Izbeigts kriminālprocess par Kargina un Krasovicka dāvinājumiem (91)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ieva Čīka/LETA

Noilguma dēļ izbeigts kriminālprocess, kuru Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sāka saistībā ar aizdomām, ka bijušie «Parex bankas» īpašnieki Viktors Krasovickis un Valērijs Kargins mēģina izvairīties no tiesas lēmuma izpildes par bankā noguldīto līdzekļu apķīlāšanu, piektdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Raidījumā gan norādīts, ka pastāv šaubas, vai policija tiešām centusies rūpīgi skaidrot notikušā apstākļus, jo izmeklētājs savu lēmumu par procesa izbeigšanu, kas ir «Panorāmas» rīcībā, balstījis vien uz saraksti ar abu advokātu un bijušo baņķieru tikai šogad sniegtām rakstiskām liecībām.

Kriminālprocesu par iespējamu izvairīšanos no tiesas lēmuma izpildi policija ierosināja 2011.gada augustā. Tolaik «de facto» vēstīja, ka «Parex bankas» bijušie īpašnieki Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis saviem dēliem Remam un Georgijam uzdāvinājuši tiesības uz daudzmiljonu noguldījumiem bankā, kā arī saistībā ar vēl kādu noguldījumu noslēgts cesijas līgums ar kādu Krievijā reģistrētu uzņēmumu «Olimpija».

Valstij piederošajai «Reverta», kura pārņēmusi bijušās «Parex bankas» slikto aktīvos, radās aizdomas, ka tādējādi abi eksbaņķieri mēģina izvairīties no Rīgas apgabaltiesas lēmuma izpildies. Proti, tiesa apķīlājusi arī maksājumus, kas Karginam un Krasovickim pienākas no trešajām personām, kas nozīmē, arī noguldījumu procenti nonāk tiesu izpildītāju kontā. No apķīlāšanas varētu izvairīties, noguldījumus atdāvinot.

Latvijas Televīzijas rīcībā esošais ENAP izmeklētāja rakstītais lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu gan liecinot, ka policija nav noskaidrojusi, kādi bijuši baņķieru patiesie nolūki. Gandrīz gadu pēc procesa ierosināšanas Kargins un Krasovickis rakstiski izmeklētājam norādījuši, ka atsakās sniegt liecības.

Savukārt valstij piederošā «Reverta», kas apsaimnieko «Parex bankas» «sliktos» kredītus, policija rīcību atzīst par šokējošu. Iestādes vadītājs Kristofers Gviljams uzskata, ka policija tādējādi ir legalizējusi eksbaņķieru centienus apiet tiesas lēmumu, kas neesot pieņemami.

Kargins un Krasovickis «Parex banku» zaudēja 2008.gada 8.novembrī. Toreizējā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdība nolēma, ka pārņem 51% «Parex bankas» akciju. Pēc nepilna mēneša - 2.decembrī - valsts pārņēma visas Karginam un Krasovickim piederošās daļas - 83,84% apmērā.

Komentāri (91)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu