Muzeju darbinieki izmisuši par lēno Rīgas pils glābšanu (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ugunsgrēkā cietušajā Rīgas pilī esošo trīs muzeju pārstāvji ir izmisuši par lēno pils glābšanas procesu.

Kā šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē teica muzeju pārstāvji, pils glābšana notiekot nepareizi. Telpās virs muzejiem nav izvākti būvgruži, nav pareizi uzklāti pārsegumi, krājas ūdens, kas iekļūst muzeju telpās un apdraud muzeju krājumus.

Turklāt tika atgādināts, ka pirms rekonstrukcijas darbu veikšanas bija izstrādāts projekts par muzeja krājumu izvešanu uz Pulka ielu. Bet tas tika apturēts. Līdz ar to pašlaik valstij nav telpu, uz kurām izvest muzeju krājumus. Lai šādas telpas ierīkotu, nepieciešami līdzekļi un laiks. Bet neesot ne viena, ne otra.

Šajā situācijā muzeji esot kā ķīlnieki. Muzeju darbinieki vēdinot telpas, savācot mitrumu, dezinficējot, bet tikmēr virs muzejiem joprojām nav izvākti slapji būvgruži un muzeju telpās turpina ieplūst ūdens.

Kā ziņots, lai iztaujātu iesaistītās puses par aktuālo situāciju pēc ugunsgrēka Rīgas pilī un spriestu par neatliekami veicamajiem darbiem, šodien sasaukta Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) uzdevusi pilnsabiedrībai «SBRE» turpināt Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus, vienlaikus paziņojot, ka tos neapmaksās no valsts līdzekļiem, jo tas būtu jādara būvniekiem vai apdrošinātājiem. VNĪ vērsušies pie «Baltijas apdrošināšanas nama», savukārt pilnsabiedrība «SBRE» - pie «BTA» ar atlīdzības pieteikumiem.

Ugunsgrēkā, kas plosījās naktī uz 21.jūniju, tika izpostīta Rīgas pils 3200 kvadrātmetru platībā.

«SBRE» kategoriski norobežojas no atbildības par ugunsgrēka izcelšanos. Būvnieki norāda, ka ugunsgrēks izcēlies telpās, kurās tiem neesot bijusi piekļuve, kā arī vairākas stundas pēc tam, kad objekta uzraudzība oficiāli tika nodota militārajai policijai.

Valsts policija par ugunsgrēku sākusi kriminālprocesu.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu