Repše par LM jau vairākkārt izteicies; viņam nav, ko piebilst (144)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Bijušais finanšu ministrs Einars Repše noliedz, ka izvairītos no saziņas ar žurnālistiem saistībā ar uzņēmumu «Liepājas metalurgs» (LM), taču viņam šajā jautājumā jau iepriekš teiktajam patlaban nav, ko piebilst.

Laikā, kad bijušā ministra izveidotā biedrība «Latvijas attīstībai» aktīvi reklamējas medijos, žurnālistiem Repše nesniedz komentārus pēc tam, kad pagājušajā nedēļā valsts atmaksāja Itālijas bankai 47 miljonus latu, kas ir valsts galvotā kredīta LM pamatsummas atlikums.

Repše īsziņā portālam «Apollo» atbildēja, ka ir žurnālistiem sasniedzams, tomēr saistībā ar LM viņam nekas nav piebilstams. «Par LM jau iepriekš esmu vairākkārt runājis un pie iepriekš teiktā nav daudz ko piebilst. Ja kaut ko jaunu uzrakstīšu, labprāt jums nosūtīšu.»

Vēl šā gada aprīlī Repše TV raidījumam «Nekā personīga» ar īsziņas starpniecību apgalvoja, ka laikā, kad tika pieņemts lēmums par valsts galvojumu kredītam LM, nekas neliecināja par draudošiem riskiem.

«Uzņēmumam tiešām bija vajadzīga modernizācija. Valsts kase un Finanšu ministrijas speciālisti deva labas atsauksmes, un ķīla tika paņemta tāda, kas ar uzviju sedza izsniegto garantiju (to nodrošināja Valsts kase). Līdz ar to nebija nekāda pamata budžetā paredzēto garantiju neizsniegt,» apgalvoja Repše.

Tomēr raidījums apgalvoja, ka Valsts kase pirms galvojuma sniegšanas LM Repši brīdinājusi par iespējamajiem riskiem.

Pretēji Repšem, Valsts kases speciālisti raidījuma apstiprinājuši - toreiz sagatavoto atzinumu nekādi nevar nosaukt par «labām atsauksmēm» galvojuma sniegšanai.

Arī aģentūrai LETA pavasarī Repše sacījis: pirms dažiem gadiem neizskatījās, ka LM varētu rasties šādas problēmas, un iespējams, ka uzņēmuma vadība pieļāvusi kļūdas tā darbības stratēģiskajā plānošanā.

Savukārt maijā intervijā laikrakstam «Diena» Repše izteicās, ka nenožēlo, ka pieņēma lēmumu izsniegt valsts galvojumu LM. Kādreizējais ministrs norādīja, ka uzņēmums darbojas ļoti svarīgā nozarē Latvijā, bet to saraut ir ļoti viegli.

Repše apgalvoja, ka atzinumu par LM bija sagatavojusi Valsts kase, ko pārbaudīja arī Finanšu ministrija un ministra padomnieki. Dokumentos nekas slikts nav pamanīts, turklāt valsts intereses esot pietiekami nodrošinātas.

Jāatgādina, ka Repše 2009.gada 30.decembrī valsts vārdā izsniedza galvojumu par LM saistībām 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā, lai nodrošinātu prasījumus, kas var rasties no aizdevuma līguma, kas noslēgts starp LM un Itālijas banku «UniCredit S.p.A».

Komentāri (144)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu