām amatpersonām ierosinātas sakarā ar amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu vai nekvalitatīvu pildīšanu attiecībā uz konkrētā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanas un priekšlikumi kvalitātes uzlabošanai» uzraudzību un kontroli, aģentūru LETA informēja ministra biroja vadītāja Anna Kononova.

Disciplinārlieta pret Traidās ierosināta par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu laika periodā pēc SIA «Deloitte Latvia» šā gada 11.februāra ziņojuma par pārkāpumiem ESF projekta īstenošanā saņemšanas, tādējādi nenodrošinot pilnvērtīgu un kvalitatīvu kontroli par konkrētā projekta īstenošanu. Savukārt pret Zondaku disciplinārlieta ierosināta par nekvalitatīvu konkrētā projekta īstenošanas kontroli laika periodā pēc SIA «Deloitte» ziņojuma saņemšanas, tādējādi nenodrošinot pilnvērtīgu un kvalitatīvu kontroli par tā īstenošanu.

Traidās un Zondaka ar šodienu ir atstādinātas no amata pienākumu pildīšanas, pamatojoties uz ministra rīkojumu.

IZM tika sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu atbildīgās amatpersonas saistībā ar pieļautajām nepilnībām AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai».

Demisionējušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis paziņoja, ka projekta visos posmos konstatēti pārkāpumi un tādējādi projekta rezultāti nav pilnvērtīgi izmantojami akreditācijas procesā. Aizdomas par nepilnīgi veiktu darbu apstiprinot auditorfirmas SIA «Deloitte Latvia» veiktā audita rezultāti. Projekta rezultāti tiks daļēji izmantoti akreditācijas procesā.

Valdība martā uzklausīja un atbalstīja IZM piedāvāto rīcības scenāriju, ka projektā iegūtos rezultātus studiju virzienu akreditācijas vajadzībām Studiju akreditācijas komisija izmanto, tos atbilstoši izvērtējot un nepieciešamības gadījumā pieprasot papildu informāciju no augstskolām vai koledžām, ja tas nepieciešams atbilstoši Eiropas asociācijas kvalitātes nodrošināšanai augstākajā izglītībā izstrādātajām vadlīnijām «Standarti un vadlīnijas kvalitātes nodrošināšanai Eiropas augstākās izglītības telpā».

Komentāri (89)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu