Policija nesola ātru skaidrību par Rīgas pils ugunsgrēka iemesliem (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tuvākajā laikā Valsts policijā (VP) nav sagaidāmi kompleksās ekspertīzes rezultāti kriminālprocesā par Rīgas pils ugunsgrēku, šodien žurnālistiem pastāstīja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Grišins uzsvēra, ka kriminālprocesā un ugunsgrēka iemesla skaidrošanā ir jāiegulda liels darbs - jāveic ekspertīzes un jānopratina daudz liecinieku, kā arī jāveic citas izmeklēšanas darbības. Lai arī ar savām hipotēzēm par ugunsgrēka iemesliem nākuši klajā būvnieku pārstāvētie eksperti, Grišins norādīja, ka izmeklēšanas ietekmēšana netiks pieļauta.

Grišins informēja, ka izmeklēšana notiek raiti un tajā ir piesaistīti ievērojami kriminālpolicijas resursi - zinošākie izmeklētāji un operatīvie darbinieki.

Izmeklēšana šobrīd ir nonākusi līdz tai stadijai, kurā policija ir piefiksējusi visus iespējamos pierādījumus - lietiskos pierādījumus un virkni liecību. Šobrīd notiek iegūto pierādījumu izvērtēšana un tiek sagaidīti pirmatnējie ekspertīzes slēdzieni. Pirmatnējo ekspertīžu slēdzienu saņemšana automātiski nenozīmēs secinājumu izdarīšanu, jo droši vien būs neizbēgama papildu ekspertīzes nozīmēšana un pierādījumu vērtēšana. Tuvākajā laikā kompleksās ekspertīzes slēdziens nav sagaidāms, un to varētu saņemt tikai pēc ilgāka laika, kuru Grišins atturējās prognozēt.

Lietas tālākā virzība būs atkarīga no ekspertu slēdzieniem, kad izmeklēšana, pamatojoties uz noteiktiem secinājumiem, varētu nonākt līdz iespējamam noziegumam. Tādā gadījumā kriminālprocess tiks kvalificēts pēc konkrēta Krimināllikuma panta un policija veiks mērķtiecīgas izmeklēšanas darbības, lai pierādītu personu vainu.

Lai neietekmētu izmeklēšanu, policija pagaidām atturas no komentāriem par iespējamām versijām. Diezgan pamatotas versijas un izmeklēšanas taktika tiks noteikta pēc ekspertīzes slēdziena saņemšanas, bet, fiksējot pierādījumus, tiks ņemtas vērā visas iespējamās versijas. Grišins arī atturējās komentēt iepriekš izskanējušo informāciju, ka ugunsgrēka iespējamās izcelšanās vietā atrasti tukši ugunsdzēšamie aparāti.

Vienlaicīgi Grišins aicināja ugunsgrēkā iesaistītās puses atturēties no mēģinājumiem ietekmēt izmeklēšanu vai lobēt savas intereses. «Vienlaicīgi policija vēlētos aicināt visas puses, kuras ir skārušas šis notikums, atturēties no mēģinājumiem ietekmēt izmeklēšanu. Tas netiks pieļauts, lai mēģinātu lobēt savu interešu aizstāvību, izmeklējot kriminālprocesu, tostarp es domāju noteiktā publiskā tēla veidošanu,» uzsvēra Grišins.

Atbildot uz jautājumu par būvnieku un apdrošinātāju piesaistīto britu ekspertu iespējamo iesaistīšanu policijas veiktajā izmeklēšanā, Grišins norādīja, ka kriminālprocesā ir stingri reglamentēta kārtība, kā notiek lietas izmeklēšana. Izmeklēšanas privilēģija ir tikai un vienīgi policijas privilēģija. Jebkurā gadījumā izmeklētājs, ņemot vērā to, ka ir skartas trešo personu intereses un šajā kriminālprocesā varētu būt cietušās personas, nevienai no tām neliedz paust savu nostāju, liecināt un izteikt savas zināšanas liecību veidā.

«Būtībā visas ieinteresētās puses, kuras sevi uzskata par iesaistītām šajā notikumā, ir liecinājušas, ja ir iesniegušas kādus materiālus, tad izmeklētājs tos noteikti ir pieņēmis. Tomēr, ja kādam ir zināmi papildu fakti, tad laipni lūgti sniegt liecības, jo izmeklētājs nekad nav atteicis,» uzsvēra kriminālpolicijas priekšnieks.

Policija nekad nav likusi šķēršļus neatkarīgu ekspertīžu veikšanai un liecinieku nopratināšanai, taču Grišins vēlreiz atkārtoja, ka izmeklēšana atturēsies no policijas iesaistīšanās civilprocesuālās darbībās un vienas vai otras puses lobēšanā.

Grišins arī pastāstīja, ka pēc atkārtotas notikuma vietas apskates no procesa virzītāja puses nebija nekāda aizlieguma jebkurai personai vai ekspertam apmeklēt pili. Atklāts paliek jautājums, vai to ir pieļāvis īpašuma pārvaldītājs.

Jau ziņots, ka apdrošināšanas AS «BTA Insurance Company» SE (BTA) ir piesaistījusi starptautiski sertificētu un neatkarīgu ugunsgrēku izmeklēšanas ekspertu Robertu Edvardsu no Lielbritānijas, lai pēc iespējas operatīvāk noskaidrotu Rīgas pils ugunsgrēka cēloņus. To pašu izdarījuši pils remontētāji - pilnsabiedrība «SBRE» -, kuri uzaicinājuši Apvienotās Karalistes Ugunsgrēku izmeklētāju apvienības prezidentu un Starptautiskās Ļaunprātīgās dedzināšanas izmeklētāju apvienības pirmo viceprezidentu Pīteru Mansi.

Mansi izvirzījis vairākas hipotēzes par iespējamiem ugunsgrēka cēloņiem, taču, pēc eksperta rīcībā esošās informācijas, ir atmestas hipotēzes, kas ir saistītas ar darbu veicējiem.

Savukārt BTA pieaicinātajam ekspertam tiekot liegta iespēja saņemt jebkādu informāciju no Valsts policijas, tostarp netiek sniegtas atbildes uz eksperta rakstiski uzdotajiem jautājumiem.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) uzdevusi pilnsabiedrībai «SBRE» turpināt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus, vienlaikus paziņojot, ka tos neapmaksās no valsts līdzekļiem, jo tas būtu jādara būvniekiem vai apdrošinātājiem. VNĪ vērsušies pie «Baltijas apdrošināšanas nama», savukārt pilnsabiedrība «SBRE» - pie «BTA» ar atlīdzības pieteikumiem.

Ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā.

«SBRE» kategoriski norobežojas no atbildības par ugunsgrēka izcelšanos. Būvnieki norāda, ka ugunsgrēks izcēlies telpās, kurās tiem neesot bijusi piekļuve, kā arī vairākas stundas pēc tam, kad objekta uzraudzība oficiāli tika nodota militārajai policijai.

Valsts policija par ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu