Britu eksperts izvirza interesantas hipotēzes par ugunsgrēka iemesliem Rīgas pilī (160)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka Ieva Čīka/LETA

Rīgas pils būvnieku uzaicinātais britu eksperts Pīters Mansi izvirzījis vairākas hipotēzes par pils ugunsgrēka iespējamiem aizdegšanās iemesliem, taču pēc informācijas analīzes viņš ir atmetis hipotēzes, kas saistītas ar būvdarbu veicējiem.

Pilnsabiedrības «SBRE» uzaicinātais eksperts - Apvienotās Karalistes Ugunsgrēku izmeklētāju apvienības prezidents un Starptautiskās ļaunprātīgās dedzināšanas izmeklētāju apvienības pirmais viceprezidents Mansi - šodien speciāli sasauktajā preses konferencē atzina, ka Latvijas izmeklētājiem nenāksies viegli šķetināt ugunsgrēka iemeslus - ugunsnelaimju izmeklēšana ir viena no sarežģītākajām izmeklēšanām - tā ir kā puzles gabaliņu salikšana.

Viņš izvirzījis vairākas hipotēzes par aizdegšanās avotiem, taču tās ir jāpamato ar faktiem. Lai arī ekspertu uzaicinājuši būvnieki, Mansi savos izteikumos bija gana diplomātisks un konkrētus atbildīgos nesauca. Tajā pašā laikā viņš ir atmetis hipotēzes, kas ir saistītas ar būvdarbu veicējiem.

Spriežot pēc pieredzes gadījumos, pat ja ir atrasts aizdegšanās avots, nevar droši teikt, ka tas bijis īstais ugunsgrēka iemesls. Jābūt degošam materiālam un pastāv ļoti daudz dažādu faktu un informācijas, kas jāapstrādā, lai varētu veikt šādu izmeklēšanu.

Spriežot pēc pirmajām internetā ievietotajām ugunsgrēka fotogrāfijām, pirmās liesmas redzamas uz pils jumta. Eksperts ir veicis jumta rekonstrukciju un atradis tieši to vietu, kur liesmas redzamas uzņemtajos videomateriālos. «Ja noņem jumta pārsegu un izveido pils shēmu, tad varam aptuveni noteikt, kur ugunsgrēks sācies. Mēs uzskatām, ka liesmas ir parādījušās pie ķieģeļu sienas, kas atdala Svētku zāli no teritorijas, kur ir tikuši veikti darbi. Mēs redzam šo telpu, kas nav tikusi izmantota un mums ir informācija, ka šajā teritorijā nekādi darbi nav tikuši veikti un neviens no strādniekiem tur nav uzturējies,» klāstīja eksperts.

Eksperts izvirzījis vairākas hipotēzes par iespējamiem ugunsgrēka cēloņiem, taču, vadoties no pašreiz eksperta rīcībā esošās informācijas, ir atmestas hipotēzes, kas ir saistītas ar darbu veicējiem.

Eksperts uzskata, ka pastāv maza varbūtība, ka būvnieki varētu būt atbildīgi par šī ugunsgrēka izcelšanos veikto darbu dēļ, jo ugunsgrēka dienā nav reģistrēti ar uguni saistīti darbi. Strādnieku izmestas cigaretes gadījumā tai būtu jāatrodas vietā, kurā netika veikti atjaunošanas darbi un kas darbuzņēmējam nebija pieejama un šai cigaretei būtu jāgruzd aptuveni piecas ar pusi stundas pirms uzliesmošanas.

Eksperts gan pieļauj, ka tomēr nezināmai personai būtu iespējams piekļūt ugunsgrēka izcelšanās vietai un izmest nenodzēstu cigareti uz gruzdošiem materiāliem. Šī hipotēze vēl tiek izskatīta.

Joprojām tiek izskatīta hipotēze, ka, iespējams, slikts vai vaļīgs elektrosistēmas savienojums varētu būt radījis pietiekamu siltuma daudzumu, lai aizdedzinātu materiālus.

