Uģis Joksts dalās pieredzē par transporta veidu kombinēšanu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Uģis Joksts ir ne tikai sabiedrībā pazīstams žurnālists, viņš ar savu piemēru iedvesmo kolēģus un draugus kļūt sportiskākiem, mobilākiem un gudrākiem.

4 jautājumi un atbildes Gudrajam pilsētniekam Uģim Jokstam:

- Kā Jūs visātrāk varat nokļūt līdz Televīzijas ēkai no Rīgas centra? Vai esat izmantojis dažādus transportlīdzekļus?

- Es dzīvoju Ādažos un no Ādažiem līdz Televīzijas ēkai ir 26km. Kad ārā ir gaišs, iespējami bieži braucu ar velosipēdu (t.i. no maija līdz augustam). Diemžēl velobraukšanu ietekmē gan laika apstākļi, gan darba grafiks - ja man darbs beidzas vēlu un ārā ir jau satumsis, izmantoju sabiedrisko transportu. Braucu es sporta režīmā ar ātrumu vidēji 26km/h, un nokļūšana līdz darbam man prasa aptuveni stundu, tajā pašā laikā autobuss līdz Rīgas centram iet 50 minūtes, bet man vēl jānokļūst Zaķusalā, aptuveni tikpat ilgi būtu jābrauc arī ar automašīnu. Dažkārt, ja man ir arī dažādas darīšanas pilsētas dažādās pusēs, uzlieku velosipēdu uz auto bagāžnieka, ar auto braucu līdz vietai, kur to bez maksas var novietot, un tālāk jau dodos ar velosipēdu. Mēdzu braukt ar velosipēdu arī uzvalkā, Dziesmusvētku laikā pat braucu tautastērpā! Svarīgākais, lai tur, kurp braucu, ir kur velosipēdu nolikt. Protams, es vienmēr velosipēdu pieslēdzu. Man jau 3 riteņi ir nozagti, tādēļ tagad es cenšos savas tikšanās plānot tur, kur velosipēdu varu turēt savā redzeslokā, piemēram, kafejnīcā novietoju pie skatloga, birojā - nesu līdzi iekšā. Cilvēki ir saprotoši un pie tā jau pieraduši.

- Ko domājiet par plaši apspriesto konfliktu sociālajos tīklos, kas izraisījies starp autovadītājiem, gājējiem un riteņbraucējiem?

- Esmu gan autovadītājs, gan riteņbraucējs, gan gājējs - man nekad nav bijuši konflikti ne ar vienu no tiem!! Labāk nokavē, bet brauc mierīgi, tās nav nekādas "gonkas". Kad gājējs redzams uz veloceliņa, piebraucu un pasaku, ka šis ir veloceliņš, kas domāts riteņbraucējiem, un pa to nevajag iet, citādi agrāk vai vēlāk kāds uzskries virsū. Vistrakāk ir pavasarī, kad cilvēki atsākuši braukt ar velosipēdiem! Vēl esmu par to, ka visiem jālieto ķiveres, jo galva neataug kā mati! Es varu saprast, ja meitene dodas uz izlaidumu un pie friziera pavadījusi vairākas stundas, bet… Tas ir tāpat kā drošības josta automašīnā, un neprasa lielus resursus.

- Kas ir tas riteņbraukšanas maršruts, ko jūs ieteiktu kādreiz izmēģināt katram pilsētniekam? Kāpēc tieši šo?

- Rīgā ir daudz, kur braukt… Es gan labāk pārzinu Daugavas labo krastu, tādēļ noteikti iesaku aizbraukt uz Molu Mangaļsalā. Turp var salīdzinoši ērti aizbraukt: nav liela satiksmes, turklāt var braukt cauri Mežaparkam un izbraukt uz veloceliņa Mangaļos…. Tā ir ideāla vieta, galapunktā var sagaidīt kādu kuģi, kas iet jūrā/Daugavā, pikniku uztaisīt, jūra, mols… skaisti! Ideāls maršruts, pie tam droši var braukt kopā ar bērniem.

- Kas ir tas sporta veids, kas, jūsuprāt, ir vispiemērotākais pilsētniekam? Riteņbraukšana?

- Nē, ne riteņbraukšana. Skriešana! Sports un atpūta ir divas dažādas lietas. Ja grib nodarboties ar riteņbraukšanu, tad jābrauc kaut kur ārpus pilsētas un jāsporto, kur ir mierīgāk. Velosports un Rīga ir nesavienojami, Rīgā ar velosportu var nodarboties tikai Biķerniekos. Pat Mežaparks nederēs - tas ir pārāk apdzīvots, jo, kad nodarbojies ar riteņbraukšanu kā ar sportu, tad iekšā ir tāds "dullums", ka blakus apstākļi praktiski vairs neeksistē. Vēl pilsētnieks var vingrot - jebkurā parkā!

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu