/nginx/o/2018/07/20/10958895t1h1c75.jpg)
Dažreiz mājās mēdzu sarīkot džanka ( no angļu valodas junk food - neveselīga pārtika) vakarus. Un tad tiem jābūt, protams kā pienākas- ar burgeriem, frī kartupeļiem un nagetiem.
Ar kartupeļiem un nagetiem viss ir vienkārši - ērtības labad izmantoju saldētos frī kartupeļus un Bauskas Nagetes ( 10 gab. iepakojumā)
Taču džanka vakara galvenais trumpis ir gards burgeris.
Lai pagatavotu patiesi gardu burgeri, jāveic pāris priekšdarbi - apmēram stundu pirms pagatavošanas jāuzmeistaro laba mērcīte un smeķīga gaļas masa kotletēm. Bet tagad - visu pēc kārtas- aiziet!
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 4 gab. burgermaizītes
- 250 g maltas gaļas (vislabāk- liellops)
- 1 iepakojums Bauskas Nagetes
- Saldēti frī kartupeļi (cik sirds kāro)
- 1 vidēji liels sīpols
- 4-5 daivas ķiploka
- 2 nelieli tomāti
- 2 nelieli marinēti gurķi
- 4 gab. salātu lapas
- 4 šķēles siera
- 4 ēdamkarotes krējuma
- 4 ēdamkarotes majonēzea
- Santa Maria garšvielas kartupeļiem
- Santa Maria garšvielas gaļai
- Garšvielu maisījums mērcēm ( šeit var izmantot arī citas iemīļotas garšvielas)
- 4 tējkarotes tomātu mērces
Pirmais solis- burgeru mērces pagatavošana:
Ieliek bļodiņā krējumu un majonēzi, piespiež klāt 1 vai 2 daivas ķiploka, pieliek garšvielu maisījumu mērcēm ( šeit var izmantot arī citas iemīļotas garšvielas), visu rūpīgi samaisa. Pārliek pāri pārtikas plēvi un liek trauciņu ledusskapī savilkties uz kādu stundu.
Otrais solis- smeķīgas gaļas masas kotletēm pagatavošana:
· Sagriež sīpolu, liek to uz pannas apcept, piespiež klāt 3 daivas ķiploka. Visu cep kādas 3-5 minūtes.
· Gaļu liek traukā, pievieno sacepto sīpolu ar ķiploku un Santa Maria garšvielu gaļai. Visu rūpīgi samaisa, lai veidotos viendabīga masa.
· Trauciņam pārvelk pāri pārtikas plēvi un liek uz apmēram 1 stundu ledusskapī savilkties.
Trešais solis- piedevu pagatavošana:
Frī kartupeļus un nagetus liek cepties uzsildītā cepeškrāsnī. Tā kā nagetiem nepieciešams īsāks cepšanas laiks (apmēram 5 min.), tad kartupeļus iesākumā uz pannas liek vienus, pārkaisa ar Santa Maria garšvielu kartupeļiem un cep gandrīz gatavus, tad pievieno nagetus un visu cep līdz nageti gatavi.
Ceturtais solis- burgeru pagatavošana un visa kopā likšana:
· Gaļu ņem ārā no ledusskapja, izveido tādu kā plāceni uz šķīvja un sadala to 4 daļās, lai sanāktu 4 apmēram vienāda izmēra kotletes.
· No katras gaļas pikuča izveido plakanu kotleti un cep no abām pusēm uzkarsētā eļļā. Kotleti veido tik lielu, lai derētu burgermaizei. Jārēķinās, ka kotlete cepot sarausies par apmēram 2 cm diametrā. Var pārkaisīt ar sezama sēklām.
· Burgermaizes pārgriež uz pusēm. Tomātus un gurķus sagriež šķēlēs, salātu lapas nomazgā, sagatavo 4 šķēles sieru.
· Uz burgermaizes augšpuses liek pa tējkarotei tomātu mērci, uz otras puses, t.i. apakšpuses- liek balto mērci.
· Liek sieru. Es katru šķēli pārgriezu vēl uz pusi, tā lai siers būtu uz katras burgermaizes puses.
· Liek gaļu- uz tās puses, kur ir baltā mērce, t.i. burgera apakša.
· Uz tās puses, kur nav gaļa, t.i. uz burgera augšpuses, kārto gurķu šķēles.
· Uz tās pašas puses liek salātu lapu un tomātu šķēles. Tā kā man vēl bija arī mazliet baltā mērce- to uzliku uz tomātiem.
· Tad augšpusi, t.i. to pusi, kur ir salātu lapa, liek virsū gaļas pusei un piespiež.
· Burgeri gatavi!
Lielisks mājas džanka vakars garantēts!
Burgeri sanāk sātīgi un patiesi tik gardi, ka mēli var norīt!
Lai labi garšo!