Par teju 5000 sarucis skolēnu skaits uz mācību gada noslēgumu (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Laikā no pērnā gada septembra sākuma līdz šā gada maija beigām kopējais audzēkņu skaits pašvaldību padotībā esošajās izglītības iestādē sarucis par 4968 izglītojamajiem, aģentūra LETA uzzināja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Pagājušā mācību gada sākumā pašvaldību padotībā esošajās izglītības iestādēs kopējais izglītojamo skaits bijis 251 686, bet gada beigās - 246 718 audzēkņi.

Ministrija norāda, ka ievērojamākās audzēkņu skaita izmaiņas, salīdzinot mācību gada sākumu ar beigām, ir konstatētas vakara maiņas vidusskolās, taču nevienā novadā izglītojamo skaita samazinājums izglītības iestādēs nepārsniedz 5%.

«Izglītojamo skaita izmaiņas var rasties vairāku faktoru ietekmē, piemēram, emigrācija, veselības problēmas, personīgie apstākļi,» skaidro ministrijas pārstāvji.

IZM veikusi izglītojamo skaita apkopošanu, kā arī Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) ievadīto datu pareizības pārbaudi. Secināts, ka, lai izmantotu informāciju par izglītojamo skaitu VIIS uz 2013.gada 27.maiju mērķdotācijas pedagogu darba samaksas aprēķinam, ir nepieciešama šīs iegūtās informācijas analīze, kā arī salīdzināšana ar faktisko izglītojamo skaitu republikas pilsētās un novados 2013.gada 1.septembrī.

«Vienlaikus ir secināts, ka ir nepieciešama finanšu korekcija, lai neveidotos situācija, ka divām viena un tā paša mācību gada daļām mērķdotācija pedagogu darba samaksai tiek aprēķināta par pamatu ņemot izglītojamo skaitu dažādos datumos. Tas novērstu riskus, ka mērķdotācijas summas, kas tiek novirzītas republikas pilsētām un novadiem, varētu būtiski atšķirties viena mācību gada griezumā,» akcentē IZM.

Ņemot vērā to, ka izglītojamo skaits uz 2013.gada 27.maiju VIIS tika ievadīts pirmo reizi, IZM uzskata, ka jauno normu varēs piemērot tikai tad, kad tiks veikta 27.maija datu un 1.septembra datu faktiskā salīdzināšana un analīze.

Tāpēc IZM veiks grozījumus Ministru kabineta noteikumos «Kārtība, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldību izglītības iestādēm bērnu no piecu gadu vecuma izglītošanā nodarbināto pirmsskolas izglītības pedagogu darba samaksai un pašvaldību vispārējās pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai». Ministrija plāno noteikt, ka norma par mērķdotāciju aprēķināšanu attiecībā uz iesniegto informāciju par bērnu skaitu stātos spēkā ar 2014.gada 1.septembri, vienlaikus paredzot mehānismu finanšu korekcijai, ņemot vērā faktisko izglītojamo skaitu uz kārtējā gada 1.septembri.

Jau vēstīts, ka novadu un republikas pilsētu pašvaldībām jānodrošina, ka VIIS līdz attiecīgā gada 31.maijam un 5.septembrim tiek ievadīta un apstiprināta informācija par bērnu un skolēnu skaitu tās padotībā esošās vispārējās izglītības iestādēs attiecīgā gada 27.maijā un 1.septembrī.

Noteikumu grozījumi paredz, ka, ievērojot minēto Valsts izglītības informācijas sistēmā ievadīto un apstiprināto informāciju, tiks aprēķināta mērķdotācija attiecīgi periodam no 1.septembra līdz 31.decembrim un periodam no 1.janvāra līdz 31.augustam.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu