Skip to footer
Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis
Iesūti ziņu!

Viltotās «Irbītes» (18)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Šī recepte ir manas mammas. Sastāvdaļas tādas pašas kā veltnīšiem, ko es saucu par Irbītēm. Tikai šis ir tāds vieglāks variants, bez rullēšanas un tīšanas. Garšas ziņā- nemainīgi gardi!

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • apmēram 1 kg gaļas ( pamata receptē tas ir liellops, bet var izmantot jebkādu gaļu, man šoreiz meža gaļa)
  • 200g smeķīga gaļiņa (var arī mazliet mazāk, bet jābūt tik daudz tā, lai sagriezta ir pilna sauja)
  • 2 lieli sīpoli
  • 6 nelielas rupjmaizes šķēles
  • 4 daivas ķiploks
  • lauru lapa
  • smaržīgie pipari
  • melnie apaļie pipari
  • garšviela gaļai

Pagatavošana:

· Gaļu sagriež apmēram 1-1,5cm šķēlēs un sadursta ar dakšiņu.

· Gaļu liek uz pannas un cep uz palielas uguns no abām pusēm. Vēlams tā, lai ir arī mazliet brūnumiņš.

· Gaļu kārto pīlē un pārkaisa ar gaļas garšvielām. Var, protams, izmantot jebkuru citu karstumizturīgu trauku ar vāku.

· Sīpolus sagriež un liek apcepināties tajā pašā pannā, kur cepa gaļu ( tas, lai nezūd smeķis). Kad sīpoli apcepušiem (apmēram pēc 5 min), tiem pievieno smalki sagrieztu smeķīgo gaļu un visu vēl cep apmēram 5 minūtes.

· Apcepto gaļu un sīpolus liek traukā uz gaļas. Pašu trauku liek uz mazas uguns un pievieno izspiestas ķiploka daivas, lauru lapu, 5 melnos piparus, pāris smaržīgos piparus.

· Pa virsu visam liek sadrupinātu rupjmaizi un uzlej ūdeni tā, lai ir līdz rupjmaizei, bet lai nesmeļas tai pāri.

· Traukam vāku virsū un ļauj sutināties 40 min -1 h. Tā kā man bija meža gaļa, es sutināju 1,5h. Ik pa laikam visu apmaisa.

· Kad sutināšanas laiks nāk uz beigām, pievieno mazliet sāli un cukuru. Ja ir vēlme mērci pataisīt biezāku, tagad ir īstais laiks to pabiezināt ar miltiem. Uz puskrūzi ūdens liek 2 ēdamkarotes miltu, kārtīgi samaisa un lēnām pievieno pīles saturam. Ielej mazumiņu, apmaisa visu - tā turpinot skatās, cik biezu mērci gribas. Es izmantoju visu puskrūzi. Pēc mērces sabiezināšanas visu pasutina vēl apmēram 3-5 minūtes un nu var ķerties klāt.

· Viltotās «Irbītes» ļoti labi sader kopā ar vārītiem kartupeļiem. Mērce, kas rodas sautēšanas rezultātā, tik tiešām ir brīnišķīga, varētu pat teikt- rupjmaizes mērce! Salāti- pēc gaumes.

Lai labi garšo!

Paldies, mammu, par šo gardumu!

http://ululastelpa.blogspot.com/

Komentāri (18)
Nepalaid garām
Uz augšu