Ko par tevi stāsta tavs vēders? (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: a.drian, CC BY-ND 2.0

Vai ir piedzīvots, ka emocionālā pašsajūta ir iemesls «vēdera problēmām»? Vēdera darbību jeb gremošanas procesus – barības uzņemšanu, sakošļāšanu, norīšanu, sagremošanu un barības atlieku izdalīšanu nevar nodalīt no cilvēka dvēseles noskaņojuma, tas ir cieši saistīts ar cilvēka psihoemocionālo labsajūtu. Par to, kā emocijas var radīt dažādas «vēdera problēmas», stāsta Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnikas ārste psihoterapeite Dr. Aija Kraskura. 

Neapēd sliktās emocijas

Jau tikko dzimušam bērnam mute ir galvenais instruments komunikācijā ar ārējo vidi. Ēšana un sāta sajūta jaundzimušajam rada mierinājumu, drošību, sniedz izjūtu, ka viņu mīl un par viņu rūpējas. Visu mūžu cilvēkam barības uzņemšana un sekojošā apmierinājuma izjūta paliek par aizvietojošu mehānismu jebkuras vilšanās un sarūgtinājuma gadījumā. Cilvēka emocionālais stāvoklis, barību uzņemot, ietekmē tālāko gremošanas procesu. Agresija, dusmas, bailes, depresija bremzē kuņģa un zarnu darbu un sākumā var izsaukt šķietami nenozīmīgas, bet vēlāk arī būtiskas kuņģa-zarnu trakta problēmas.

Ēd labā noskaņojumā

Briesmas un agresija izsauc spriedzi. Dzīvnieki tādos apstākļos neēd, bet cilvēks nereti briesmas un agresiju pārnes uz sociālām attiecībām - cilvēks baidās nevis no apēšanas tiešā veidā, bet, piemēram, no atlaišanas no darba, no kritikas, autoritātes. Cilvēks ir ne tikai spējīgs ēst tādā emocionālā noskaņojumā, bet nereti pat ēd vairāk nekā ierasts, lai «nomierinātu nervus». Tādējādi barība nokļūst gremošanas procesam nesagatavotā gremošanas traktā, no stresa sasprindzinātā barības vadā, kuņģī, zarnās un rezultātā var attīstīties dažādi kuņģa-zarnu trakta traucējumi.

Vēdera problēmas maskē cilvēka pārdzīvojumus

Bieži ar kuņģa-zarnu trakta simptomiem tiek maskētas bailes, iekšēja nepārliecinātība, neapmierinātas emocionālās vajadzības un tam sekojošas dusmas. Ja simptomu ārstē medikamentozi vai ķirurģiski, bieži pēc tam parādās dažādi psihiskie simptomi – bailes, depresija, atkarības. Pētījumos ir pierādīts, ka emocionālie aspekti var izsaukt vai pastiprināt dažādas gremošanas trakta problēmas, piemēram, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, aizcietējumus, šķidru vēdera izeju u.c.

Kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla

Pastāv divi čūlas slimnieku tipi - pasīvais un hiperaktīvais. Pasīvais ir ar noslieci uz depresiju un tieksmi uz atkarību. Čūla nereti atklājas, kad cilvēka vēlmes sastop atraidījumu, cilvēks izjūt trauksmi, jo ir bailes tikt pamestam. Viņš atkarībā saskata drošību. Savukārt hiperaktīvais arī ir ar stiprām atkarības vēlmēm, bet tās noliedz. Viņš atsakās no savām vēlmēm, un pats no tā cieš. Viņam nav miera, viņš cenšas pierādīt savu spēku un iegūt neatkarību. Viņš ir vienlaicīgi ļoti aktīvs un ļoti nepārliecināts par sevi.

Aizcietējums

Cilvēki, kuri cieš no aizcietējuma, nereti ir ļoti tīrīgi, kārtīgi, taisnprātīgi, trauksmaini, depresīvi, ārēji mierīgi, bet iekšēji saspringti, nepārliecināti par sevi. Reizēm aizcietējums attīstās kā kompensatora reakcija pēc smaga zaudējuma. Bērniem un pusaudžiem aizcietējumu var uzskatīt arī kā protesta reakciju pret autoritāti, reizēm pārāk pedantisku, kontrolējošu audzināšanu.

Šķidra vēdera izeja

Cilvēki, kuri cieš no šķidras vēdera izejas, parasti jūt bailes no autoritātes, jūtas bezpalīdzīgi, atkarīgi. Tomēr arī viņi vēlas tikt pamanīti, un rodas konflikts starp paša vēlmēm un bezpalīdzības un baiļu sajūtu. Šiem cilvēkiem ir izteikta vēlme dot, darīt labu citiem, viņi bieži iesaistās atkarīgās attiecībās, bet reizē jūtas vainīgi par to, ko saņēmuši, un cenšas visu kompensēt. Šķidra vēdera izeja ir arī visiem pazīstama stresa reakcija, piemēram, pirms eksāmena, kas gan izbeidzas līdz ar stresa situācijas atrisinājumu.

Kairināta resnā zarna

Šo slimību nereti diagnosticē depresīviem, neirotiskiem cilvēkiem. Bailes parasti tiek izstumtas no apziņas un izpaužas ķermeniski. Šie cilvēki ļoti cenšas kontrolēt savas emocijas, ir ļoti kārtīgi, rosīgi, baidās parādīt savu vājumu vai dusmas.

Nespecifiskais čūlainais kolīts un Krona slimība

Arī šīs slimības novēro depresīviem cilvēkiem, kuri nāk no ļoti saliedētām, bet diezgan izolētām, emocionāli vēsām ģimenēm, kurās maz runā par jūtām, izvairās no agresīvu konfliktu risināšanas. Šie cilvēki nereti ir ar zemu pašcieņu, ļoti pārdzīvo neveiksmes un ir ar lielu vajadzību pēc atkarības, aprūpes. Nereti arī bērnībā pārciesti smagi zaudējumi. Šo simptomu parādīšanos var provocēt tuva cilvēka nāve, attiecību pārrāvums, dzīves vietas maiņa, ķirurģiska iejaukšanās.

Atgūsti emocionālu līdzsvaru un tiec galā ar savām vēdera problēmām!

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnika šovasar aicina uz vasaras nometni pieaugušajiem «Kā būt apmierinātam ar dzīvi?» Piedalies nometnē, lai saņemtu pamudinājumu, iedrošinājumu pārvērtēt savu dzīvi un meklēt iespējas to mainīt uz labu, ārsti psihoterapeiti palīdzēs tev rast risinājumus arī psihosomatiskas izcelsmes vēdera problēmu gadījumā!

Katrs nometnes dalībnieks aizbrauks mājās bagātāks un stiprāks kā atbraucis – ar jaunām atklāsmēm, ar pārliecību, ka var veidot savu dzīvi pats, ar labu pašapziņas devu un drosmi.

Nometne notiek trīs dienas: 7. - 9. augustā vai 21. - 23. augustā (no trešdienas līdz piektdienai) atpūtas kompleksā «Līcīši», Ķeguma novadā, Tomes pagastā, 50 km no Rīgas.

Plašāka informācija par vasaras nometni pieaugušajiem, zvanot uz tālruni 67 625 655, vai www.psihosomatika.lv .

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu