Džūljens Asanžs neatbalsta gaidāmo filmu par «WikiLeaks» (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Drīzumā iznāks pirmā dokumentālā filma par tīmekļa vietni «WikiLeaks», taču tās dibinātājs Džūljens Asanžs kinolenti neatbalsta un interviju nesniedz.

«WikiLeaks» skandāls jau iedvesmojis vairākas filmas. Režisora Aleksa Gibnija «We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks» iznāks pirmā, taču sagatavošanā vēl ir režisoru Loras Oitras, Kena Loka, Kreiga Fērgusona un Stīvena Spīlberga kinolentes par to pašu tematu.

Vairākas no tām saņēmušas Asanža svētību, savukārt citām tas nav izdevies. «We Steal Secrets» pieder pie otrās kategorijas.

Sākumā Gibnijs un Asanžs sadarbojās, taču to izjauca «WikiLeaks» dibinātāja prasība pēc viena miljona dolāru (546 000 latu) samaksas par interviju, ko Gibnijs atteicās darīt, jo saviem avotiem nemaksā.

«Asanžam tad radās pārdroša ideja - viņš gribēja, lai izstāstu, ko runā citi intervētie cilvēki. Taču es atteicos, sakot, ka nestrādāju viņa pakļautībā. «Un es nestrādāju tev,» viņš atbildēja,» laikrakstam «The Guardian» apgalvo režisors.

Tas izskaidro, kāpēc Asanžs nesniedz interviju pirmajā iznākušajā dokumentālajā filmā par «WikiLeaks». Tomēr filmā iekļautas viņa pretinieku liecības, ko tīmekļa vietne atsevišķā rakstā noraidījusi.

«WikiLeaks» noliedz, ka starp Asanžu un Gibniju notikusi saruna par miljonu dolāru vērto darījumu, kā arī iebilst pret viņa sensacionālo pasniegšanas veidu. Filmas nosaukumu viņi uzskata par «bezatbildīgu apmelojumu», jo frāze «we steal secrets» (no angļu valodas - mēs zogam noslēpumus) patiesībā pieder ASV Nacionālās drošības aģentūras (NSA) direktoram Maiklam Heidenam, kurš to attiecināja uz ASV valdību.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu