PA kļuvusi par 100% «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» īpašnieci (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

VAS «Privatizācijas aģentūra» (PA) saskaņā ar iepriekš noslēgto SIA «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra» kapitāla daļu pirkuma līgumu ir pabeigusi iegādes darījumu un kļuvusi par 100% kapitāla daļu īpašnieci, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja PA.

Pirkuma līgums tika noslēgts, izpildot Ministru kabineta lēmumu par «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» kapitāla daļu atsavināšanu PA, kas pieņemts saskaņā ar iepriekš apstiprināto koncepciju «Par valsts akciju sabiedrības «Latvijas Hipotēku un zemes banka» pārveidi par attīstības banku».

«Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra» nodarbojas ar no VAS «Latvijas Hipotēku un zemes banka» («Hipotēku banka») pārņemto problemātisko aktīvu pārvaldīšanu. Uz 2013.gada 30.aprīli kopējais aktīvu apjoms ir 72,2 miljoni latu, tai skaitā iegādātie aizdevumi 34,58 miljoni latu un ieguldījuma īpašumi 35,43 miljoni latu.

«Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» portfelī ir aptuveni 900 nekustamā īpašuma vienību, un tā apkalpo aptuveni 1500 aizņēmējus. Vairāk kā 70% «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» pārņemto nekustamo īpašumu atrodas ārpus Rīgas robežām. «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra» jaunus aizdevumus neizsniegs, bet tās darbība būs vērsta uz maksimālu līdzekļu apjoma atgūšanu no izstrādājamā portfeļa.

«PA ir uzkrājusi nozīmīgu pieredzi banku aktīvu pārvaldībā. Šobrīd jāizvērtē, kā efektīvāk nodrošināt «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» kapitāla daļu pārvaldību, iespējams veicot sinerģiju ar PA un tās pārvaldībā esošo uzņēmumu «Reverta»,» norāda PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.

Ņemot vērā, ka «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» pārvaldījumā esošais aktīvu portfelis patlaban ir ievērojumi palielinājies, un, lai PA varētu efektīvāk pārņemt un pārvaldīt «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» kapitāla daļas, ir nepieciešams palielināt «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» valdes locekļu skaitu līdz trīs valdes locekļiem.

Uzņēmuma dalībnieku sapulce nolēma, ka līdz izvērtējuma pabeigšanai par optimālo turpmāko «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» pārvaldības modeli uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatu saglabās Mārtiņš Muižnieks un papildus uzņēmuma valdē darbosies PA pārstāvji Ansis Spridzāns un Loginovs. Pēc tam tiks pieņemts lēmums par optimālo valdes locekļu skaitu un nomināciju komiteja veiks valdes locekļu amatu kandidātu atlasi.

«Hipotēku bankas» komercdaļas tika pārdotas, realizējot valdības 2011.gadā apstiprināto «Hipotēku bankas» komercdaļas pārdošanas stratēģiju. Jau 2009.gadā valdība nolēma, ka līdz 2013.gada beigām tiks pārtraukta «Hipotēku bankas» komercdarbība, lai nākotnē koncentrētos tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

«Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra» papildinās PA pārvaldāmo aktīvu portfeli, kas ietver arī AS «Citadele banka» un AS «Reverta» akcijas. PA kā valsts aktīvu pārvaldītājam ir uzkrāta nozīmīga pieredze, tai skaitā pārraugot «Revertas» darbību, kas saskaņā ar restrukturizācijas plānu veic bijušās «Parex bankas» problemātisko aktīvu izstrādi.

Jau ziņots, ka 29.maijā PA noslēgusi SIA «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūra» kapitāla daļu pirkuma līgumu ar VAS «Latvijas Hipotēku un zemes banka».

Atbilstoši pirkuma līgumam PA iegādāsies 100% «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūras» kapitāldaļu. Ņemot vērā, ka darījums notiek starp divām organizācijām, kas 100% pieder Latvijas valstij, darījuma summa tika noteikta - viens lats. Valsts kase izsniegs aizdevumu «Hipotēku bankas nekustamā īpašuma aģentūrai», pārfinansējot patlaban saņemto aizdevumu no «Hipotēku bankas».

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu