/nginx/o/2018/07/20/10958899t1h7467.jpg)
Šī recepte ir manas mammas. Sastāvdaļas tādas pašas kā veltnīšiem, ko es saucu par Irbītēm. Tikai šis ir tāds vieglāks variants, bez rullēšanas un tīšanas. Garšas ziņā- nemainīgi gardi!
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- apmēram 1 kg gaļas ( pamata receptē tas ir liellops, bet var izmantot jebkādu gaļu, man šoreiz meža gaļa)
- 200g smeķīga gaļiņa (var arī mazliet mazāk, bet jābūt tik daudz tā, lai sagriezta ir pilna sauja)
- 2 lieli sīpoli
- 6 nelielas rupjmaizes šķēles
- 4 daivas ķiploks
- lauru lapa
- smaržīgie pipari
- melnie apaļie pipari
- garšviela gaļai
Pagatavošana:
· Gaļu sagriež apmēram 1-1,5cm šķēlēs un sadursta ar dakšiņu.
· Gaļu liek uz pannas un cep uz palielas uguns no abām pusēm. Vēlams tā, lai ir arī mazliet brūnumiņš.
· Gaļu kārto pīlē un pārkaisa ar gaļas garšvielām. Var, protams, izmantot jebkuru citu karstumizturīgu trauku ar vāku.
· Sīpolus sagriež un liek apcepināties tajā pašā pannā, kur cepa gaļu ( tas, lai nezūd smeķis). Kad sīpoli apcepušiem (apmēram pēc 5 min), tiem pievieno smalki sagrieztu smeķīgo gaļu un visu vēl cep apmēram 5 minūtes.
· Apcepto gaļu un sīpolus liek traukā uz gaļas. Pašu trauku liek uz mazas uguns un pievieno izspiestas ķiploka daivas, lauru lapu, 5 melnos piparus, pāris smaržīgos piparus.
· Pa virsu visam liek sadrupinātu rupjmaizi un uzlej ūdeni tā, lai ir līdz rupjmaizei, bet lai nesmeļas tai pāri.
· Traukam vāku virsū un ļauj sutināties 40 min -1 h. Tā kā man bija meža gaļa, es sutināju 1,5h. Ik pa laikam visu apmaisa.
· Kad sutināšanas laiks nāk uz beigām, pievieno mazliet sāli un cukuru. Ja ir vēlme mērci pataisīt biezāku, tagad ir īstais laiks to pabiezināt ar miltiem. Uz puskrūzi ūdens liek 2 ēdamkarotes miltu, kārtīgi samaisa un lēnām pievieno pīles saturam. Ielej mazumiņu, apmaisa visu - tā turpinot skatās, cik biezu mērci gribas. Es izmantoju visu puskrūzi. Pēc mērces sabiezināšanas visu pasutina vēl apmēram 3-5 minūtes un nu var ķerties klāt.
· Viltotās «Irbītes» ļoti labi sader kopā ar vārītiem kartupeļiem. Mērce, kas rodas sautēšanas rezultātā, tik tiešām ir brīnišķīga, varētu pat teikt- rupjmaizes mērce! Salāti- pēc gaumes.
Lai labi garšo!
Paldies, mammu, par šo gardumu!