Nav nekādu pierādījumu tam, ka pils rekonstrukcijas darbu veicēji būtu izmantojuši žāvēšanas eļļas, un tā kā ugunsgrēks neizcēlās vietā, kur darbuzņēmēji strādāja, šī hipotēze ir atmesta.

Ķīniešu lukturis vai noklīdis pirotehnikas lādiņš ir vērā ņemams iespējams aizdegšanās avots, un šādā veidā pasaulē katru gadu izceļas daudzi nejauši ugunsgrēki. Tajā pašā laikā nav ziņu par to, ka ugunsgrēka izcelšanās laikā vai īsi pirms tam apkārtnē izmantota pirotehnika vai ķīniešu laternas. Videonovērošanas ierakstu un pierādījumu izpēte pēc materiālu izrakšanas ugunsgrēka vietā varētu sniegt pietiekamu informāciju šīs hipotēzes apstiprināšanai vai noraidīšanai.

Tāpat var atmest hipotēzi par to, ka ugunsgrēkā vainojams zibens, jo nav ziņu par šo dabas parādību liktenīgajā vakarā.

Eksperts cer, ka policija piesaistīs viņu un kolēģus šajā izmeklēšanā, taču pagaidām nav zināms, vai policija kriminālprocesā gribēs piesaistīt neatkarīgus ekspertus. «Mēs noteikti būsim policijas izmeklēšanas sastāvdaļa un mēs būsim ļoti ieinteresēti sadarboties ar policiju un sniegt visu nepieciešamo informāciju šajā izmeklēšanā,» piebilda eksperts.

Viena no svarīgākajām lietām, ko eksperti gribējuši iegūt no policijas, bija «laika skala» - kad tika veikts pirmais zvans par negadījumu, kad ieradās ugunsdzēsēji un tā tālāk. Ja policija nedalās ar izmeklēšanā saņemto informāciju, tad acīmredzot viņiem ir pietiekams iemesls tā darīt, spriež Mansi, kurš uzskata, ka izmeklēšanā nepieciešams izmantot arī datorizētu ugunsgrēka modelēšanu.

Jau ziņots, ka arī apdrošināšanas AS «BTA Insurance Company» SE (BTA) ir piesaistījusi starptautiski sertificētu un neatkarīgu ugunsgrēku izmeklēšanas ekspertu Robertu Edvardsu no Lielbritānijas, lai pēc iespējas operatīvāk noskaidrotu Rīgas pils ugunsgrēka cēloņus.

«Diemžēl pieaicinātajam ekspertam tiek liegta iespēja saņemt jebkādu informāciju no Valsts policijas, tostarp netiek sniegtas atbildes uz eksperta rakstiski uzdotajiem jautājumiem. Šāda rīcība no Valsts policijas amatpersonu puses rada bažas par to, vai valsts amatpersonas ir patiesi ieinteresētas pēc iespējas operatīvāk un vispusīgāk noskaidrot šī negadījuma cēloņus,» paziņojumā medijiem norāda BTA, aicinot valsts amatpersonas ieklausīties starptautiski sertificēta eksperta pieredzē un neliegt iespēju ekspertiem savstarpēji sazināties, lai kopīgi pēc iespējas operatīvāk noskaidrotu patiesos Rīgas pils ugunsgrēka cēloņus.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) uzdevusi pilnsabiedrībai «SBRE» turpināt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus, vienlaikus paziņojot, ka tos neapmaksās no valsts līdzekļiem, jo tas būtu jādara būvniekiem vai apdrošinātājiem. VNĪ vērsies pie «Baltijas apdrošināšanas nama», savukārt pilnsabiedrība «SBRE» - pie «BTA» ar atlīdzības pieteikumiem.

Ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā.

«SBRE» kategoriski norobežojas no atbildības par ugunsgrēka izcelšanos. Būvnieki norāda, ka ugunsgrēks izcēlies telpās, kurās tiem neesot bijusi piekļuve, kā arī vairākas stundas pēc tam, kad objekta uzraudzība oficiāli tika nodota militārajai policijai.

Policija par ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu.

Komentāri (160)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu