Būvnieks Putniņš: Problēmas ar mitrajām vietām Rīgas pilī ir likvidētas (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Steidzamās problēmas ar lietus peļķēm un mitrajām vietām Rīgas pilī ir likvidētas. Pašlaik aktuāls ir jautājums par pagaidu jumta uzlikšanu, norāda būvnieku pilnsabiedrības «SBRE» pārstāvis Didzis Putniņš.

Vaicāts par ceturtdien Saeimas Izglītības, kultūras un sporta komisijas sēdē izskanējušo satraukumu par peļķēm muzeju telpās un mitrajām vietām pilī, Putniņš atbildēja: «Es domāju, ka peļķes jau šodien ir likvidētas un nosusinātas. Arī tās [mitrās vietas] jau šodien ir likvidētas.»

Deputāti un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) pārstāvji šodien sēdē norādīja uz nepieciešamību ugunsgrēka seku un laika apstākļu radīto problēmu likvidēšanas darbos iesaistīt vairāk cilvēku. VAS «Valsts nekustamie īpašumi» valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane aģentūrai LETA apliecināja gatavību rakstiski vērsties pie būvniekiem, aicinot viņus nodrošināt nepieciešamos darbiniekus trīs maiņās, lai steidzamie darbi tiktu veikti visu diennakti.

Putniņš aģentūrai LETA skaidroja, ka trešā maiņa nebūtu iespējama, jo Militārā policija apsargā pili un pa nakti strādniekiem neesot tiesības tur atrasties. Piemēram, jumta montāžas darbus naktī veikt ir bīstami, un tas nav prātīgi. Taču divās maiņās vasaras periodā to noteikti varot darīt.

«SBRE» pārstāvis sacīja, ka Strautmane šodien pēc komisijas sēdes norādījusi, ka šodien gatavos līgumu vai līguma pielikumu par to, ka tiks veikta ugunsgrēka seku likvidēšanas darbu apmaksa. Neesot tik svarīgi, kad apmaksa notiek - augustā vai oktobrī. Tikko šāds līgums tiek parakstīts, Putniņš ir gatavs ieviest divu maiņu darba režīmu - viņš prognozēja, ka tas varētu notikt rīt.

Deputāte Janīna Kursīte-Pakule (V) komisijas sēdē cita starpā pauda satraukumu par peļķēm, kuras atrodas Rīgas pils muzeju telpās un tās vēl vairāk bojā. Savukārt VKPAI eksperts Pēteris Blūms norādīja, ka pils Baltajā zālē zem grīdas ir salijušie būvgruži. Mitrums no tiem neizgaro, bet gan pārvietojas uz apmetumu un citām vietām pils konstrukcijā.

Kā ziņots, ugunsgrēkā cietušajā Rīgas pilī esošo trīs muzeju pārstāvji ir izmisuši par lēno pils glābšanas procesu un , viņuprāt, pils glābšana notiekot nepareizi. Telpās virs muzejiem nav izvākti būvgruži, nav pareizi uzklāti pārsegumi, krājas ūdens, kas iekļūst muzeju telpās un apdraud muzeju krājumus.

Turklāt Saeimas Izglītības, kultūras un sporta komisijas sēdē tika atgādināts, ka pirms rekonstrukcijas darbu veikšanas bija izstrādāts projekts par muzeja krājumu izvešanu uz Pulka ielu, bet tas tika apturēts. Līdz ar to pašlaik valstij nav telpu, uz kurām izvest muzeju krājumus. Lai šādas telpas ierīkotu, nepieciešami līdzekļi un laiks. Taču neesot ne viena, ne otra.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ceturtdien nolēma prasīt Ministru kabinetam veidot krīzes grupu jeb pārresoru vienību Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas procesa koordinēšanai, kā arī risināt citus saistītos jautājumus.

Tāpat valdībai tiek prasīts nodrošināt pietiekamu finansējumu pils atjaunošanas darbu segšanai.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu