Kādēļ slimoju vairāk nekā citi? (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Konstantin Lazorkin, CC BY-NC 2.0

Pēdējos gados arvien biežāk pie psihosomatikas un psihoterapijas ārsta pēc palīdzības nāk cilvēki, kuriem ilgstošā izmeklēšana un ārstēšanās pie dažādiem ārstiem nav devusi cerēto, proti, veselība nav uzlabojusies. Atkal ir tās pašas mokošās sūdzības (sāpes, elpas trūkums, sirds klauves, paaugstināts asinsspiediens, gremošanas un vēdera izejas traucējumi, izsitumi uz ādas, alerģijas, biežas saaukstēsanās u.c.), pie kam izmeklējumos ārsti nekādu nozīmīgu iemeslu neatrod, tomēr atkal ir slikti, ir bažas par veselību, par savu nākotni.

Neviļus rodas jautājums – kādēļ es slimoju vairāk kā citi? Pašam nereti ir grūti atbildēt, tomēr ir būtiski sev uzdot šo jautājumu. Ir svarīgi domāt, censties atbildēt un meklēt speciālistus, kuri var atrast skaidrojumu, palīdzēt. Nereti cilvēka veselību iespaido tieši emocionālais stāvoklis, kas uz «āru» izpaužas kā psihosomatiski traucējumi vai slimības. Cilvēki, kuri slimo ar psihosomatiskām slimībām, bieži vien «nejūt», «nesaskata», ka aiz paša veselības problēmām ir «paslēpusies» trauksme, apspiestas dusmas, neapzināta vainas sajūta vai pazemināts garastāvoklis, depresija. Cilvēks vērš uzmanību tikai uz fiziskās slimības simptomiem, nesaista tos ar emocionālo diskomfortu, kas, iespējams, ir viens no galvenajiem cēloņiem.. Psihosomatisko traucējumu provocējošie faktori var būt lieli zaudējumi pagātnē, īpaši tuva cilvēka nāve, šķiršanās, nozīmīgu attiecību pārtraukšana, nopietnas vai ilgstošas stresa situācijas vai saspringtas attiecības darbā, ģimenē, pārgurums, bezspēcības izjūta u.c.

Ja organismā nevar atrast iemeslu, kas būtu sāpju cēlonis, tās sauc par somatoformām sāpēm. Tās var būt pastāvīgas, smagas, mokošas, izteiktas sāpes, kas ikdienā izraisa stresu, var ietekmēt darba un sociālo dzīvi pat līdz ilgstošai darba nespējai. Visbiežāk tās lokalizējas muguras lejasdaļā, kakla mugurpusē, mazajā iegurnī, galvā, krūtīs, vēderā, locītavās, sejā vai citur. Sāpju dēļ ir ierobežotas fiziskās aktivitātes, nomākts garastāvoklis, uztraukums par kādu smagu, neārstējamu slimību un nesaskaņas, bieži pat konflikti ar apkārtējiem cilvēkiem. Apkārtējiem šķiet, ka sirdzējs sāpes «pārspīlē» vai katastrofizē.

Nereti cilvēks, kuram sāp, nejūtas atbalstīts, citu neizpratni uztver kā novēršanos, pacientam zūd ticība, ka arī ārsts var palīdzēt. Tā notiek tāpēc, ka ne viņš pats, ne apkārtējie nesaskata šo sāpju psihoemocionālos iemeslus un nesaprot, kas notiek. Visbiežāk sāpju sākums vai paasinājums ir saistāms ar kādu pārdzīvojumu dzīvē, ko pats cilvēks parasti neapzinās. Bieži šādi pacienti nāk no ģimenēm, kurās nav pieņemts runāt par emocijām. Tā vietā, lai teiktu «es esmu dusmīgs», «man ir skumji», «es jūtos bezpalīdzīgs», jūtas izpaužas fizisko simptomu valodā - «man sāp galva», «man sāp mugura». Šie pacienti nezina, kā tas ir, kad kāds tiek patiesi uzklausīts, atbalstīts, viņiem trūkst jūtu apzināšanās un apmaiņas pieredzes. Varētu teikt, ka hroniskas sāpes viņiem ir vienīgais veids, kā dzīvot, kā darīt zināmu apkārtējiem, ka jūtās slikti.

Ko darīt, lai dzīvi tik ļoti nenomocītu veselības problēmas, lai varētu biežāk priecāties? Atbilde ir vienkārša – mainīt savu domāšanu, attieksmi pret slimību, mācīties saprast savas emocijas un izpaust tās citā veidā. Lai gan atbilde vienkārša, to paveikt dzīvē nav tik vienkārši – tomēr tas ir iespējams. Lielu atbalstu, palīdzību var sniegt psihosomatikas speciālista, ārsta psihoterapeita apmeklējumi. Sarunās ar speciālistu ir iespēja mācīties apzināties savas jūtas, pieņemt tās, nevis noliegt. Profesionāla palīdzība ir iespēja noskaidrot, , kāpēc slimība radusies, pēc kāda emocionāla konflikta tā saasinās, vai ir kādi citi cēloņi, kāpēc tā atkal atkārtojas, ko darīt, lai turpmāk mazāk ciestu no slimības.

Strādājot kopā ar ārstu psihoterapeitu, cilvēks uzzina daudz jauna par sevi, piemēram, ka ikdienā var būt viegli ievainojams, bet vārdos to nevar pateikt. Psihoterapijā mēdz atklāties, ka cilvēkam ikdienā ir daudz baiļu, spriedzes, agresivitātes. Sevis iepazīšana ļauj labāk izprast savas emocijas, palīdz pazīt slimību. Tā piemēram, psihoterapijas rezultātā pacients apgūst efektīvas stresa un dzīves likstu pārvarēšanas stratēģijas - iemācās būt atbildīgs par savām sāpēm, iemācās tās kontrolēt, iemācās būt emocionāli neatkarīgāks, tomēr vienlaikus paļauties uz citiem cilvēkiem un prasīt atbalstu, kad tas nepieciešams. Cilvēks arvien vairāk iesaistās konfliktu risināšanā emocionāli, bez sāpju starpniecības, tiek kliedēta negatīvā pārliecība par sāpju neārstējamo, dramatisko raksturu, mazinās trauksme, bezpalīdzība un depresijas simptomi.

Psihoterapeita palīdzība ir iespēja saprast, ka bezspēcība, kas paslēpta pagātnes pārdzīvojumos, var likt sevi manīt arī šodien. Pagātni nevar izmainīt, bet strādājot ar pārdzīvotajām jūtām, tās izprotot un sakārtojot ikvienam var palīdzēt. Svarīgākais –nenobīties!

Plašāk par hroniskām sāpēm skatieties video materiālā, intervijā ar RSU profesori Guntu Ancāni, ārstu psihoterapeitu, RSU Psihosomatikas klīnikas vadītāju:

http://psihosomatika.lv/page/diagnoze-hroniskas-sapes

Sper pirmo soli!

Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas klīnika šovasar aicina uz vasaras nometni pieaugušajiem «Kā būt apmierinātam ar dzīvi?». Piedaloties nometnē, saņemsi pamudinājumu, iedrošinājumu pārvērtēt savu dzīvi un meklēt iespējas to mainīt uz labu. Ārsti psihoterapeiti palīdzēs tev meklēt cēloņus un rast risinājumus arī hronisku sāpju un citu veselības problēmu gadījumā.

Katrs nometnes dalībnieks aizbrauks mājās bagātāks un stiprāks kā atbraucis – ar jaunām atklāsmēm, ar pārliecību, ka var veidot savu dzīvi pats, ar labu pašapziņas devu un drosmi.

Nometne notiek trīs dienas: 7. - 9. augustā vai 21. - 23. augustā (no trešdienas līdz piektdienai) atpūtas kompleksā «Līcīši», Ķeguma novadā, Tomes pagastā, 50 km no Rīgas.

www.psihosomatika.lv

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu