8 iemesli, kāpēc atvaļinājums tiešām ir nepieciešams (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: @Doug88888, CC BY-NC-SA 2.0

Darba un karjeras vortāls «www.cvmarket.lv»  veica lietotāju aptauju, lai noskaidrotu - kurš atvaļinājuma periods šķiet visoptimālākais un vai vispār nepieciešams atvaļinājums? 44% respondentu par vislabāko atvaļinājuma periodu uzskata četras nedēļas, 31% - minēja divas nedēļas, 16% - trīs nedēļas, 3% - pietiek ar vienu nedēļu. Savukārt 6% aptaujas aizpildītāju atzina, ka viņiem atvaļinājums vispār nav vajadzīgs.

Vai darbaholisms un atvaļinājumu neizmantošana attaisnojas? Lūk, astoņi iemesli no portāla «businessinsider.com», kāpēc atvaļinājums tiešām ir nepieciešams:

1. Atvaļinājums pagarina dzīvi par 20%. Ņujorkas Universitātes pētījuma, kurā tika aptaujāti 120 000 vīrieši vecumā no 35 līdz 57 gadiem, dati liecina, ka tie, kuri iet ikgadējā atvaļinājumā, palielina savas izredzes nodzīvot par 20% ilgāku mūžu nekā tie, kuri neizmanto šīs iespējas.

2. Apmierinātība ar dzīvi un enerģija. Tie, kuri izmanto ikgadējos atvaļinājumus, kas pēc Latvijas likumdošanas ir četras pilnas nedēļas, ir daudz apmierinātāki ar dzīvi un enerģijas pilni ikdienas darba rutīnā.

3. Atpūtas laikā dažbrīd dzimst lieliskas idejas. Kad prāts tiek atslogots no ikdienas daudzajiem darbiem, uzdevumiem, problēmsituāciju risināšanas un milzīgā informācijas apjoma, tad paveras iespēja uz lietām paskatīties it kā no malas un rodas jauni, radoši risinājumi.

4. Saule paaugstina produktivitāti. Atvaļinājuma laikā uzņemtā saules enerģija paaugstina produktivitāti ikdienas darbā par 34%.

5. Atvaļinājums var saglabāt laulību. Atvaļinājuma pavadīšana ar ģimenes locekļiem, kuriem darbu steigā ticis mazāk uzmanības, satuvina un ļauj izrādīt mīlestību, līdz ar to stiprina laulības saites.

6. Iespēja sajusties jaunam. Atvaļinājuma laikā jums nav jāseko stingram grafikam, laika plānojumam. Brīvība darīt visu, kas ienāk prātā. Peldēties, spēlēties, izbaudīt atrakcijas, būt mazliet bezatbildīgam kā bērnam.

7. Atvaļinājuma gaidīšana ir tikpat vērtīga kā pats atvaļinājums. Jau plānojot atvaļinājumu vai tikai domājot par to, rodas zināma gaidāmo svētku sajūta, kad varēs nomainīt ierasto vidi. Zemapziņā liekas, ka līdz ar vides nomaiņu, aizies prom arī visas raizes, kas šobrīd nomoka prātu.

8. Savas un uzņēmuma naudas ieekonomēšana. Darbinieks, kurš ir fiziski un garīgi noguris, gada laikā vairāk pakļauts dažām sīkām saslimšanām un neuzmanības kļūdām. Tāpēc, ejot plānotos atvaļinājumos, mēs saudzējam sevi un tādējādi ietaupām līdzekļus, kurus būtu jāiegulda ārstējoties.

Rakstu sagatavoja CV Market Latvia mārketinga menedžere Inga Daliba

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu